Η ανασφάλεια εργοδότησης συνοδεύεται από έντονο στρες. Ο αριθμός των ανθρώπων, που απασχολούνται σε εργασίες, που χαρακτηρίζονται από ψηλό στρες και ανασφάλεια, όσον αφορά τη συνέχιση της εργοδότησής τους, συνεχώς αυξάνεται.
Οι εταιρείες μέσα στο σημερινό έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, απαιτούν συνεχώς περισσότερα από τους υπαλλήλους τους. Όταν βρίσκονται σε οικονομικές δυσκολίες πολύ συχνά απολύουν προσωπικό.
Εκτός από την ανασφάλεια που αισθάνεται ένας υπάλληλος λόγω του κινδύνου απόλυσης, υπάρχει και η ένταση εξαιτίας της φύσης της εργασίας. Όταν υπάρχουν ψηλές απαιτήσεις ενώ ο έλεγχος που έχει ο εργαζόμενος στην εργασία του είναι περιορισμένος, είναι ακόμη μια πηγή προβλημάτων για τον υπάλληλο.
Ποιες όμως είναι οι επιπτώσεις της κατάστασης αυτής στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων;
Σε έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, εξετάστηκε το ζήτημα αυτό σε 1.188 εργαζόμενους ηλικίας 40 χρονών και άνω που ανήκαν σε ψηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Τα άτομα αυτά απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνθήκες εργασίας τους και την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.
Τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:
- 25% των εργαζομένων δήλωσαν ότι η δουλειά τους χαρακτηριζόταν από ψηλό στρες και ένταση, λόγω του ότι οι απαιτήσεις από αυτούς ήσαν πολύ ψηλές και ο έλεγχος που είχαν πάνω στην εργασία τους ήταν πολύ χαμηλός
- Ακόμη ένα ποσοστό της τάξης του 25% των εργαζομένων δήλωσε ότι ένιωθε ανασφάλεια όσον αφορά τη συνέχιση της απασχόλησης τους και τον κίνδυνο απόλυσής τους
- Τα άτομα που βρίσκονταν σε ψηλές διευθυντικές θέσεις και άλλοι επαγγελματίες που διέτρεχαν κίνδυνο απόλυσης, παρουσίαζαν 3 φορές συχνότερα κατάθλιψη, άγχος και προβλήματα σωματικής υγείας σε σύγκριση με εργαζόμενους που βρίσκονταν σε περισσότερο ασφαλείς θέσεις εργασίας
- Ο αντίκτυπος του στρες και της ανασφάλειας για την εργασία μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε ενήλικες που έχουν υποχρέωση για υποστήριξη της οικογένειάς τους
- Εκτός από τους παράγοντες της ανασφάλειας και της απουσίας ελέγχου, το εργασιακό περιβάλλον πιθανόν να παίζει ένα επιπρόσθετο ρόλο στην επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων.
Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψη τόσο από τις οικογένειες όσο και από τους εργοδότες και τις εταιρείες.
Επίσης τέτοιου είδους έρευνες πρέπει να γίνονται και σε άλλα κοινωνικοοικονομικά στρώματα διότι είναι πιθανόν το πρόβλημα να είναι πολύ μεγαλύτερο και με προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία.
Η υποστήριξη από τους συγγενείς και φίλους είναι καθοριστικός παράγοντας βοήθειας προς τους εργαζόμενους που υποφέρουν από τις καταστάσεις ανασφάλειας σε σχέση με την εργασία τους.
Επίσης οι εταιρείες πρέπει να αναγνωρίζουν και να λαμβάνουν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού που πιθανόν να επηρεάζει σε πολύ αρνητικό βαθμό την παραγωγικότητά τους.
Οι εταιρείες για παράδειγμα θα μπορούσαν να παρέχουν βοήθεια προς τους υπαλλήλους τους για σκοπούς αντιμετώπισης του στρες, βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας, επιτρέποντας περισσότερο έλεγχο του υπαλλήλου στις απαιτήσεις της δουλειάς του.
Περισσότερη αυτονομία, προσαρμογή και ελαστικότητα των ωραρίων ανάλογα με τις δυνατότητες και υποχρεώσεις θα μπορούσαν να κάνουν τους εργαζόμενους πιο ευτυχισμένους και κατά συνέπεια περισσότερο αποδοτικούς για την εταιρεία και εργοδότη τους.