Print

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Συμπτώματα και σημεία

Pin It
Το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι η αιματουρία

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι τέσσερις φορές συχνότερος στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Η συχνότητα του καρκίνου αυτού μεγαλώνει με την αύξηση της ηλικίας.

Το κάπνισμα αυξάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Παράλληλα το κάπνισμα αυξάνει το ποσοστό θανάτων λόγω του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Είναι πολύ σημαντικό να δίνεται η δέουσα προσοχή στα πρώτα, προειδοποιητικά σημεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Η διαπίστωση ύπαρξης τέτοιων σημείων απαιτεί την άμεση ιατρική βοήθεια για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη διάγνωση.

Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, τόσο πιο καλά είναι τα αποτελέσματα. Ο καρκίνος αναπτύσσεται στο επιθήλιο που επικαλύπτει την κοιλότητα της ουροδόχου κύστης.

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος είναι μικρός, εντοπίζεται επιφανειακά και είναι ευκολότερο να αντιμετωπισθεί. Στη συνέχεια διηθεί περισσότερο τα διάφορα στρώματα της ουροδόχου κύστης.

Είναι ακόμη δυνατόν να βγει προς τα έξω, να επεκταθεί προς την εξωτερική επιφάνεια της ουροδόχου κύστης και να κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Η αντιμετώπιση γίνεται δυσκολότερη και η πρόγνωση φτωχότερη.

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου ουροδόχου κύστης είναι:

  1. Αίμα στα ούρα
     
  2. Συχνουρία
     
  3. Αίσθημα άμεσης ανάγκης για ούρηση
     
  4. Πόνος κατά την ούρηση
     
  5. Πόνος στην πλάτη ή στην κοιλιά
     
  6. Ανορεξία
     
  7. Απώλεια βάρους.

Εάν κάποιος διαπιστώσει ότι έχει αίμα στα ούρα, πρέπει να αξιολογηθεί χωρίς καθυστέρηση από το γιατρό του. Εκτός από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, μπορούν να γίνουν συμπληρωματικές εξετάσεις για να εξακριβωθεί ποια είναι η αιτία της αιματουρίας ή και άλλων συμπτωμάτων που δυνατόν να συνυπάρχουν.

 Οι συμπληρωματικές εξετάσεις για τη διάγνωση καρκίνου ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

  1. Αναλύσεις ούρων με αναζήτηση καρκινικών κυττάρων στα ούρα

  2. Ενδοφλέβια πυελογραφία

  3. Υπερηχογράφημα

  4. Κυστεοσκόπηση

  5. Βιοψίες.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και ο όγδοος συχνότερος στις γυναίκες.

Στα αρχικά του στάδια ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης δεν δημιουργεί συμπτώματα. Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως η αιματουρία. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση βελτιώνουν την πρόγνωση και σώζουν ζωές.

 

S8-SampleBelowArticle