Οι άνδρες που έχουν ξεσπάσματα θυμού και επιθετικότητα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανωμαλίες του ρυθμού της καρδίας.
Οι αρρυθμίες που προκύπτουν, λόγω θυμού μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά επεισόδια.
Παράλληλα οι άνδρες αυτοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν ξεσπάζουν με θυμό. Το ίδιο πρόβλημα δεν φαίνεται να υπάρχει στις γυναίκες που έχουν ξεσπάσματα θυμού.
Υπάρχει διαδεδομένη η αντίληψη ότι με το να εκφράζει κάποιος προς τα έξω το θυμό του, είναι καλύτερα με λιγότερες αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Όμως στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν το αντίθετο.
Σε επιδημιολογική έρευνα που έγινε από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βοστόνης, εξετάστηκε η σχέση μεταξύ ψυχολογικών παραγόντων από τη μια και ανωμαλιών της καρδίας και κινδύνου θανάτου από την άλλη.
Συμμετείχαν 1.769 άνδρες και 1.913 γυναίκες οι οποίοι έτυχαν παρακολούθησης για 10 χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 49 ετών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
- Οι άνδρες που χαρακτηρίζονταν από ξεσπάσματα θυμού είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη ανωμαλία του ρυθμού της καρδίας. Οι κόλποι της καρδίας στην αρρυθμία αυτή, συστέλλονται τόσο γρήγορα που η κυκλοφορία του αίματος από τους κόλπους προς τις κοιλίες της καρδίας, δεν γίνεται κανονικά. Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο
- Οι άνδρες με ξεσπάσματα θυμού είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν είχαν το εν λόγω πρόβλημα
- Οι άνδρες που χαρακτηρίζονται από ψηλό επίπεδο επιθετικότητας και περιφρόνηση προς τους άλλους, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κολπική μαρμαρυγή
- Στις γυναίκες δεν βρέθηκαν ανάλογοι συσχετισμοί.
Η μελέτη αυτή είναι μια από τις πρώτες που εξετάζουν τη σχέση ψυχολογικών παραγόντων και ανωμαλιών του ρυθμού της καρδίας. Επειδή η διάρκεια της ήταν μεγάλη, της τάξης των 10 ετών και επειδή αφορούσε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, τα συμπεράσματά της αποκτούν μεγαλύτερη αξία και βρίσκονται πιο κοντά στην αλήθεια.
Η σχέση που βρέθηκε να υπάρχει μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής, επιθετικότητας και θυμού είναι ενδιαφέρουσα από την άποψη ότι μπορεί να βοηθήσει στο να πείσει τους άνδρες να χειρίζονται καλύτερα τις καταστάσεις που τους προκαλούν θυμό ή επιθετικότητα.
Πράγματι φαίνεται ότι στους άνδρες ο θυμός και η επιθετικότητα δεν είναι ανώδυνες καταστάσεις που μπορούν να συμβαίνουν χωρίς να έχουν συνέπειες. Στο μέλλον πιθανόν να είναι αναγκαίο σε άνδρες με κολπική μαρμαρυγή οι γιατροί να εξετάζουν κατά πόσο αυτοί χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα και θυμό.
Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών αυτών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψυχολογικές θεραπευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της καρδιακής πάθησης.
Το γεγονός ότι στις γυναίκες δεν βρέθηκε ένας ανάλογος συσχετισμός, αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες δεν επηρεάζουν την υγεία της καρδίας και τη θνησιμότητα στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές πιθανόν αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν καρδιακές παθήσεις αργότερα στη ζωή. Για αυτό επισημαίνουν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες και περισσότερο χρονικό διάστημα παρακολούθησης για να εξακριβωθεί το τι πραγματικά συμβαίνει στις γυναίκες.
Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που δηλώνουν, ότι οι γυναίκες είναι εξυπνότερες και δεν καταφεύγουν σε οργή και θυμό όπως οι άνδρες.
Αντί του θυμού, ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες προτιμούν να είναι πιο δίκαιες και πιο εξισορροπημένες. Σε αυτά όμως δεν συμφωνούν όλοι.