Μεσήλικες άντρες, προσοχή: Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης κλινικής έρευνας, δείχνουν ότι η ψυχολογική καταπόνηση λόγω στρες, σε άντρες ηλικίας από 45 έως 59 ετών μπορεί να οδηγήσει σε θανάσιμα εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια.
Η έρευνα έγινε από Άγγλους γιατρούς από τα πανεπιστήμια του Μπρίστολ και του Λονδίνου. Μελέτησαν και παρακολούθησαν 2.201 μεσήλικες άντρες για 14 χρόνια.
Ο στόχος της έρευνας ήταν να εξακριβωθεί ο ρόλος της ψυχικής καταπόνησης λόγω στρες στην πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων.
Υπέβαλαν τους άντρες σε ερωτηματολόγια για να αξιολογηθεί το επίπεδο της ψυχολογικής τους κατάστασης.
Τα τεστ αυτά που είναι γνωστά σαν General Health Questionnaire (GHQ) περιλαμβάνουν την αξιολόγηση 30 παραμέτρων που δίνουν πληροφορίες για την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών, για την ύπαρξη ψυχολογικών διαταραχών και για την συναισθηματική κατάσταση λόγω στρες.
Μερικά από τα στοιχεία που διερευνώνται από τα τεστ αυτά, που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση και παρακολούθηση των μεσήλικων ανδρών, είναι η λύπη, το άγχος, η κατάθλιψη, η ανησυχία και άλλα σημεία αρνητικής ψυχολογικής κατάστασης.
Τα αποτελέσματα της πολύ καλά σχεδιασμένης αυτής έρευνας έδειξαν:
- Οι μεσήλικες άνδρες, ηλικίας από 45 έως 59 ετών, που υπέφεραν από ψυχολογική καταπόνηση λόγω στρες με κατάσταση κατάθλιψης και άγχους παρουσίαζαν περισσότερα θανάσιμα εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια σε σχέση με τους υπόλοιπους
- Οι άνδρες με κατάθλιψη και άγχος είχαν 3 φορές περισσότερο κίνδυνο να αποβιώσουν λόγω ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τους άλλους
- Οι άνδρες αυτοί δεν παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο για μη θανατηφόρα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια
- Επίσης οι άνδρες αυτοί δεν παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο για παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία κάποτε αποτελούν τα πρόδρομα σημεία ή κατά κάποιο τρόπο μια προειδοποίηση για ένα σοβαρό και μόνιμο επεισόδιο
- Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι 22% των ανδρών, παρουσίαζαν ψυχολογική καταπόνηση με σημεία κατάθλιψης και άγχους
- Καταγράφηκαν κατά τη μελέτη 130 εγκεφαλικά επεισόδια από τα οποία τα 17 ήσαν θανάσιμα και τα 113 μη θανάσιμα.
Το ερώτημα που απασχόλησε τους ερευνητές μετά από τις διαπιστώσεις αυτές ήταν το γιατί και με ποιο τρόπο η ψυχολογική διάθεση επηρεάζει τα αγγεία του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να οδηγεί σε θανατηφόρα επεισόδια.
Μάλιστα το ερώτημα γίνεται ακόμη πιο καίριο εάν λάβουμε υπ' όψη ότι και άλλες έρευνες έδειξαν ότι η κατάθλιψη έχει και αρνητικές επιδράσεις στο αγγειακό σύστημα της καρδίας με αυξημένο κίνδυνο για θανατηφόρα εμφράγματα του μυοκαρδίου.
Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι απλή. Παρά το γεγονός ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν και άλλα στοιχεία από νέες έρευνες για να διαλευκανθεί το ζήτημα, εντούτοις υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που εξηγούν ορισμένες πτυχές του θέματος.
Για παράδειγμα είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του άγχους με το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο μεταξύ άλλων για το ρυθμό της καρδίας και για τη συστολή των αγγείων.
Βάσει αυτών των δεδομένων είναι λοιπόν πιθανόν ότι η ψυχολογική κατάσταση, να προκαλεί αλλοιώσεις στο αγγειακό σύστημα και στην κυκλοφορία του αίματος με επιπτώσεις στα εγκεφαλικά και καρδιακά αγγειακά επεισόδια.
Επίσης άτομα που παρουσιάζουν κατάθλιψη αμελούν να παίρνουν τα φάρμακά τους. Στην περίπτωση της ψηλής αρτηριακής πίεσης για παράδειγμα, η αμέλεια λήψης της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να οδηγήσει επικίνδυνα ίσως και θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια.
Συμπερασματικά, εμείς θα τονίσουμε ότι ανεξάρτητα από τους ακριβείς μηχανισμούς που οδηγούν στα φαινόμενα αυτά, εκείνο που θα πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι πρέπει να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται σωστά οι καταστάσεις ψυχολογικής καταπόνησης με κατάθλιψη και άγχος.
Κατά τη γνώμη μας θα πρέπει οι γιατροί να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αναγνώριση, διάγνωση και αντιμετώπιση του στρες, της κατάθλιψης και του άγχους διότι οι επιπτώσεις στο αγγειακό σύστημα του εγκεφάλου και της καρδίας φαίνεται ότι μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.