Η υπερτρίχωση μπορεί να επηρεάζει γυναίκες και άνδρες και χαρακτηρίζεται από αυξημένη τριχοφυΐα σε διάφορα μέρη του σώματος.
Στις γυναίκες το πρόβλημα της υπερτρίχωσης είναι σοβαρότερο. Ωστόσο στην εποχή μας όλο και περισσότεροι άνδρες για λόγους αισθητικής, ενοχλούνται από την υπερβολική τριχοφυΐα.
Το οικονομικό κόστος της αντιμετώπισης της υπερτρίχωσης και του δασυτριχισμού είναι πολύ μεγάλο. Παράλληλα το αισθητικό πρόβλημα που προκύπτει, δημιουργεί αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις στον ασθενή.
Στις γυναίκες με υπερτρίχωση υπάρχουν σκούρες, σκληρές τρίχες, στο πρόσωπο, στο στήθος, στην πλάτη και στην κοιλιά. Οι τρίχες αυτές είναι διαφορετικές από τις λεπτές τρίχες που φυσιολογικά υπάρχουν στο πάνω χείλος, στο μάγουλο, στους μαστούς ή στην κοιλιά ή το πολύ λεπτό χνούδι που υπάρχει παντού στο σώμα.
Στο δασυτριχισμό, η τριχοφυΐα στις γυναίκες είναι πολύ έντονη και έχει τα χαρακτηριστικά και κατανομή της ανδρικής τριχοφυίας. Παρουσιάζονται τρίχες σκούρες και σκληρές σε μέρη του σώματος που είναι φυσιολογικά άτριχα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι αναγκαίο να γίνεται διαγνωστική έρευνα για να φανεί κατά πόσο υπάρχει μια υποκείμενη ασθένεια που προκαλεί την υπερβολική υπερτρίχωση.
Σε ορισμένες φυλετικές ή εθνικές ομάδες όπως επίσης σε ορισμένες οικογένειες, υπάρχει φυσιολογικά αυξημένη τριχοφυΐα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν υπερτρίχωση ή δασυτριχισμό αλλά πρόκειται για ένα ιδιαίτερο οικογενειακό ή φυλετικό χαρακτηριστικό.
Η υπερτρίχωση οφείλεται σε υπερβολική ευαισθησία των θυλάκων των τριχών στις ανδρικές ορμόνες. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ψηλά επίπεδα των ορμονών αυτών στο αίμα που προκαλούν υπερτρίχωση ή και δασυτριχισμό.
Ψηλά επίπεδα ανδρογενών ορμονών είναι δυνατόν να δημιουργηθούν από όγκους των επινεφριδίων, της υπόφυσης ή των ωοθηκών. Ενδοκρινολογικές ορμονικές παθήσεις των ωοθηκών ή των επινεφριδίων μπορούν να προκαλέσουν υπερτρίχωση. Παθήσεις όπως η υπερπλασία των επινεφριδίων, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η παχυσαρκία μπορούν να συνοδεύονται από υπερτρίχωση.
Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά, οι ορμόνες και τα αναβολικά στεροειδή, μπορούν να προκαλέσουν υπερτρίχωση.
Σε ένα ποσοστό που ανέρχεται μέχρι το 10% των γυναικών, υπάρχουν αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων όπως η τεστοστερόνη και η ανδροστενδιόνη που εμπλέκονται σε υπερτρίχωση και δασυτριχισμό.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όταν υπάρχει ξαφνική αύξηση των τριχών στο πρόσωπο ή στο υπόλοιπο σώμα, χρειάζεται εξέταση από το γιατρό.
Εάν η εν λόγω αύξηση συνοδεύεται από αλλαγή της φωνής που γίνεται πιο βαριά ή και από ανωμαλίες της περιόδου, σημαίνει ότι πιθανόν να υπάρχει ένα γενικευμένο ορμονικό πρόβλημα. Ο γιατρός με την κλινική εξέταση και συμπληρωματικές εξετάσεις θα ερευνήσει για να βρει την αιτία.
Το υπερβολικό βάρος σώματος και η παχυσαρκία, είναι δυνατόν να συνοδεύονται από υπερτρίχωση. Για το λόγο αυτό ένα από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης, είναι η απώλεια περιττών κιλών και η διατήρηση ενός κανονικού βάρους σώματος.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης στο πρόσωπο και άλλα μέρη του σώματος.
Το ξύρισμα είναι μια απλή, εύκολη και φτηνή μέθοδος. Όμως οι τρίχες βλαστούν ξανά, φαίνονται και αυτό είναι αντιαισθητικό. Χρειάζεται να γίνεται τακτικά το ξύρισμα γεγονός που ερεθίζει το δέρμα.
Οι αποτριχωτικές κρέμες αφαιρούν διαλύοντας τις τρίχες από το δέρμα. Χρειάζεται προσοχή διότι οι κρέμες αυτές σε μερικούς ανθρώπους ερεθίζουν το δέρμα. Πριν από τη χρήση τους, είναι καλό να τοποθετείται μια μικρή ποσότητα κρέμας σε ένα μικρό μέρος του σώματος, για να φανεί κατά πόσο υπάρχει ευαισθησία ή όχι στη συγκεκριμένη κρέμα. Εάν δεν υπάρξει αντίδραση, τότε η κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποτρίχωση.
Η μέθοδος με το τσιμπιδάκι ή το κερί μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα.
Η ηλεκτρόλυση είναι ακριβή και χρονοβόρος μέθοδος. Επίσης αυτός που θα την κάνει πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένος στην τεχνική. Στην ηλεκτρόλυση καταστρέφεται ο θύλακας της τρίχας δια μέσου της χορήγησης χαμηλής έντασης ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συσκευές που πωλούνται για αποτρίχωση με ηλεκτρόλυση στο σπίτι δεν είναι αποτελεσματικές.
Οι ακτίνες λέιζερ καταστρέφουν το θύλακα της τρίχας. Η τρίχα πέφτει και δεν βλαστά ξανά. Η θεραπεία της αποτρίχωσης με λέιζερ είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Επιβάλλεται να γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό. Τα αποτελέσματα κάποτε δεν είναι μόνιμα.
Στον ασθενή πρέπει να επισημαίνεται ότι η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να έχει παρενέργειες όπως κοκκίνισμα του δέρματος, ουλές, αλλαγή του χρώματος του δέρματος που μπορεί να υποστεί λεύκανση ή μελάγχρωση.
Στις περιπτώσεις δασυτριχισμού ή εάν υπάρχει παθολογική παραγωγή ορμονών, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να χορηγήσει φάρμακα. Τα αντι-ανδρογόνα χρειάζονται από 3 έως 6 μήνες για να καταστείλουν την παραγωγή νέων τριχών. Όμως δεν επηρεάζουν τις ήδη υπάρχουσες τρίχες.