Ο προστάτης, το σεξ και η εκσπερμάτωση είναι θέματα που απασχολούν συχνά τους άνδρες. Παλαιότερα είχε επικρατήσει η αντίληψη, ότι η σεξουαλική δραστηριότητα στους άνδρες σχετιζόταν με πρόκληση καρκίνου του προστάτη.
Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή η συχνή εκσπερμάτωση λόγω σεξουαλικών επαφών ή αυνανισμού, θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής των ανδρών από καρκίνο του προστάτη.
Μια από τις θεωρίες, που στήριζαν την άποψη αυτή ήταν ότι η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, εκθέτει τους άνδρες σε διάφορους μικροβιακούς παράγοντες, βακτηρίδια ή ιούς, οι οποίοι με τη σειρά τους οδηγούν σε καρκίνο.
Ωστόσο αξιόλογες επιδημιολογικές έρευνες δεν τεκμηριώνουν την άποψη και τη θεωρία αυτή. Αντίθετα φαίνεται ότι η συχνή εκσπερμάτωση λόγω αυνανισμού ή λόγω σεξουαλικών επαφών, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.
Η πιο μεγάλη έρευνα που έγινε ποτέ για το θέμα αυτό, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύονται τώρα, συμπεριέλαβε σχεδόν 30.000 άνδρες ηλικίας από 46 έως 81 ετών. Η έρευνα διήρκεσε από το 1992 έως το 2000.
Οι άνδρες απαντούσαν σε ερωτηματολόγια για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα κάθε δύο χρόνια. Οι ερευνητές με βάση τα δεδομένα αυτά υπολόγισαν τη συχνότητα εκσπερμάτωσης των ανδρών και συσχέτισαν τη συχνότητα αυτή με τον κίνδυνο προσβολής τους από καρκίνο του προστάτη.
Τα αποτελέσματα τους έδειξαν:
- Ο μέσος όρος εκσπερματώσεων των ανδρών ήταν από 4 έως 7 φορές το μήνα.
- Κατά τη διάρκεια της μελέτης που ήταν περίπου 8 χρόνια, 1.449 άνδρες παρουσίασαν καρκίνο του προστάτη.
- Οι άνδρες που είχαν μεγάλο αριθμό εκσπερματώσεων δεν παρουσίαζαν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο προστάτη.
- Αντίθετα οι άνδρες με τη μεγαλύτερη συχνότητα εκσπερματώσεων, είχαν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο προστάτη.
- Οι άνδρες που είχαν από 13 έως 20 εκσπερματώσεις το μήνα είχαν κατά 14% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο προστάτη. Οι άνδρες που είχαν τουλάχιστο 21 εκσπερματώσεις κάθε μήνα, είχαν κατά 33% μειωμένο κίνδυνο για τον εν λόγω καρκίνο.
- Το πλεονέκτημα όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου για τον καρκίνο προστάτη εμφανιζόταν από τις 12 ή περισσότερες εκσπερματώσεις μηνιαίως.
Η έρευνα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία χάρις στο γεγονός ότι συμπεριέλαβε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανδρών που ήσαν υγιείς κατά την έναρξή της. Επιπρόσθετα διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κριτική που μπορεί να ασκηθεί είναι ότι ο αριθμός των ανδρών στην έρευνα αυτή που είχαν έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, δηλαδή με μεγάλο αριθμό εκσπερματώσεων, ήταν μικρός. Ο μικρός αριθμός των ανδρών αυτών περιορίζει τη δύναμη του συσχετισμού μεταξύ του αυξημένου αριθμού εκσπερματώσεων και μειωμένου κινδύνου για καρκίνο του προστάτη.
Είναι βέβαια αναγκαίο να συνεχιστούν οι έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση. Ας μην ξεχνούμε, ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες μετά από τον καρκίνο του δέρματος. Περίπου 1 άνδρας στους 6 θα προσβληθεί από την ασθένεια αυτή.
Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε ότι σε έρευνα στην Αυστραλία, ο αυνανισμός βρέθηκε να μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη. Στην έρευνα αυτή εξετάστηκαν οι σεξουαλικές συνήθειες σε 1.079 άνδρες, που είχαν καρκίνο του προστάτη και σε 1.259 υγιείς άνδρες. Οι άνδρες απάντησαν ερωτηματολόγια που αναφέρονταν στη σεξουαλική τους ζωή από την ηλικία των 20 ετών.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι ο αυνανισμός ιδιαίτερα στην ηλικία μεταξύ 20 και 30 ετών συνδυαζόταν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης επιθετικού καρκίνου του προστάτη.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι η συχνότητα της εκσπερμάτωσης λόγω αυνανισμού ή λόγω σεξουαλικών επαφών, φαίνεται ότι δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο προστάτη αλλά αντίθετα είναι πιθανόν ότι μειώνει τον κίνδυνο αυτό.