Το ερώτημα κατά πόσο η μπύρα μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, έχει απασχολήσει και απασχολεί τόσο τους επιστήμονες όσο και το πλατύ κοινό.
Οι έρευνες που μέχρι σήμερα έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθούν την καρδία, εύλογα δημιουργούν το ερώτημα τι συμβαίνει με το άλλο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό που είναι η μπύρα.
Ολλανδοί και Φινλανδοί ερευνητές, σε μια πρώτη στο είδος της έρευνα, εξέτασαν τις ορμονικές αλλαγές, που επιφέρει στον οργανισμό η μέτρια κατανάλωση μπύρας.
Η μέτρια κατανάλωση μπύρας ορίζεται ως η πρόσληψη 30 γραμμαρίων αλκοόλης για τους άνδρες και 20 γραμμαρίων αλκοόλης για τις γυναίκες. Ένα ποτήρι μπύρας περιέχει συνήθως από 10 έως 12 γραμμάρια αλκοόλης.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τις μεταβολές που συνέβαιναν σε 3 ορμόνες εθελοντών που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα μπύρας καθημερινά. Οι εθελοντές ήσαν 9 γυναίκες που έφθασαν στην εμμηνόπαυση και 10 μεσήλικες άνδρες.
Οι 3 ορμόνες που μελετήθηκαν ήσαν η θειική διυδροεπιανδροστερόνη (DHEAS), η τεστοστερόνη και η οιστραδιόλη.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι η τακτική μέτρια κατανάλωση μπύρας αυξάνει τη συγκέντρωση της DHEAS στο αίμα και στα δύο φύλα.
Στους άνδρες μειώνει τη συγκέντρωση της τεστοστερόνης. Όσον αφορά την οιστραδιόλη δεν την επηρεάζει καθόλου.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα, διότι είναι γνωστό ότι η DHEAS θεωρείται ότι προστατεύει από την αθηροσκλήρυνση.
Η αθηροσκλήρυνση προκαλεί λέπτυνση και σκλήρυνση των αρτηριών όλων των μεγεθών στο σώμα. Μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση ή παύση της ροής του αίματος μέσα στα αγγεία και σαν επακόλουθο καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή βλάβη σε διάφορα όργανα, όπως τα μάτια και τα νεφρά.
Η αθηροσκλήρυνση είναι η σημαντικότερη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στις αναπτυγμένες χώρες. Προσβάλλει κυρίως τους άντρες, ηλικίας άνω των 45 ετών και τις γυναίκες άνω των 65 ετών.
Η αθηροσκλήρυνση είναι υπεύθυνη για πέραν του 95% των περιπτώσεων της στεφανιαίας νόσου. Η στεφανιαία νόσος είναι η ασθένεια που προσβάλλει τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας και προκαλεί τη στηθάγχη και το έμφραγμα του μυοκαρδίου, που είναι γνωστό ως καρδιακή προσβολή.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η αθηροσκλήρυνση αναπτύσσεται και προχωρεί ύπουλα, χωρίς συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα είναι πλέον αργά, έχει προχωρήσει και πολύ δύσκολο ν’ αναστραφεί.
Στην έρευνα αυτή για πρώτη φορά οι επιστήμονες έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα μιας ορμόνης της DHEAS, η οποία έχει προστατευτικό ρόλο για τα αιμοφόρα αγγεία.
Εδώ θέλουμε να προσθέσουμε, ότι παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL, η οποία επίσης συμβάλλει στην καλύτερη κατάσταση των στεφανιαίων αγγείων της καρδίας.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, μπορούμε να υποστηρίξουμε, ότι η μέτρια τακτική κατανάλωση μπύρας μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία.
Παρά τα πιο πάνω θετικά στοιχεία, δεν θα συστήναμε σε κάποιον που δεν πίνει αλκοόλ να το κάνει για σκοπούς υγείας. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να πετύχει κάποιος τα ίδια καλά αποτελέσματα. Υπενθυμίζουμε ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως επίσης και η τακτική σωματική άσκηση αποτελούν πολύ ευεργετικά στοιχεία για την υγεία.
Για αυτούς που ήδη πίνουν μπύρα ή άλλα ποτά, πρέπει να διατηρούν κατά νου ότι μόνο η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Οποιαδήποτε κατάχρηση μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα όπως επίσης και τραγικά εάν κάποιος πίνει και οδηγεί ή χειρίζεται επικίνδυνα μηχανήματα.