Πόνος και φύλο: Ποιοι αισθάνονται περισσότερο πόνο, οι άνδρες ή οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής τους;
Ποιοι αντέχουν περισσότερο τον πόνο; Ποια είναι η σημασία των δεδομένων αυτών στη θεραπευτική αντιμετώπιση του πόνου;
Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά στην αίσθηση του πόνου έχει απασχολήσει τους ερευνητές εδώ και αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με τη λαϊκή αντίληψη, οι γυναίκες αντέχουν περισσότερο τον πόνο.
Όμως η πραγματικότητα φαίνεται να είναι διαφορετική. Τα αποτελέσματα πολλών εργασιών τεκμηριώνουν ότι καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι γυναίκες νιώθουν περισσότερο πόνο, τον αντέχουν λιγότερο, τον αισθάνονται σε περισσότερα μέρη του σώματος τους και υποφέρουν από πόνο συχνότερα σε σύγκριση με τους άνδρες.
Υπάρχουν επίσης διαφορές στο πώς οι άνδρες και γυναίκες σκέφτονται και αισθάνονται για τον πόνο τους. Οι ανησυχίες και οι φόβοι των ανδρών για τον πόνο είναι διαφορετικοί από ότι στις γυναίκες. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του πόνου στα δύο φύλα είναι διαφορετικός.
Η πρακτική σημασία των διαπιστώσεων αυτών είναι μεγάλη. Οι κλινικές δοκιμές των φαρμάκων κατά του πόνου δεν έχουν γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.
Τα περισσότερα φάρμακα κατά του πόνου έχουν δοκιμασθεί για την αποτελεσματικότητα τους σε άνδρες προτού να χρησιμοποιηθούν σε πληθυσμιακή κλίμακα.
Υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες μπορεί να ανταποκρίνονται καλύτερα σε διαφορετικά αναλγητικά φάρμακα παρά ότι οι άνδρες.
Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Bath του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέβαλαν εθελοντές, άνδρες και γυναίκες σε δοκιμασίες πόνου για να ελέγξουν το όριο πρώτης αίσθησης και αντοχής στον πόνο.
Οι εθελοντές έβαλαν το χέρι τους σε θερμό λουτρό, 37 βαθμών Κελσίου για δύο λεπτά. Στη συνέχεια μετέφεραν το χέρι τους σε παγωμένο λουτρό νερού με θερμοκρασία σταθερή στους 1-2 βαθμούς Κελσίου.
Οι γυναίκες αντιλαμβάνονταν γρηγορότερα τον πόνο και άντεχαν σε αυτόν πολύ λιγότερο από ότι οι άνδρες.
Οι λόγοι για τις διαφορές όσον αφορά στον πόνο μεταξύ των δύο φύλων, δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. Μια πιθανή εξήγηση είναι το πώς βιώνουν ψυχολογικά την οδυνηρή εμπειρία τα δύο φύλα.
Με βάση τη θεωρία αυτή, οι γυναίκες επικεντρώνονται περισσότερο στο αισθηματικό μέρος της αντίληψης του πόνου. Αυτό επιδεινώνει και επαυξάνει την εμπειρία του πόνου που βιώνουν.
Αντίθετα οι άνδρες, ψυχολογικά επικεντρώνονται περισσότερο στο οργανικό μέρος της πρόκλησης του πόνου. Αυτό τους επιτρέπει να αντέχουν περισσότερο.
Εκτός από την ψυχολογική θεωρία για τις διαφορές στην αντίληψη του πόνου μεταξύ ανδρών και γυναικών, υπάρχει και η βιολογική εξήγηση. Με βάση τη θεωρία αυτή, οι ορμονικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις περισσότερου πόνου στις γυναίκες.
Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην αντίληψη του πόνου μεταξύ ανδρών και γυναικών. Λόγοι ψυχολογικοί, κοινωνικοί, βιολογικοί, γενετικοί και ορμονικοί συμβάλλουν στο να βιώνουν οι γυναίκες περισσότερο πόνο από τους άνδρες καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Είναι απαραίτητο οι διαφορές αυτές να διερευνηθούν περισσότερο. Οι πρακτικές εφαρμογές των ερευνών αυτών θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αντιμετώπιση του πόνου στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες τόσο με φαρμακευτικά μέσα αλλά και με άλλους τρόπους.