Οι θάνατοι από ρήξη αορτής λόγω ανευρύσματος σε άνδρες, μπορούν να μειωθούν σημαντικά, κατά 42%, με την εφαρμογή ενός προγράμματος ανίχνευσης με υπερηχογράφημα.
Το υπερηχογράφημα της κοιλιάς μπορεί να ανιχνεύσει και να κάνει τη διάγνωση του ανευρύσματος του κοιλιακού μέρους της αορτής.
Η διάγνωση της πάθησης αυτής, επιτρέπει την παρακολούθηση και τη χειρουργική αντιμετώπιση έγκαιρα, προτού επέλθει ρήξη με καταστροφικά αποτελέσματα.
Το ανεύρυσμα της αορτής είναι μια μόνιμη διαστολή, με διαπλάτυνση και φούσκωμα, ενός μέρους της αορτής που οφείλεται σε εξασθένηση των αγγειακών τοιχωμάτων.
Το ανεύρυσμα του κοιλιακού μέρους της αορτής είναι μια πάθηση που απειλεί τη ζωή. Είναι πολύ συχνότερη σε ηλικιωμένους άνδρες. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση γίνεται μετά το θάνατο, ο οποίος επέρχεται λόγω ρήξης (δηλαδή το σπάσιμο) του ανευρύσματος.
Το 75% των ασθενών που παθαίνουν ρήξη ανευρύσματος της κοιλιακή αορτής, πεθαίνουν προτού φθάσουν στο νοσοκομείο. Από τους υπόλοιπους, μόνο οι μισοί επιβιώνουν μέχρι να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι από τους ασθενείς που υποβάλλονται επειγόντως σε χειρουργική επέμβαση λόγω ρήξης ανευρύσματος, το 40% αποβιώνει κατά τις 30 ημέρες που ακολουθούν την επέμβαση.
Σε αντίθεση, το αντίστοιχο ποσοστό θανάτων για προγραμματισμένη χειρουργική αντιμετώπιση ανευρύσματος, είναι μόνο 6%.
Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία είναι ξεκάθαρο ότι η έγκαιρη ανίχνευση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής και η προγραμματισμένη αντιμετώπιση του, προτού είναι αργά, θα μπορούσε να σώζει ένα μεγάλο αριθμό ζωών κάθε χρόνο.
Μια μεγάλη έρευνα, που έγινε στη Νότιο Αγγλία, έρχεται να επιβεβαιώσει την πιο πάνω θεωρητική προσέγγιση.
Συγκεκριμένα, Άγγλοι γιατροί στα πλαίσια του Multicentre Aneurysm Screening Study, εξέτασαν σε 67.000 άνδρες, ηλικίας από 65 έως 74 ετών, την αποτελεσματικότητα ενός ανιχνευτικού προγράμματος, με υπερηχογράφημα της κοιλιάς, για τη μείωση των θανάτων από ρήξη ανευρύσματος αορτής.
Τα αποτελέσματα τους έδειξαν ότι στην ομάδα ανδρών, η οποία υποβαλλόταν σε υπερηχογράφημα, η ανίχνευση και αντιμετώπιση κατά την κατάλληλη χρονική στιγμή, οδηγούσε σε μείωση κατά 42% των θανάτων σε σύγκριση με τους άνδρες οι οποίοι δεν επωφελούνταν από ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω ρήξης της κοιλιακής αορτής, 7.000 άτομα, κυρίως άνδρες.
Υπολογίζουν ότι εάν εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ανίχνευσης της πάθησης με υπερηχογράφημα, θα μπορούσαν να σώζονται 2.000 ζωές κάθε χρόνο, στη χώρα τους.
Η έρευνα αυτή είναι πράγματι πολύ καλή από πολλές απόψεις. Έχει γίνει σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανδρών, στους οποίους το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι συχνότερο παρά στις γυναίκες.
Το ερώτημα που τοποθετήθηκε ήταν σαφές, απαντήθηκε με στατιστικά αξιόλογο τρόπο και έδειξε σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών που υποβάλλονταν σε υπερηχογράφημα και σε αυτούς που δεν υποβάλλονταν στην εξέταση.
Σίγουρα το πρόγραμμα ανίχνευσης μπορεί να σώζει ζωές αλλά παράλληλα η ανάλυση των οικονομικών παραγόντων που εμπλέκονται, δείχνει ότι είναι και οικονομικά συμφέρον.
Η μείωση των δαπανών από την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών ρήξης (που συχνά καταλήγουν σε θάνατο) και η διάσωση των ασθενών, δείχνουν ότι το πρόγραμμα είναι συμφέρον όχι μόνο από την ανθρώπινη σκοπιά αλλά και από την οικονομική άποψη.
Εκείνο που πρέπει να γίνει για την καλύτερη τεκμηρίωση της ένδειξης για ένα πρόγραμμα ανίχνευσης του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής σε πληθυσμιακό επίπεδο, είναι μια ανάλογη έρευνα σε γυναίκες.
Παρά το γεγονός ότι στις γυναίκες η πάθηση αυτή είναι πολύ πιο σπάνια παρά στους άνδρες, εντούτοις τα ανευρύσματα σε αυτές έχουν την τάση να σπάζουν ευκολότερα και σε μικρότερες διαμέτρους παρά στους άνδρες.
Εμείς συμπερασματικά, θα τονίσουμε το γεγονός ότι η έρευνα αυτή προσθέτει σημαντικά νέα στοιχεία και ότι το υπερηχογράφημα της κοιλιάς είναι μια εύκολη, ανώδυνη και σχετικά όχι ακριβή εξέταση, η οποία μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες.