Η έμφυτη τάση που έχουν οι άνδρες να αποφεύγουν τις επισκέψεις στο γιατρό, ακόμη και όταν έχουν ενοχλήσεις, μπορεί να έχει σοβαρές έως μοιραίες επιπτώσεις για την υγεία τους.
Οι άνδρες από την παιδική ηλικία, αναπτύσσουν μια συμπεριφορά που κρύβει τον πόνο. Δεν θέλουν να φαίνονται αδύναμοι και δεν τους αρέσει να εξαρτώνται από άλλους. Ακόμη και εάν κάτι σοβαρό συμβαίνει, συχνά αποφεύγουν να ψάξουν για να μάθουν περισσότερα.
Η συμπεριφορά αυτή, που παρατηρείται σε μεγάλο αριθμό ανδρών, μπορεί να μετατρέψει μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπισθεί, σε ανίατη ασθένεια. Οι άνδρες εκ φύσεως παίρνουν περισσότερα ρίσκα, είναι περισσότερο ανεκτικοί στο σωματικό και αισθηματικό πόνο.
Αναμφίβολα στην εποχή μας, οι άνδρες φροντίζουν πολύ λιγότερο την υγεία τους σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ενώ στον τομέα της υγείας των γυναικών, έχει παρατηρηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες μια σταθερή βελτίωση, στους άνδρες αντίθετα η λήψη φαρμάκων που σώζουν ζωές, τα τεστ ανίχνευσης ασθενειών και τα προληπτικά μέτρα, δεν έχουν εφαρμοσθεί στο βαθμό που επιβάλλεται.
Το γεγονός αυτό είναι βέβαια παράδοξο. Πράγματι είναι οι άνδρες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από την πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής στον τομέα της πρόληψης.
Ας μην ξεχνούμε ότι κατά μέσο όρο, οι άνδρες ζουν περίπου 7 χρόνια λιγότερα από τις γυναίκες. Σε σύγκριση με τις γυναίκες, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από ασθένειες.
Οι κυριότερες αιτίες θανάτων στους άνδρες είναι ο καρκίνος, οι καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια. Πολλές από τις παθήσεις αυτές μπορούν να προληφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και με προληπτική χορήγηση φαρμάκων.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μεσήλικων ανδρών, που ακόμη και όταν πληροφορηθούν ότι έχουν ψηλή χοληστερόλη και πρέπει να λαμβάνουν επί μονίμου βάσεως, φάρμακα της οικογένειας των στατινών για πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων, αρνούνται να το πράξουν. Συχνά στην αρχική φάση τέτοιων καταστάσεων, αντί να παίρνουν τα προληπτικά φάρμακα, λένε ότι θα ασκούνται σωματικά περισσότερο ή ότι θα βελτιώσουν τη διατροφή τους.
Η πεισματάρικη αυτή προσέγγιση που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των ανδρών στα θέματα της προσωπικής τους υγείας, έχει τις ρίζες της στον τρόπο ανατροφής τους και στις πολιτισμικές επιδράσεις στις οποίες υποβάλλονται από την παιδική ηλικία. Αντέχουν τον πόνο από κτυπήματα στα παιγνίδια, δεν κλαίνε, μαθαίνουν ότι ο ανδρισμός τους δεν επιτρέπει αδυναμίες.
Η νοοτροπία αυτή συνεχίζει και όταν μεγαλώνουν. Ακόμη και όταν νιώθουν έντονο πόνο στο στήθος που πιθανό να έχει σχέση με ένα έμφραγμα, τον αποδίδουν σε άλλες αιτίες για να αποφύγουν το γιατρό.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ακόμη και από την επαγγελματική απασχόληση των ανδρών. Οι έντονες πιέσεις στις οποίες υποβάλλονται, σωματικές ή ψυχολογικές, το στρες και η στέρηση ύπνου, η έλλειψη χρόνου και οι δυσκολίες που συνοδεύουν οποιεσδήποτε ιατρικές επισκέψεις ή διαδικασίες, είναι παράγοντες που ταυτόχρονα επιδεινώνουν την υγεία των ανδρών και τους αποτρέπουν από του να ζητήσουν και να δεχτούν έγκαιρα προληπτική ή θεραπευτική φροντίδα.
Στις γυναίκες, η ανάγκη συστηματικών εξετάσεων όπως το τεστ Παπανικολάου, η μαστογραφία, τις οδηγεί τακτικά και συστηματικά στους γιατρούς. Έτσι ανακαλύπτονται έγκαιρα και άλλα προβλήματα.
Για παράδειγμα σε μια επίσκεψη στο γυναικολόγο, ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει και άλλα προβλήματα ή η γυναίκα μπορεί να ερωτήσει για ενοχλήσεις ή άλλα προβλήματα που πιθανόν να έχει. Η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια τη γενικότερη βελτίωση των δεικτών υγείας στις γυναίκες.
Οι γυναίκες έχουν σημαντική επιρροή στην απόφαση των ανδρών να ζητήσουν ιατρική συμβουλή. Υπολογίζεται ότι μεγάλο ποσοστό των ανδρών, αποφασίζουν να δουν ένα γιατρό κατόπιν πιέσεων από τη σύζυγο, τη μητέρα, την κόρη ή μια φίλη τους. Η καλύτερη επαφή που έχουν γενικά οι γυναίκες με τους γιατρούς, βοηθά και στο να ωθήσουν αυτές τους άνδρες να ζητήσουν ιατρική καθοδήγηση.
Εάν και εκείνες ενημερωθούν για τους κινδύνους που διατρέχουν οι άνδρες λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους, θα μπορούσαν με βάση τη δική τους εμπειρία, να επηρεάσουν και να συμβάλουν τα μέγιστα στη βελτίωση της υγείας και στη διάσωση πολλών ζωών ανδρών.
Βλέπουμε λοιπόν, συνοπτικά, ότι παράγοντες που έχουν σχέση με την ανατροφή των αγοριών, κοινωνικές και πολιτισμικές αντιλήψεις για την ανδρική συμπεριφορά, πιέσεις λόγω επαγγέλματος στους άνδρες και μια πεισματάρικη αντίληψη της ανδρικής ανεξαρτησίας, οδηγούν ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών, σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Είναι αναγκαίο να ληφθούν διορθωτικά μέτρα. Η αλλαγή αυτής της κατάστασης, θα μπορούσε να σώζει χιλιάδες ζωές ανδρών κάθε χρόνο.
Η καλύτερη προληπτική και θεραπευτική φροντίδα των ανδρών θα μπορούσε να επιτευχθεί με διαφώτιση με ειδικό στόχο τους άνδρες για θέματα που αφορούν την υγεία τους.
Τέλος θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες οργάνωσης και παροχής προληπτικών και άλλων εξετάσεων των ανδρών ακόμη και στους χώρους εργασίας τους.
Δεδομένου ότι οι άνδρες δυσκολεύονται να πάνε στο γιατρό, εάν στο χώρο εργασίας γίνονται επισκέψεις ιατρών, αυτό πιθανόν να συνέβαλλε σε έγκαιρη ανίχνευση σοβαρών ασθενειών και αποτροπή αχρείαστων περιπετειών που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.