Η οστεοπόρωση απειλεί και τους άνδρες, όχι μόνο τις γυναίκες. Οι άνδρες άνω των 50 ετών κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από την οστεοπόρωση, παρά από τον καρκίνο του προστάτη.
Ο 1 στους 8 άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών, θα υποστεί κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης.
Μεταξύ των ανδρών άνω των 65 ετών που παθαίνουν κάταγμα τη άρθρωσης του μηριαίου οστού με την λεκάνη, το 80% των περιπτώσεων οφείλεται στην οστεοπόρωση. Το ποσοστό των θανάτων στους άνδρες λόγω καταγμάτων της άρθρωσης αυτής κατά τον 1 χρόνο που ακολουθεί το κάταγμα, είναι διπλάσιο παρά στις γυναίκες.
Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά για να δείξουν ότι το πρόβλημα της οστεοπόρωσης στους άνδρες έχει υποτιμηθεί. Οι γιατροί δεν ελέγχουν συστηματικά τους άνδρες για οστεοπόρωση.
Έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Η οστεοπόρωση κάνει τα κόκαλα πιο εύθραυστα και για το λόγο αυτό τα κατάγματα συμβαίνουν ευκολότερα.
Ο καλύτερος τρόπος για να αναγνωριστεί έγκαιρα η οστεοπόρωση είναι με το τεστ της οστικής πυκνότητας.
Οι άνδρες πρέπει να σκέφτονται ότι πιθανόν να έχουν πρόβλημα οστεοπόρωσης κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες:
- Όταν παρουσιάζουν κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, στον καρπό ή στην άρθρωση του μηριαίου με το λαγόνιο οστό (δηλαδή στην άρθρωση του μηρού με τη λεκάνη)
- Εάν έχουν χάσει ύψος (6 ή περισσότερα εκατοστά)
- Εάν έχουν πάρει φάρμακα που αδυνατίζουν το σκελετό όπως κορτιζόνη, πρεδνιζόνη για διάφορες ασθένειες όπως άσθμα, αρθρίτιδα, ψωρίαση ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
- Δυσκολίες στη σεξουαλική λειτουργία ή ακόμη πρόβλημα στειρότητας που πιθανόν να οφείλονται σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα
- Ιστορικό αφαίρεσης όρχεως, ακτινοθεραπείας στους όρχεις όπως μπορεί να γίνει κατά τη θεραπεία του καρκίνου προστάτη.
Στις γυναίκες η οστεοπόρωση εμφανίζεται κυρίως μετά την κλιμακτήριο κατά την εμμηνόπαυση και οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές.
Στους άνδρες οι λόγοι της οστεοπόρωσης δεν έχουν ακόμη βρεθεί.
Ο αλκοολισμός, η έλλειψη βιταμίνης D, η ανεπαρκής παραγωγή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης από τους όρχεις, η κακή διατροφή, οι θεραπείες με φάρμακα που αδυνατίζουν τα οστά όπως τα στεροειδή, οι πέτρες στους νεφρούς, ορμονικές ανωμαλίες λόγω προβλημάτων της υπόφυσης, είναι παράγοντες που έχουν συσχετισθεί με τη γένεση της οστεοπόρωσης στους άνδρες.
Επίσης άνδρες των οποίων η μητέρα ή ο πατέρας είχαν προσβληθεί από οστεοπόρωση κινδυνεύουν και αυτοί να προσβληθούν από την ίδια νόσο. Φαίνεται ότι ο γενετικός παράγοντας έχει ρόλο στη δημιουργία της οστεοπόρωσης.
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχουν ένα υγιή σκελετό, που θα τους προστατέψει από τις αχρείαστες περιπέτειες της οστεοπόρωσης είναι:
- Η σωματική άσκηση, το περπάτημα, η γυμναστική
- Η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης του αλκοόλ
- Η καλή διατροφή με ικανοποιητικά γαλακτοκομικά προϊόντα και φαγητά πλούσια σε ασβέστιο
- Σε περιπτώσεις που είναι αναγκαίο η χορήγηση της βιταμίνης D ή άλλων φαρμάκων που πιθανόν να συστήσει ο γιατρός.