Η αιτία, που προκαλεί την τριχόπτωση, έχει σημασία στο εάν τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά ή όχι για τη θεραπεία της φαλάκρας.
Η έκταση της απώλειας μαλλιών, όταν αρχίζει η θεραπεία και οι ιδιαίτερες αντιδράσεις του κάθε ασθενούς παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις, με μεταμόσχευση μαλλιών χρησιμοποιούνται όταν οι συντηρητικές θεραπείες αποτυγχάνουν.
Ας δούμε τις κυριότερες θεραπείες, για την απώλεια μαλλιών, τριχόπτωσης μη μολυσματικής αιτιολογίας, φαλάκρας ή αλωπεκίας:
1. Μινοξιδίλη
Το φάρμακο μινοξιδίλη (Rogaine) σε υγρή, ελαφρώς λιπαρή μορφή, τοποθετείται δύο φορές την ημέρα στο κεφάλι και γίνεται ελαφρά εντριβή ή ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού. Προσφέρεται σε δύο μορφές, 2% και 5%.
Ο ακριβής μηχανισμός δράσης του φαρμάκου δεν είναι γνωστός. Είναι πιθανόν να αυξάνει την τριχοφυΐα στο κεφάλι λόγω του ότι βελτιώνει εκεί την κυκλοφορία του αίματος.
Η μινοξιδίλη είναι ισχυρό αντιυπερτασικό φάρμακο δηλαδή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ψηλής πίεσης. Προκαλεί διάταση των αιμοφόρων αγγείων και με το μηχανισμό αυτό στο κεφάλι, βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών.
Το φάρμακο, μειώνει την τριχόπτωση και συμβάλλει στη διατήρηση της ανάπτυξης των μαλλιών που υπάρχουν. Η μινοξιδίλη έχει καλύτερα αποτελέσματα στο πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής και λιγότερο στις γωνίες.
Τα μαλλιά που αναπτύσσονται με τη μινοξιδίλη, μπορεί να είναι πιο λεπτά και πιο κοντά από τα μαλλιά που υπήρχαν προηγουμένως. Όμως η ανάπτυξη νέων μαλλιών μπορεί να καλύπτει περιοχές φαλάκρας.
Η τοπική μινοξιδίλη 5% θεωρείται καλύτερη για τη διατήρηση των μαλλιών της κεφαλής που υπάρχουν και για την ανάπτυξη καινούργιων. Στις γυναίκες το σκεύασμα με μινοξιδίλη 5%, δεν συστήνεται διότι μπορεί να δημιουργήσει τριχοφυΐα στις πλευρές του προσώπου.
Η διακοπή χρήσης του φαρμάκου σταματά την ανάπτυξη νέων μαλλιών. Εάν μετά από χρήση 6 μηνών το αποτέλεσμα είναι ελάχιστο, τότε δικαιολογείται εφόσον το κρίνει ο γιατρός, να διακοπεί η θεραπεία με μινοξιδίλη.
2. Φιναστερίδη
Το φάρμακο φιναστερίδη (Propecia, Proscar) βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό για την τριχόπτωση ανδρικού τύπου, ήπιας έως μέτριας μορφής σοβαρότητας. Το φάρμακο εμποδίζει τη μετατροπή της τεστοστερόνης στην ενεργό της μορφή, διυδροτεστοστερόνη. Τα ψηλά επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης σε άτομα με προδιάθεση, είναι αιτία της αλωπεκίας ανδρικού τύπου.
Η φιναστερίδη χορηγείται ως χάπι κάθε μέρα. Σε πολλούς ασθενείς παρατηρείται μια επιβράδυνση της απώλειας μαλλιών ενώ σε μερικούς μπορεί να εμφανιστούν νέα μαλλιά.
Στις επιπλοκές του φαρμάκου αναφέρονται μείωση της σεξουαλικής διάθεσης και λειτουργικότητας. Με τη διακοπή του φαρμάκου, σταματούν και οι ευεργετικές του επιδράσεις όπως συμβαίνει και με τη μινοξιδίλη.
Στις γυναίκες δεν έχει εγκριθεί η χρήση της φιναστερίδης. Στις γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν επαφή με το φάρμακο. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανωμαλίες σε έμβρυα άρρενος φύλου.
Επισημαίνεται ότι χρειάζονται περίπου 12 μήνες θεραπείας για να φανεί τελικά η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με μινοξιδίλη ή φιναστερίδη.
3. Κορτικοστεροειδή φάρμακα
Οι ενέσεις κορτιζόνης χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας. Κάποτε τα κορτικοστεροειδή χορηγούνται σε χάπια από το στόμα, σε κρέμες ή αλοιφές. Η μορφή και διάρκεια της θεραπείας εξαρτώνται από την έκταση που παίρνει η γυροειδής αλωπεκία.
4. Χειρουργική θεραπεία: Εμφύτευση ή μεταμόσχευση μαλλιών
Η επιτυχία της μεταμόσχευσης μαλλιών εξαρτάται, από την ποσότητα τριχών, που είναι διαθέσιμες και από την περιοχή που πρέπει να καλυφθεί με τρίχες στο κεφάλι. Όσο πιο πολλά μαλλιά υπάρχουν διαθέσιμα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για καλύτερο αποτέλεσμα.
Επίσης είναι απαραίτητο, όπως ο χειρουργός που θα κάνει τη μεταμόσχευση αυτή να είναι έμπειρος και εξειδικευμένος στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται. Ο ειδικός γιατρός θα αποφασίσει πότε και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει η μεταμόσχευση.
Η μεταφορά τριχών από περιοχές που έχουν μαλλιά από το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής του ασθενούς σε περιοχές μπροστά ή πάνω στο κεφάλι που υπάρχει φαλάκρα, μπορεί να γίνει με μικρομοσχεύματα που περιέχουν μία τρίχα ή μινιμοσχεύματα που περιέχουν 2 έως 7 τρίχες.
Οι μέθοδοι αυτές είναι αποτελεσματικές για τριχόπτωση ανδρικού και γυναικείου τύπου. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για τις περιπτώσεις που υπάρχουν ουλές από τραύματα, ασθένειες ή όταν έγιναν επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής και για ανακατασκευή βλεφάρων.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των μεταμόσχευσης μαλλιών είναι ότι το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.