Σε ένα ζευγάρι, ο άντρας και η γυναίκα μοιράζονται πολλά πράγματα στη ζωή. Πώς όμως επηρεάζεται η ζωή τους από σεξουαλικά προβλήματα και τις λύσεις τους;
Οι στυτικές δυσλειτουργίες είναι από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες στη σεξουαλική τους ζωή.
Σε μια πρωτοποριακή έρευνα, γιατροί από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέτασαν τις επιδράσεις στην ψυχολογική και σεξουαλική ζωή των γυναικών της θεραπείες που λάμβαναν οι άνδρες τους για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.
Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 229 άνδρες που παρουσίαζαν στυτικές δυσλειτουργίες για περισσότερο από 6 μήνες και οι γυναίκες τους.
Οι γυναίκες πριν από την έναρξη τη θεραπευτικής αγωγής που χορηγήθηκε στους άνδρες τους, απάντησαν σε ειδικά ερωτηματολόγια όπως ο Δείκτης Γυναικείας Σεξουαλικής Λειτουργίας (
Female Sexual Function Index).
Οι ερωτήσεις στις οποίες απάντησαν οι γυναίκες στα πλαίσια του πιο πάνω ερωτηματολόγιου, ήταν για τους ακόλουθους τομείς σχετικούς με το σεξ:
- Επιθυμία
- Διέγερση
- Λίπανση
- Οργασμός
- Ικανοποίηση
- Πόνος.
Επίσης για την αξιολόγηση των τελικών αποτελεσμάτων, μετά από τη θεραπεία στους άνδρες, οι γυναίκες απάντησαν και σε άλλα τεστ αξιολόγησης όπως το Ερωτηματολόγιο Ποιότητας Σεξουαλικής Ζωής (Sexual Life Quality Questionnaire).
Τα ζευγάρια χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα οι άνδρες λάμβαναν θεραπεία με το φάρμακο βαρδεναφίλη (Levitra). Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Η βαρδεναφίλη ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης 5 (PDE5 inhibitor) που αποτέλεσαν σταθμό στον τομέα της θεραπείας των στυτικών δυσλειτουργιών. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα φάρμακα σιλδεναφίλη (Βιάγκρα) και ταδαλαφίλη (Cialis).
Η δεύτερη ομάδα ανδρών λάμβανε μόνο εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Κανένας από τους άνδρες ή γυναίκες δεν γνώριζαν ποια από τις δύο θεραπείες χορηγείτο. Το γεγονός αυτό διασφάλιζε την αντικειμενικότητα της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων.
Κατά την έναρξη της έρευνας, δεν υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά όσον αφορά στη σεξουαλική λειτουργία και ικανοποίηση, στις γυναίκες και των δύο ομάδων.
Η αξιολόγηση των δύο ομάδων έγινε μετά από 12 εβδομάδες και περίπου 20 συνουσίες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
- Οι γυναίκες των οποίων ο άνδρας λάμβανε εικονικό φάρμακο, είχαν πτώση του σκορ των δεικτών αξιολόγησης της σεξουαλικής τους λειτουργίας σε όλους τους τομείς που διερευνήθηκαν
- Οι γυναίκες των οποίων ο άνδρας λάμβανε το αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, παρουσίαζαν αύξηση του σκορ των δεικτών αξιολόγησης της σεξουαλικής τους λειτουργίας σε όλους τους τομείς που διερευνήθηκαν. Η μεγαλύτερη αύξηση και βελτίωση στη σεξουαλική λειτουργία στις γυναίκες αυτές, παρατηρήθηκε στους τομείς του οργασμού και της ικανοποίησης.
Στην έρευνα αυτή, παρατηρούμε ότι η θεραπεία που δόθηκε σε κάποιον άλλο άνθρωπο, συγκεκριμένα στον άνδρα, πετύχαινε σημαντικές φυσιολογικές βελτιώσεις στη σεξουαλική λειτουργία στη γυναίκα του η οποία δεν λάμβανε κανένα φάρμακο. Είναι μόνο λίγες οι ιατρικές έρευνες στις οποίες βρέθηκε ότι η θεραπεία σε ένα άτομο προκαλεί βελτίωση των φυσιολογικών λειτουργιών άλλου ατόμου.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η αντιμετώπιση των στυτικών δυσλειτουργιών στο ζευγάρι, πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον άνδρα αλλά και τη γυναίκα.
Η βαρδεναφίλη είναι αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία των στυτικών δυσλειτουργιών στους άνδρες αλλά ταυτόχρονα βελτιώνει και τη σεξουαλική λειτουργία και ικανοποίηση των γυναικών.
Η βελτίωση της στυτικής λειτουργίας στους άνδρες λόγω θεραπείας, συσχετίζεται με σημαντική βελτίωση της σεξουαλικής ζωής των γυναικών τους.