Τα προβλήματα του ύπνου στα παιδιά είναι αιτία μείωσης της συγκέντρωσης και της προσοχής τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η συχνότητα της αϋπνίας στα παιδιά είναι ανησυχητική και επηρεάζει την απόδοση των παιδιών και εφήβων στο σχολείο.
Λόγω της κούρασης, τα παιδιά παρουσιάζουν υπνηλία και χρειάζονται να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η αϋπνία επηρεάζει το 12% των παιδιών ηλικίας από 11 έως 15 ετών. Δηλαδή περισσότερα από 1 παιδί στα 10, αναφέρουν ότι έχουν πρόβλημα ύπνου κάθε βράδυ.
Η σημαντική αυτή διαπίστωση προκύπτει από έρευνα που έκαναν Αυστριακοί γιατροί, σε 332 παιδιά σχολικής ηλικίας στη Βιέννη.
Ακόμη ένα 76% των παιδιών ανέφεραν ότι είχαν περιστασιακά προβλήματα ύπνου και μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 12% ανέφερε ότι ουδέποτε παρουσίαζε πρόβλημα ύπνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κορίτσια είχαν συχνότερα από τα αγόρια προβλήματα με τον ύπνο τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι η εφηβεία αρχίζει πιο νωρίς στα κορίτσια παρά στα αγόρια.
Διαπιστώθηκε από την έρευνα ότι βασικά υπάρχουν δύο κατηγορίες προβλημάτων ύπνου στα παιδιά.
Η μια κατηγορία έχει σχέση με οργανικές ανατομικές ή λειτουργικές ανωμαλίες. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται κυρίως η αποφρακτική άπνοια του ύπνου και το ροχαλητό.
Στην αποφρακτική άπνοια του ύπνου, η χαλάρωση των μυών του λάρυγγα, του μαλακού ουρανίσκου και της γλώσσας κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλούν μερική ή ολική απόφραξη των οδών διέλευσης του αέρα από το άνω αναπνευστικό σύστημα.
Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να παρουσιάζουν ροχαλητό, με επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής της αναπνοής, η οποία ξεκινά ξανά με έντονα ρουθουνίσματα.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε φτωχή ποιότητα ύπνου στα παιδιά, τα οποία νιώθουν πολύ κουρασμένα κατά την ημέρα. Η προσοχή τους και η συγκέντρωσή τους μειώνεται και παρουσιάζουν υπνηλία.
Η δεύτερη κατηγορία προβλημάτων ύπνου που καταγράφηκαν στα παιδιά, είναι εκείνα που δεν έχουν σχέση με οργανική ανατομική ή λειτουργική ανωμαλία.
Μεταξύ των προβλημάτων αυτών τα συχνότερα ήταν εφιάλτες, τρόμοι, υπνοβασία, ξαφνικά ξυπνήματα, ενούρηση και πρόωρο ξύπνημα.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε μια σημαντική διαπίστωση:
Το 25% των παιδιών που παρουσιάζουν προβλήματα αϋπνίας και παραϋπνίας (δηλαδή υπνοβασία, ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου, νυκτερινοί τρόμοι, εφιάλτες, διακοπές του ύπνου) υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια του ύπνου.
Το συμπέρασμα αυτό είναι σημαντικό διότι σημαίνει ότι όλα τα παιδιά που πάσχουν από προβλήματα ύπνου θα πρέπει να ελέγχονται για οργανικές αιτίες που προκαλούν αϋπνία.
Ιδιαίτερα όλα τα παιδιά με προβλήματα ύπνου θα πρέπει να ελέγχονται κατά πόσο πάσχουν ή όχι από αποφρακτική άπνοια του ύπνου.
Η διερεύνηση αυτή, πρέπει να επαναλάβουμε, είναι αναγκαίο να γίνεται και στα παιδιά τα οποία εκ πρώτης όψεως υποφέρουν από μη οργανικά προβλήματα του ύπνου όπως οι παραυπνίες.