Το σεξ είναι συνήθως μια πηγή μεγάλης ευχαρίστησης στο ζευγάρι. Ωστόσο δεν είναι σπάνιο να αποτελεί αιτία στρες και έντασης και για τους δύο στο ζευγάρι.
Οι διαταραχές της σεξουαλικής ζωής μπορεί να είναι αιτία διαταραχής της γενικότερης σχέσης του ζευγαριού. Επίσης τα άλλα προβλήματα στη σχέση, είναι δυνατόν να εκφράζονται με απουσία σεξουαλικής επιθυμίας και δυσκολίας στη διέγερση κατά την ερωτική διαδικασία.
Η σιωπή για τα σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να βλάπτει τις σχέσεις μεταξύ του άντρα και της γυναίκας. Για το λόγο αυτό η ενημέρωση για σκοπούς πληροφόρησης και η ανταλλαγή απόψεων μέσα στο ζευγάρι μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες.
Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί μόνο μια φορά και είναι δυνατόν να διαρκέσει για μερικές μέρες ή εβδομάδες. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο ιδιαίτερα όταν υπάρχει μια ασθένεια, μια περίοδος έντονου στρες ή μετά από τη γέννηση ενός παιδιού.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα προβλήματα, όπως η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας, μπορούν να διαρκέσουν για μήνες. Σε τέτοιες καταστάσεις μπορούν να δημιουργηθούν έντονα αισθήματα απόρριψης και απώλειας μέσα στο ζευγάρι.
Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες, τα προβλήματα της σεξουαλικής λειτουργίας είναι πολύ συχνά μεταξύ ανδρών και γυναικών ηλικίας από 18 έως 59 ετών.
Μεταξύ των γυναικών υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 43% που επηρεάζεται ενώ μεταξύ των ανδρών το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 31%.
Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα στα ζευγάρια.
Για τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας ευθύνονται κυρίως ψυχολογικοί λόγοι:
- Μείωση της αυτοπεποίθησης και κατάθλιψη
- Προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού. Ο θυμός, οι αντιπαραθέσεις, λειτουργούν αρνητικά για τη σεξουαλική έλξη μεταξύ των δύο. Επίσης ορισμένες συνήθειες του ενός από τους δύο, ή ακόμη η φυσική εμφάνιση και ζητήματα υγιεινής μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της επιθυμίας για σεξ
- Το στρες, το άγχος, η αγωνία για θέματα επαγγελματικά, καταστέλλουν τη σεξουαλική ορμή
- Οι φοβίες όπως για παράδειγμα ο φόβος για μια ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί από το σεξ, ο φόβος για μια πιθανή εγκυμοσύνη που μπορεί να προκύψει από τη σεξουαλική πράξη ή ακόμη θρησκευτικές αναστολές, είναι παράγοντες που μειώνουν ουσιαστικά την επιθυμία για σεξ. Ακόμη μια φοβία που μπορεί να καταστέλλει την επιθυμία είναι ο φόβος μήπως το άτομο δεν αποδώσει σεξουαλικά στο βαθμό που αναμένεται
- Παλιές τραυματικές εμπειρίες της σεξουαλικής ζωής, καταστολές που εμπεδώθηκαν έντονα από την παιδική ηλικία ή ακόμη προσωπικές αμφιβολίες για τη σεξουαλική ταυτότητα του ατόμου είναι δυνητικοί παράγοντες μείωσης της σεξουαλικής επιθυμίας.
Πρέπει να προσθέσουμε ότι εκτός από τις ψυχολογικές αιτίες που μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία που είναι οι συχνότερες, υπάρχουν και οι οργανικές αιτίες που καταστέλλουν τη σεξουαλική διάθεση:
- Χρόνιες ασθένειες, διαβήτης, καρδιοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατικά προβλήματα, καρκίνος, νευρικές παθήσεις, τραυματισμοί
- Ορμονικές διαταραχές, παθήσεις των όρχεων ή των ωοθηκών, ανωμαλίες της υπόφυσης και του υποθάλαμου στον εγκέφαλο, υποθυρεοειδισμός
- Παρενέργειες φαρμάκων, κατάχρηση αλκοόλ και άλλων εθιστικών ουσιών ή ναρκωτικών.
Η λύση του προβλήματος της μείωσης της σεξουαλικής επιθυμίας θα επέλθει μόνο μετά από την επίλυση των ψυχολογικών ή σωματικών διαταραχών που υποβόσκουν.
Σχεδόν όλα τα ζευγάρια θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με το σεξ σε μια στιγμή της ζωής τους. Μερικά προβλήματα θα είναι παροδικά και θα φύγουν από μόνα τους. Άλλα θα επιλυθούν μέσα στο ζευγάρι με υπομονή, με φροντίδα και με τη βοήθεια της πληροφόρησης που μπορεί να έχει για τα θέματα αυτά ο ένας από τους δύο.
Σε περιπτώσεις που υπάρχει η υποψία για μια οργανική πάθηση είναι σημαντικό να ζητηθεί η βοήθεια του γιατρού.
Εάν δεν υπάρχει οργανικό πρόβλημα, οι ειδικοί σύμβουλοι και ψυχοθεραπευτές μπορούν να συμβάλουν στην αναγνώριση και στην επίλυση των προβλημάτων που μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία.