Τα συμπληρώματα πρωτεϊνών δεν βελτιώνουν την απόδοση ή το χρόνο ανάκαμψης των αθλητών.
Η χρήση των συμπληρωμάτων πρωτεϊνών είναι αναποτελεσματική στους αθλητές.
Συχνά γίνεται κακή χρήση ή κατάχρηση των συμπληρωμάτων των πρωτεϊνών και είναι αχρείαστα τόσο σε αθλητές υψηλού επιπέδου όσο και σε ερασιτέχνες αθλητές.
Τα σημαντικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά. Στην έρευνα συμμετείχαν 42 αθλητές διαφόρων αθλημάτων όπως δίαθλο, ποδηλασία, τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, κολύμπι, τζούντο, πετόσφαιρα και παγοδρομία.
Οι αθλητές απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων που έκαναν. Παράλληλα για τρεις ημέρες κατέγραφαν οτιδήποτε έτρωγαν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
- 90% των αθλητών ανέφεραν ότι κατανάλωναν συμπληρώματα διατροφής τακτικά
- Ο μέσος όρος του αριθμού προϊόντων που κατανάλωναν ήταν 3,35. Σε αυτά περιλαμβάνονταν ποτά ενέργειας, πολυβιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και συμπληρώματα πρωτεϊνών σε σκόνη
- Οι γνώσεις που βρέθηκε ότι είχαν οι αθλητές για τα συμπληρώματα διατροφής ήσαν αδύνατες
- Υπήρχε μεγάλη άγνοια για το ρόλο των πρωτεϊνών. Μόνο 25% των αθλητών που κατανάλωναν συμπληρώματα πρωτεϊνών ήσαν σε θέση να δώσουν ένα ορθό λόγο, τεκμηριωμένο από την επιστημονική βιβλιογραφία για να εξηγήσουν γιατί έπαιρναν συμπληρώματα πρωτεϊνών
- Παρά το γεγονός ότι υπήρχε ευρεία χρήση των συμπληρωμάτων των πρωτεϊνών μεταξύ των αθλητών της έρευνας του Μόντρεαλ, 70% των αθλητών δήλωσαν ότι δεν αισθάνονταν ότι η απόδοση τους θα μειωνόταν εάν σταματούσαν την εν λόγω κατανάλωση πρωτεϊνών
- Από τους αθλητές που δήλωναν ότι είχαν κακές διατροφικές συνήθειες, περισσότεροι από 66% κατανάλωναν συμπληρώματα. Μεταξύ αυτών που δήλωναν ότι είχαν καλές διατροφικές συνήθειες το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 90%.
Επισημαίνεται ότι η κατανάλωση των συμπληρωμάτων συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους. Η αγνότητα και η προπαρασκευή τους δεν ελέγχονται τόσο καλά όσο τα φάρμακα.
Τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνονται από τους αθλητές συχνά περιέχουν και άλλα συστατικά εκτός από αυτά τα οποία αναγράφονται στις ετικέτες τους. Μερικοί αθλητές καταναλώνουν απαγορευμένες ουσίες χωρίς να το γνωρίζουν.
Άλλες έρευνες έδειξαν ότι από 12% έως 20% των προϊόντων συμπληρωμάτων που χρησιμοποιούνται τακτικά από τους αθλητές, περιέχουν απαγορευμένες ουσίες. Ωστόσο μεταξύ των αθλητών παρατηρήθηκε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποτελεσματικότητα, νομιμότητα και ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων.
Τουλάχιστον 81% των αθλητών που έπαιρναν συμπληρώματα πρωτεϊνών, είχαν αρκετή και ικανοποιητική πρόσληψη πρωτεΐνης από τη διατροφή τους. Η χρήση πολυβιταμινών μπορεί να διορθώνει προβλήματα όταν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου, φολικού οξέος αλλά όχι για την έλλειψη καλίου.
Επιπρόσθετα σε καταναλωτές συμπληρωμάτων είναι δυνατόν να υπάρχουν επίπεδα ψηλότερα από το κανονικό για τη βιταμίνη Α, το σίδηρο, το μαγνήσιο, τη νιακίνη (βιταμίνη Β3) και το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9). Τα άτομα που έχουν τέτοια υπερβολικά επίπεδα είναι πιο επιρρεπή στο να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας όπως αναγούλες, διαταραχές της όρασης, κούραση και ανωμαλίες του ήπατος.
Εργασίες σαν αυτή από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ που σας παρουσιάζουμε, μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε πιο καλά τον επικίνδυνο τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες αθλητές σκέφτονται, αντιμετωπίζουν και χρησιμοποιούν κάθε μορφής συμπληρώματα με την ψευδαίσθηση ότι θα βοηθηθούν για καλύτερες αποδόσεις.
Η συνεχής διαφώτιση όλων των νέων, των αθλητών και άλλων επιρρεπών ομάδων είναι απαραίτητη για την προστασία τους από διαταραχές της υγείας λόγω συμπληρωμάτων διαφόρων τύπων και από αχρείαστες δαπάνες.