Η χρόνια αϋπνία μειώνει την άμυνα του οργανισμού.
Το γεγονός αυτό καθιστά τα άτομα, που πάσχουν από αϋπνία περισσότερο ευάλωτους σε ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Επίσης τα άτομα αυτά, όταν ασθενήσουν δυσκολεύονται περισσότερο να αναρρώσουν.
Περίπου 10% των ανθρώπων πάσχουν από χρόνια αϋπνία. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δυσκολία στο να αποκοιμηθούν ή ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν μπορούν μετά να ξανακοιμηθούν.
Εκτός από τους ανθρώπους που πάσχουν από πρωτογενή αϋπνία, υπάρχει και ένας άλλος σημαντικός αριθμός ατόμων, που δεν κοιμούνται αρκετά λόγω υπερβολικών ωρών εργασίας. Τα άτομα, που δεν κοιμούνται αρκετά αναφέρουν, ότι η ζωή τους γενικά χαρακτηρίζεται από ψηλά επίπεδα στρες.
Συνολικά τα άτομα που στερούνται του ύπνου αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Οι συνέπειες είναι σημαντικές και μπορούν να επηρεάσουν τόσο το ίδιο το άτομο που στερείται τον ύπνο όσο και την υπόλοιπη κοινωνία.
Γιατροί από τον Καναδά, εξέτασαν σε άτομα, που έπασχαν από χρόνια αϋπνία τις παραμέτρους, που δείχνουν τη λειτουργική κατάσταση του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού. Το ανοσολογικό σύστημα είναι το σύστημα άμυνας που μας προστατεύει από τις μολυσματικές νόσους. Επίσης η ανεπάρκεια του ανοσολογικού συστήματος έχει εμπλακεί και στη γένεση του καρκίνου.
Οι Καναδοί γιατροί μέτρησαν στο αίμα 17 ατόμων με χρόνια αϋπνία τα λευκά αιμοσφαίρια, τα μονοκύτταρα, τα λεμφοκύτταρα και τις υπό-ομάδες των λεμφοκυττάρων CD3, CD4, CD8, CD16, CD56, NK.
Επίσης μέτρησαν πρωτεΐνες, που παίζουν βασικό ρόλο στο ανοσολογικό σύστημα, όπως την ιντερφερόνη-γ, την ιντερλευκίνη-1β και την ιντερλευκίνη-2.
Τα ευρήματα από τους 17 ασθενείς με χρόνια αϋπνία συγκρίθηκαν με αυτά από 19 άτομα που δεν είχαν προβλήματα ύπνου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις παραμέτρους που χαρακτηρίζουν τη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ των ατόμων με χρόνια αϋπνία και αυτών που κοιμούνταν καλά.
Βασικά τα άτομα με χρόνια αϋπνία είχαν χαμηλότερα επίπεδα των βασικών υπο-ομάδων CD3, CD4, CD8 των λεμφοκυττάρων. Οι υπόλοιπες παράμετροι ήσαν παρόμοιες και στις 2 ομάδες των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα.
Οι ερευνητές συμπέραναν, ότι η χρόνια αϋπνία μειώνει ορισμένες λειτουργικές ιδιότητες του συστήματος άμυνας του οργανισμού.
Τονίζουν ότι αυτοί που περιστασιακά έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν δεν παρουσιάζουν τις ίδιες ανωμαλίες. Διότι όταν κάποιος κοιμηθεί καλά για μερικά βράδια, οι ανωμαλίες διορθώνονται. Αντίθετα το πρόβλημα προκύπτει όταν υπάρχει χρόνια στέρηση του ύπνου.
Υπάρχει ανάγκη περισσοτέρων ερευνών για να κατανοηθεί πλήρως το τι συμβαίνει και σε ποιο βαθμό σε άτομα, που στερούνται χρόνια τον ύπνο, είτε διότι έχουν πρωτογενή αϋπνία, είτε διότι οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και ο τρόπος ζωής τους δεν τους επιτρέπει να κοιμούνται αρκετά και καλά.