Πώς επηρεάζει ο εγκέφαλος τη σχέση μας με το σεξ; Τι είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε και να συμπεριφερόμαστε σαν άνδρες ή σαν γυναίκες;
Ή ακόμη γιατί ενώ κάποιοι ενώ έχουν ανδρικά γεννητικά όργανα, εντούτοις θέλουν να συμπεριφέρονται σαν γυναίκες;
Η σεξουαλική συμπεριφορά του κάθε ατόμου δεν εξαρτάται μόνο από την ανατομία των σεξουαλικών του οργάνων.
Η σεξουαλική ταυτότητα εξαρτάται από τα γονίδια στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τις τάσεις και προτιμήσεις μας.
Αυτό σημαίνει, ότι η επιλογή του να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος ή τραβεστί δεν είναι απλά εκούσιο αλλά κάτι που εξαρτάται από το γονιδιακό περιεχόμενο του εγκεφάλου.
Μέχρι σήμερα η κλασσική αντίληψη είναι ότι η σεξουαλική διαφοροποίηση του εγκεφάλου εξαρτάται ευθέως από τις ορμόνες, που παράγονται από τις ωοθήκες στις γυναίκες και από τους όρχεις στους άνδρες.
Οι ορμόνες αυτές δρουν και προωθούν τη συμπεριφορά και νευρολογική ανάπτυξη, που είναι χαρακτηριστικές για το κάθε φύλο ξεχωριστά.
Η τεστοστερόνη και οι μεταβολίτες της προκαλούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σύμφωνα με το ανδρικό πρότυπο, ενώ παράλληλα εμποδίζουν τη νευρολογική διαφοροποίηση και τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς σύμφωνα με το γυναικείο πρότυπο.
Ωστόσο διαδοχικές έρευνες έφεραν στην επιφάνεια στοιχεία, που δείχνουν ότι οι ορμόνες των όρχεων και των ωοθηκών δεν καθορίζουν από μόνες τους, όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα, τις διαφορές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη συμπεριφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Σύμφωνα με έρευνες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας υπάρχουν γονίδια στον εγκέφαλο τα οποία, προτού ακόμη σχηματιστούν οι ωοθήκες και οι όρχεις, ρυθμίζουν τη σεξουαλική διαφοροποίηση του εγκεφάλου και είναι καθοριστικά στη δημιουργία των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των ανδρών και των γυναικών.
Για να ελέγξουν το γεγονός αυτό, οι ερευνητές μελέτησαν σε πειραματόζωα τις διαφορές που υπήρχαν μεταξύ των γονιδίων στον εγκέφαλο σε αρσενικά και θηλυκά ζώα.
Διαπίστωσαν ότι προτού ακόμη σχηματιστούν οι όρχεις ή οι ωοθήκες, υπήρχαν 54 διαφορετικά γονίδια μεταξύ των αρσενικών και θηλυκών πειραματόζωων. Από αυτά τα 18 παράγονταν σε πιο ψηλά επίπεδα στους εγκεφάλους των αρσενικών ζώων ενώ 36 παράγονταν περισσότερο από εγκεφάλους θηλυκών ζώων.
Παράλληλα ανακάλυψαν, ότι ακόμη και στα πρόωρα στάδια οι εγκέφαλοι των αρσενικών και θηλυκών ζώων διαφέρουν σε πολλά σημεία τόσο ανατομικά όσο και λειτουργικά.
Για παράδειγμα οι εγκέφαλοι των θηλυκών ζώων φαίνονται πιο συμμετρικοί σε σύγκριση με αυτούς των αρσενικών. Η αυξημένη συμμετρία μπορεί να βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των 2 ημισφαιρίων του εγκεφάλου.
Αυτό μπορεί να εξηγεί την καλύτερη προφορική εκφραστικότητα σε άτομα γένους θηλυκού. Ίσως για το λόγο αυτό οι γυναίκες μπορούν να εκφράζουν σε μερικές περιπτώσεις καλύτερα τα αισθήματα τους σε σύγκριση με τους άνδρες.
Η αναγνώριση και ταυτοποίηση γονιδίων που είναι διαφορετικά μεταξύ των αρσενικών και θηλυκών εγκεφάλων, πριν από τη δημιουργία των ωοθηκών και των όρχεων, υποδηλώνουν ότι υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική διαφοροποίηση του εγκεφάλου.
Οι έρευνες στον τομέα αυτό συνεχίζονται και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πράγματι φαίνεται, ότι ίσως το πώς νιώθει ο καθένας σχετικά με τη σεξουαλική του ταυτότητα, δεν έχει σχέση μόνο με τα γεννητικά του όργανα.
Είναι στον εγκέφαλο με βάση τα δικά του γονίδια, που ο κάθε άνθρωπος θα αισθάνεται κατά πόσο πράγματι το φύλο του αντιστοιχεί σε αυτό που επιθυμεί.