Το σκεφτήκατε ποτέ ότι η δύναμη της χειραψίας που κάνετε θα μπορούσε να μαρτυρεί για τις πιθανότητες που έχετε για να ζήσετε περισσότερο;
Οι άνθρωποι που είναι καλύτεροι σε απλές σωματικές πράξεις όπως η χειραψία, το περπάτημα, το σήκωμα από μια μια καρέκλα και η ισορροπία σε ένα πόδι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολλά χρόνια.
Οι μετρήσεις σωματικών ικανοτήτων όπως η δύναμη του σφιξίματος του χεριού, η ταχύτητα περπατήματος, ο χρόνος που χρειάζεται για να σηκωθεί κάποιος από μια καρέκλα και η ικανότητα ισορροπίας σε όρθια θέση, μπορούν να προλέγουν τη θνησιμότητα σε ηλικιωμένους ανθρώπους που ζουν στην κοινότητα και όχι σε νοσοκομεία ή γηροκομεία.
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από έρευνα Βρετανών γιατρών από το Λονδίνο. Οι πιο πάνω μετρήσεις σχετίζονται με τις ικανότητες ενός ατόμου να πραγματοποιεί τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την αξιολόγηση των ανθρώπων με τις μετρήσεις αυτές. Ο στόχος είναι η ανίχνευση αυτών που θα επωφελούνταν μιας στοχευμένης πρόληψης με μεθόδους όπως η προπόνηση δύναμης.
Σε μια ανασκόπηση 33 σχετικών ερευνών οι Βρετανοί γιατροί εξέτασαν τα αποτελέσματα αναφορικά με την αξιολόγηση σωματικών ικανοτήτων σε ανθρώπους οποιαδήποτε ηλικίας και την εξέλιξη της θνησιμότητας τους. Στην ανάλυση τους, απέκλεισαν ανθρώπους που ήσαν εισηγμένοι σε νοσοκομεία ή σε ιδρύματα όπως γηροκομεία.
Η ανάλυση έδειξε μια σταθερή σχέση μεταξύ των 4 μετρήσεων σωματικής ικανότητας και της θνησιμότητας:
- Οι άνθρωποι με το πιο αδύναμο σφίξιμο χεριού είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν πιο νωρίς σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν το ισχυρότερο σφίξιμο χεριού. Η σχέση αυτή βρέθηκε όχι μόνο σε ανθρώπους άνω των 60 ετών αλλά και σε νεότερους.
- Τα άτομα που περπατούσαν με τον αργότερο ρυθμό είχαν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νωρίτερου θανάτου συγκριτικά με τα άτομα που είχαν το γρηγορότερο βάδισμα.
- Τα άτομα που χρειαζόντουσαν το μεγαλύτερο χρόνο για να σηκωθούν από καρέκλα είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με άτομα που έκαναν το ίδιο πράγμα στον πιο λίγο χρόνο.
- Ανάλογη σχέση βρέθηκε για τα άτομα που μπορούσαν να κρατήσουν την ισορροπία τους βρισκόμενοι στο ένα τους πόδι. Όσο πιο καλά μπορούσαν να το κάνουν τόσο πιο λίγη ήταν η θνησιμότητα τους σε σύγκριση με αυτούς που δυσκολεύονταν περισσότερο στην εν λόγω σωματική άσκηση.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι οι αντικειμενικές μετρήσεις των σωματικών ικανοτήτων των ανθρώπων επιτρέπουν να ανιχνεύονται αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να αποβιώσουν πιο νωρίς, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων.
Οι αντικειμενικές μετρήσεις του τι μπορεί να κάνει ένα άτομο είναι πιο αξιόπιστοι δείκτες παρά ότι το ίδιο άτομο αναφέρει πως μπορεί να κάνει. Για το λόγο αυτό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διενέργεια απλών μετρήσεων σωματικών ικανοτήτων που στην ουσία λένε πολλά για την υγεία κάποιου ανθρώπου.
Οι απλές μετρήσεις σωματικών ικανοτήτων είναι χρήσιμες για τους ηλικιωμένους. Ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι και για νεότερους προσφέρουν πληροφορίες που μπορούν να βοηθούν στην πρόληψη νωρίτερου θανάτου. Είναι βέβαιο ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για το ζήτημα, όχι μόνο σε ηλικιωμένους αλλά και σε νεότερους, κάτω των 60 ετών.
Οι μετρήσεις της δύναμης του σφιξίματος του χεριού, της ταχύτητας βαδίσματος, του σηκώματος από καρέκλα και της ισορροπίας στο ένα πόδι, θα μπορούσαν να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ανίχνευσης που θα επιτρέπει την έναρξη προληπτικών θεραπειών σε άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πιο νωρίς.