Ο κίνδυνος απόλυσης που διαισθάνονται οι υπάλληλοι μετά από την απόλυση συναδέλφων τους, έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων σε ένα οργανισμό λόγω απολύσεων, είναι συχνό φαινόμενο στην εποχή μας.
Το στρες που δημιουργείται κάτω από αυτές τις συνθήκες φαίνεται ότι επηρεάζει όχι μόνο αυτούς που απολύονται από τη δουλειά τους αλλά και αυτούς που παραμένουν.
Η ψυχολογική διαταραχή που παραμένει χρόνια στους υπαλλήλους που μένουν μετά από σημαντική μείωση του προσωπικού του οργανισμού όπου εργάζονται λόγω απολύσεων, μπορεί να επιδεινώνει μια πάθηση του καρδιαγγειακού συστήματος που πιθανόν να προϋπάρχει και να εξελίσσεται αθόρυβα.
Το στρες των απολύσεων σε αυτούς που μένουν, μπορεί να είναι το έναυσμα μιας καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα ανάλογο φαινόμενο λόγω ψυχικής οδύνης, παρατηρείται σε άτομα των οποίων ο ή η σύζυγος έχουν πρόσφατα αποβιώσει.
Οι μαζικές απολύσεις δημιουργούν αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας. Οι απαιτήσεις στους εργαζομένους που μένουν είναι μεγαλύτερες, το αίσθημα ανασφάλειας για τη συνέχιση της απασχόλησης επιδεινώνεται και ο εργαζόμενος νιώθει περισσότερο ότι δεν ελέγχει την εργασία του. Οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν στην επιδείνωση της υγείας των υπαλλήλων που μένουν και παράλληλα σημειώνεται αύξηση των αδειών λόγω ασθένειας.
Σε μια πρωτοποριακή έρευνα Φινλανδοί ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 22.430 υπαλλήλων που διατήρησαν τις εργασίες τους ενώ άλλοι συνάδελφοι τους απολύθηκαν.
Τα αποτελέσματα είναι διαφωτιστικά:
- Σε εταιρείες όπου απολύθηκαν περισσότεροι από το 18% των υπαλλήλων, παρατηρήθηκαν οι περισσότερες αρνητικές συνέπειες για τους υπαλλήλους που διατήρησαν την απασχόληση τους.
- Οι υπάλληλοι αυτοί, στα τέσσερα χρόνια που ακολουθούσαν τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων, είχαν πέντε φορές περισσότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εργαζόμενους που δεν είχαν την εμπειρία απόλυσης συναδέλφων τους.
- Για το χρονικό διάστημα των 7,5 ετών που διήρκεσε η εν λόγω έρευνα, οι υπάλληλοι που παρέμειναν στην εργασία τους μετά από απολύσεις μεγάλου αριθμού συναδέλφων τους, είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με άλλους υπαλλήλους που δεν είχαν στο εργασιακό τους περιβάλλον απολύσεις συναδέλφων τους.
- Επίσης οι υπάλληλοι αυτοί, έπαιρναν περισσότερες άδειες λόγω ασθένειας σε σύγκριση με υπαλλήλους που δεν είχαν απολύσεις συναδέλφων τους. Οι υπάλληλοι με μόνιμη απασχόληση επηρεάζονταν περισσότερο από αυτούς που προσλαμβάνονταν ως έκτακτοι.
- Η αύξηση της θνησιμότητας που παρατηρήθηκε οφειλόταν μόνο σε καρδιαγγειακές παθήσεις (καρδιακή προσβολή λόγω στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικά επεισόδια) και όχι σε άλλες ασθένειες.
Η έρευνα των Φινλανδών γιατρών είναι μια από τις πρώτες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ της υγείας των υπαλλήλων και των επιπτώσεων των απολύσεων.
Είναι πολύ σημαντικό οι εργοδότες και οι πολιτικοί, προτού να προχωρούν σε μεγάλους αριθμούς απολύσεων, να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ' όψη το γεγονός ότι η σημαντική μείωση του αριθμού των υπάλληλων σε οργανισμούς ή εταιρείες, αυξάνει τις άδειες ασθένειας και τους θανάτους λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων στους υπαλλήλους που δεν απολύονται.