Η καρδιακή προσβολή, το έμφραγμα του μυοκαρδίου ποια σχέση έχουν με τους ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η εχθρική συμπεριφορά, ο θυμός και η επιθετικότητα;
Μέχρι σήμερα, έχει αποδειχθεί ότι διάφοροι βιολογικοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Για παράδειγμα έχει τεκμηριωθεί ότι το κάπνισμα, η ψηλή πίεση, η ψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η απουσία σωματικής εξάσκησης, ευνοούν την δημιουργία στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών, που στη συνέχεια, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Τώρα νέες έρευνες δημιουργούν μια σειρά από σημαντικά στοιχεία, τα οποία συγκλίνουν προς το συμπέρασμα ότι ψυχολογικοί παράγοντες πιθανόν να έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στη γένεση μιας καρδιακής προσβολής.
Η επιθετικότητα και η εχθρική συμπεριφορά φάνηκαν σε έρευνα διάρκειας 6 ετών σε 792 γυναίκες, ότι αυξάνουν κατά 200% τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Το αποτέλεσμα αυτό εξέπληξε τους γιατρούς από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας που έκαναν την έρευνα, διότι δεν περίμεναν να βρουν ότι καθαρά ψυχολογικοί παράγοντες, θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη επίδραση για την πρόκληση καρδιακού επεισοδίου, παρά οι γνωστοί βιολογικοί παράγοντες.
Οι γυναίκες που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα, είχαν αρχικά πρόβλημα αθηρωμάτωσης με στένωση των στεφανιαίων αρτηριών τους. Από το σύνολο των γυναικών, εκείνες οι οποίες είχαν στη συμπεριφορά τους χαρακτηριστικά επιθετικότητας, είχαν 200% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν έμφραγμα μυοκαρδίου.
Η εχθρική συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα, κυνισμό, θυμό και κακοπιστία μπορεί σύμφωνα με τους ερευνητές, να προκαλεί ρήξη στην πλάκα αθηρωμάτωσης με αποτέλεσμα την απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας που πάσχει.
Πιστεύουμε ότι τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Δείχνουν τις βιολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας συγκεκριμένος τρόπος συμπεριφοράς.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι άλλες έρευνες έδειξαν σε ηλικιωμένους άνδρες χωρίς καρδιακή πάθηση, ότι ο θυμός και η εχθρική συμπεριφορά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Είναι λοιπόν απαραίτητο οι γιατροί και αυτοί που συμβουλεύουν τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο, να τους τονίζουν το γεγονός ότι η επιθετικότητα και η εχθρική συμπεριφορά συμπεριλαμβανομένου και του θυμού, έχουν ίσως περισσότερες κακές επιπτώσεις για την υγεία της καρδίας τους.
Ακόμη ίσως ορισμένες θεραπείες, που στόχο θα έχουν την τροποποίηση της συμπεριφοράς ή τον καλύτερο έλεγχο του θυμού και του στρες, να είναι ιδιαίτερα βοηθητικές για τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο.
Θα ήταν επίσης πολύ εποικοδομητικό να δούμε και νέες έρευνες που να εξετάζουν μακροχρόνια, τι προκαλεί η επιθετικότητα, η εχθρική συμπεριφορά και ο θυμός σε υγιείς νέους όσον αφορά την καρδία τους.
Αναμφίβολα τα νέα αυτά δεδομένα θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές θετικές επιδράσεις στην υγεία των ασθενών με στεφανιαία νόσο αλλά και πιθανόν σε αυτούς που ακόμη δεν έχουν προσβληθεί από τις σοβαρές αυτές παθήσεις.
Η κατανόηση της κατάστασης αυτής, θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάθε άτομο, να λάβει κάποια μέτρα από μόνο του, τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξαιρετικά ευεργετικά για την καρδία του.