Οι ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής νόσου.
Το δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης και η συναισθηματική προσκόλληση που έχουν οι άνθρωποι, είναι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα της στεφανιαίας νόσου της καρδίας, του εμφράγματος του μυοκαρδίου και της θνησιμότητας που προκύπτει.
Το χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή πάθηση και ιδιαίτερα για πρόβλημα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Όσον αφορά τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, νέες έρευνες δείχνουν τη σημασία που έχουν για την υγεία της καρδίας των ανθρώπων.
Μια διαχρονική έρευνα 741 μεσήλικων ανδρών από τη Σουηδία που διήρκεσε για 15 χρόνια, εξέτασε το ρόλο το ρόλο της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της συναισθηματικής προσκόλλησης, στην πρόκληση καρδιοπάθειας.
Ο παράγοντας κοινωνικής ενσωμάτωσης αφορούσε κυρίως πόσους καλούς και ποιοτικούς φίλους είχαν οι άνδρες, τους οποίους έβλεπαν συχνά, κατά τη χρονική διάρκεια της έρευνας.
Οι μεσήλικες άνδρες με το μεγαλύτερο αριθμό καλών φίλων, δηλαδή με ψηλό δείκτη κοινωνικής ενσωμάτωσης, παρουσίαζαν 55% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή πάθηση σε σύγκριση με αυτούς που είχαν τους λιγότερους καλούς φίλους και χαμηλό δείκτη κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Ο παράγοντας συναισθηματικής προσκόλλησης αντικατοπτρίζει πόσους φίλους είχαν που σε περίπτωση προβλημάτων, μπορούσαν να προστρέξουν και να δώσουν αποτελεσματική βοήθεια στους μεσήλικες άνδρες κατά τη διάρκεια της έρευνας. Οι άνδρες με το μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων φίλων, είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή πάθηση.
Οι Σουηδοί ερευνητές έφτασαν στα συμπεράσματα αυτά, αφού έλαβαν υπ' όψη όλους τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδίας. Οι άνδρες στην έρευνα αυτή, είτε είχαν λιγότερη ή περισσότερη κοινωνική υποστήριξη (κοινωνική ενσωμάτωση και συναισθηματική προσκόλληση), είχαν παρόμοια κατάσταση σχετικά με το κάπνισμα, τη σωματική άσκηση, την πίεση, το βάρος σώματος, τη χοληστερόλη.
Με τις προϋποθέσεις αυτές, φαίνεται ότι η κοινωνική ενσωμάτωση και η συναισθηματική προσκόλληση, είναι ανεξάρτητοι παράγοντες που επενεργούν από μόνοι τους στην καρδία. Οι κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες έχουν τη δική τους ξέχωρη επιρροή και δυναμική στην παθογένεια της στεφανιαίας νόσου και του εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Ο τρόπος δράσης των παραγόντων αυτών δεν είναι γνωστός. Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα των Σουηδών ερευνητών είναι πειστικά, εντούτοις το γιατί η καρδία είναι ανθεκτικότερη και υγιέστερη στους άνδρες με πολλούς καλούς φίλους, παραμένει προς τον παρόν ένα αναπάντητο ερώτημα.
Παλαιότερες έρευνες που έγιναν σε γυναίκες, έδειξαν ότι μεταξύ αυτών που έχουν καρδιοπάθειες, εκείνες με σοβαρότερη νόσο έχουν τους λιγότερους καλούς και ποιοτικούς φίλους. Για τους λόγους αυτούς, οι ερευνητές πιστεύουν, ότι τα συμπεράσματα τους πιθανόν να ισχύουν και για τις γυναίκες.
Η ποσότητα και ποιότητα των κοινωνικών δεσμών μπορούν να έχουν σχέση και με το οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο των ανθρώπων. Στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και χαμηλή κοινωνική ενσωμάτωση, ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο της καρδίας, καθίσταται μεγαλύτερος.
Οι καλοί και λειτουργικοί κοινωνικοί δεσμοί όμως, σε οποιοδήποτε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, όπως φαίνεται από την εν λόγω έρευνα, μακροχρόνια προστατεύουν από έμφραγμα μυοκαρδίου και άλλες παθήσεις της καρδίας τους μεσήλικες άνδρες.