Στους άνδρες η ασπιρίνη σε χαμηλή δόση μειώνει τον κίνδυνο για μια πρώτη καρδιακή προσβολή. Τι γίνεται όμως στις γυναίκες;
Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα της χορήγησης χαμηλής δόσης ασπιρίνης καθημερινά στους άνδρες έχει εξετασθεί σε ικανοποιητικό αριθμό ερευνών, εντούτοις στις γυναίκες μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία.
Πρόσφατα, έρευνα διάρκειας 10 ετών που έγινε σε 40,000 γυναίκες άνω των 45 ετών (Women's Health Study), εξέτασε το ρόλο της ασπιρίνης στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτων λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Τα δεδομένα που προέκυψαν δείχνουν ότι στις γυναίκες η ασπιρίνη δεν προστατεύει από ένα πρώτο επεισόδιο καρδιακής προσβολής στον ίδιο βαθμό που το κάνει στους άνδρες. Το εν λόγω συμπέρασμα δεν ισχύει για ασθενείς που παίρνουν ασπιρίνη διότι έχουν ήδη υποστεί ένα πρώτο έμφραγμα μυοκαρδίου.
Αντίθετα η καθημερινή χαμηλή δόση ασπιρίνης προστατεύει τις γυναίκες από τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα εγκεφαλικά αυτά, που προκύπτουν λόγω απόφραξης ζωτικών αρτηριών του εγκεφάλου, είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων και από τους κυριότερους λόγους σοβαρών μόνιμων αναπηριών.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι συμπεράσματα που προκύπτουν σε έρευνες που έγιναν σε άνδρες δεν ισχύουν υποχρεωτικά με τον ίδιο τρόπο και στις γυναίκες. Οι διαφορές φύλου μπορεί να είναι καθοριστικές σε ορισμένες θεραπείες.
Ο παράγοντας ηλικία είναι σημαντικός για την προστατευτική δράση της χαμηλής δόσης ασπιρίνης στις γυναίκες. Σε γυναίκες άνω των 65 ετών, η χορήγηση χαμηλής δόσης ασπιρίνης, δηλαδή 100 mg κάθε δεύτερη μέρα, είναι πιο αποτελεσματική για την προφύλαξη από έμφραγμα του μυοκαρδίου παρά σε νεαρότερες γυναίκες.
Όμως στις ηλικίες αυτές πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν περίπου το 15% του συνόλου των εγκεφαλικών αγγειακών επεισοδίων.
Είναι γνωστό ότι παρά το γεγονός ότι η ασπιρίνη έχει ευεργετικές για την υγεία δράσεις, εντούτοις μπορεί να προκαλέσει και σοβαρές παρενέργειες. Εκτός από τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια υπάρχει και ο κίνδυνος αιμορραγίας στο πεπτικό σύστημα, στο στομάχι και το έντερο.
Ο θεράπων ιατρός πρέπει για την κάθε γυναίκα ανάλογα με την ηλικία, το ιστορικό και άλλα πιθανά ιατρικά προβλήματα να συνυπολογίζει του κινδύνους και να αποφασίζει για τη χρησιμότητα ή όχι της προφυλακτικής θεραπείας με ασπιρίνη σε χαμηλή δόση.
Τελειώνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι εκτός από την προστατευτική δράση της ασπιρίνης για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια υπάρχουν και άλλοι πολύ σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόληψη.
Η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση, η διατήρηση κανονικού βάρους σώματος, η διατήρηση κανονικής περιμέτρου κοιλιάς, ο έλεγχος της χοληστερόλης, του διαβήτη και της ψηλής πίεσης είναι καθοριστικοί παράγοντες μείωσης των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.