Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι οι καλοί φίλοι εμπλουτίζουν τη ζωή μας. Φαίνεται όμως ότι οι θετικές επιδράσεις των καλών φίλων δεν σταματούν εδώ.
Οι καλοί φίλοι είναι σε θέση να προσθέτουν χρόνια στη ζωή μας. Το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει για τους συγγενείς μας.
Η θεωρία ότι το δίκτυο κοινωνικών σχέσεων του κάθε ανθρώπου, επιδρά στην υγεία και στη μακροζωία του, εξετάστηκε σε πολλές αξιόλογες ερευνητικές εργασίες. Προέκυψαν πολλά δεδομένα που τεκμηριώνουν την ορθότητα της θεωρίας αυτής, αποδεικνύοντας τις θετικές επιδράσεις των καλών κοινωνικών σχέσεων σε πολλούς τομείς της υγείας των ανθρώπων.
Σε μια ενδιαφέρουσα ερευνητική εργασία διάρκειας 10 ετών που έγινε στην Αυστραλία (Australian Longitudinal Study of Ageing, ALSA), εξετάστηκε ο ρόλος των φίλων και των συγγενών στη διάρκεια ζωής σε ηλικιωμένα άτομα.
Η έρευνα έγινε σε 1.500 ηλικιωμένους. Υποβάλλονταν κάθε χρόνο για τα πρώτα 4 χρόνια, σε ερωτηματολόγιο για να αξιολογηθούν οι επαφές και σχέσεις τους με διάφορα κοινωνικά δίκτυα συμπεριλαμβανόμενων των παιδιών, συγγενών, φίλων και άλλων ατόμων της εμπιστοσύνης τους. Η ίδια αξιολόγηση συνέχισε ανά μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, για συνολική περίοδο 10 ετών.
Ταυτόχρονα, λαμβάνονταν υπόψη το πώς επηρέαζαν την υγεία και την καλή τους κατάσταση, οι οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές παράμετροι και ο τρόπος ζωής τους. Ο στόχος ήταν, με έλεγχο όλων αυτών των παραμέτρων, να βρουν με ποιο τρόπο οι φιλίες επηρέαζαν τη διάρκεια ζωής τους.
Τα αποτελέσματα της Αυστραλιανής έρευνας για τη μακροζωία ήταν:
- Οι στενές σχέσεις με παιδιά και συγγενείς, είχαν λίγη επιρροή στη μακροζωία των ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια των 10 ετών της έρευνας
- Τα άτομα με εκτενή δίκτυα καλών φίλων και ατόμων της εμπιστοσύνης τους, είχαν κατά 22% πιο πολλές πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια από εκείνους με τους λιγότερους φίλους
- Οι θετικές επιδράσεις των φιλικών σχέσεων στη μακροζωία, υπήρχαν καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας που διήρκεσε η έρευνα, ανεξάρτητα από άλλες σοβαρές αλλαγές στη ζωή των συμμετεχόντων όπως ο θάνατος του ή της συζύγου ή άλλου στενού συγγενή
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα και η ανάλυση τους, δεν εισηγούνται ότι οι οικογενειακές σχέσεις δεν είναι σημαντικές για τους ηλικιωμένους αλλά ότι φαίνονται να έχουν λίγη επίδραση στην επιβίωση και τη μακροζωία.
Επισημαίνεται ότι άλλη έρευνα, έδειξε ότι οι στενές σχέσεις και η συχνή επαφή με μέλη της οικογένειας ήσαν οι πλέον σημαντικοί παράγοντες που βοηθούσαν τους ηλικιωμένους να αποφεύγουν αναπηρίες και να αυξάνουν τη διάρκεια της ζωής τους.
Η σημασία της εργασίας που σας παρουσιάζουμε, έγκειται στο ότι δίνει στοιχεία για το ποια από τα κοινωνικά δίκτυα είναι τα πλέον ευεργετικά όσον αφορά στην επιβίωση και μακροζωία. Φαίνεται λοιπόν ότι για την επιβίωση, οι φίλοι είναι σημαντικότεροι.
Δεν δίνονται στοιχεία από τους Αυστραλούς ερευνητές για τους λόγους οι οποίοι δίνουν τόσο μεγάλη επίδραση των στενών φιλικών δικτύων στη μακροζωία. Πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν το ότι οι φίλοι ίσως ενθαρρύνουν τους ηλικιωμένους να φροντίζουν καλύτερα την υγεία τους, αποφεύγοντας το κάπνισμα, την κατάχρηση αλκοόλ ή να αναζητούν έγκαιρα ιατρική συμβουλή όταν έχουν ανησυχητικά συμπτώματα.
Οι στενοί φίλοι μπορούν επίσης να βοηθούν τους ηλικιωμένους να ξεπερνούν δύσκολες περιόδους της ζωής τους, συμπαρίστανται για την ανάπτυξη μηχανισμών αντιμετώπισης και προσαρμογής ή ακόμη έχοντας θετικές επιδράσεις για την αυτοεκτίμηση και την ψυχική τους διάθεση.
Εμείς θα συγκρατήσουμε, ότι με την αύξηση της ηλικίας, όσο καλύτερη είναι η κοινωνική ένταξη, με καλές οικογενειακές σχέσεις, δίκτυα στενών φίλων και ατόμων της εμπιστοσύνης μας, τόσο πιο καλά είναι για την υγεία και την επιβίωση μας. Και ας μην ξεχνούμε ότι οι καλοί φίλοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τη μακροζωία μας.