Τα άτομα που υποφέρουν από άπνοια του ύπνου, θα μπορούσαν να επωφεληθούν πολύ από δίαιτα με χαμηλή ενέργεια, για να χάσουν το περιττό και βλαβερό βάρος του σώματός τους.
Η άπνοια του ύπνου είναι μια πάθηση, συχνή στον πληθυσμό. Χαρακτηρίζεται από ανώμαλες διακοπές της αναπνοής, όταν κοιμάται ο ασθενής.
Οι πολλές διακοπές της αναπνοής κατά τον ύπνο στον ασθενή με υπνική άπνοια, ακολουθούνται από μια θορυβώδη αντανακλαστική εισπνοή, με δυνατό, θορυβώδες ροχαλητό.
Οι ασθενείς που πάσχουν από άπνοια του ύπνου, δεν ξεκουράζονται και δεν αναζωογονούνται μετά από τον νυκτερινό ύπνο. Αντίθετα η κούραση, που τους κυριεύει, ως συνέπεια της νόσου αυξάνει τον κίνδυνο εργατικών και οδικών ατυχημάτων μειώνει την ποιότητα ζωής και αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου των ασθενών.
Το 60% έως 70% των ασθενών, που πάσχουν από άπνοια του ύπνου, είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η απώλεια βάρους, μπορεί να βελτιώνει την κατάσταση των ασθενών.
Σε μια ερευνητική εργασία, γιατροί από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, εξέτασαν εάν μια δίαιτα χαμηλής ενέργειας ακολουθούμενη από συμβουλές για έλεγχο του βάρους σώματος ήταν σε θέση να ωφελεί ασθενείς, με άπνοια ύπνου.
Η έρευνα αυτή είναι η συνέχεια μιας προηγούμενης εργασίας από την ίδια ερευνητική ομάδα, στην οποία είχαν εξεταστεί, τα αποτελέσματα μιας δίαιτας χαμηλής ενέργειας σε ασθενείς με άπνοια ύπνου, για 9 εβδομάδες.
Η νέα έρευνα εξέτασε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για 1 χρόνο, τα αποτελέσματα της διατήρησης όσο το δυνατό πιο κανονικού βάρους σώματος.
Στην έρευα συμπεριλήφθηκαν 63 άνδρες, ηλικίας 30 έως 65 ετών. Οι άνδρες υπέφεραν από μέτριας έως σοβαρής μορφής, αποφρακτική άπνοια του ύπνου.
Ο δείκτης μάζας σώματος των ασθενών, κυμαινόταν από 30 έως 40. Αυτό σημαίνει ότι ήσαν είτε παχύσαρκοι είτε υπερβολικά παχύσαρκοι.
Από τους 63 άνδρες, οι 58 ακολούθησαν μια πολύ χαμηλής ενέργειας δίαιτα, για 9 εβδομάδες, την οποία και ολοκλήρωσαν με επιτυχία. Στη συνέχεια άρχισαν ένα πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους, για τη διατήρηση του νέου βάρους σώματος που πέτυχαν.
Στο πρόγραμμα του ενός έτους που ακολούθησε, τους δίνονταν σε τακτική βάση, συμβουλές από ειδικούς για το πώς να διατηρήσουν, το νέο τους βάρος. Συγκεκριμένα λάμβαναν καθοδήγηση για τη διατροφή τους, για τη σωματική άσκηση και για άλλα θέματα σε σχέση με τον τρόπο ζωής, για να αποφύγουν υποτροπή της παχυσαρκίας, με νέα πρόσληψη βλαβερών κιλών.
Η πολύ χαμηλή σε ενέργεια διατροφή βασίστηκε στη δίαιτα Cambridge. Η δίαιτα αυτή, περιλαμβάνει διάφορα υποκατάστατα γευμάτων, με ποικιλία γεύσεων, όπως σούπες, ροφήματα, σνακ και χυλούς.
Στη δίαιτα Cambridge, διάφορα υποκατάστατα γευμάτων περιέχουν όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να χάνει βάρος με υγιή τρόπο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς, που έχασαν βάρος μετά από 9 εβδομάδες, με τη βοήθεια της δίαιτας χαμηλής ενέργειας, διατηρούσαν τη νέα βελτιωμένη τους κατάσταση, μετά από 1 χρόνο. Αυτό είχε θετικές επιδράσεις στην άπνοια του ύπνου. Μετά από 1 χρόνο, 48% των ασθενών, δεν χρειάζονταν πλέον τη θεραπεία με μάσκα για συνεχή θετική πίεση στο άνω αναπνευστικό τους σύστημα, για να μένουν ανοιχτοί οι αεραγωγοί κατά τον ύπνο και να αναπνέουν καλύτερα.
Επιπλέον, σε 10% των ασθενών, επιτεύχθηκε πλήρης υποχώρηση της άπνοιας του ύπνου. Οι ασθενείς που αρχικά είχαν σοβαρές μορφές της νόσου, παρουσίασαν με την μέθοδο αυτή, μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με ασθενείς που αρχικά είχαν ηπιότερες μορφές της νόσου. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έχαναν το περισσότερο βάρος, παρουσίαζαν την περισσότερη βελτίωση.