Ποιο είναι το ελιξίριο της ζωής και της νεότητας;
Ποιο είναι αυτό το μαγικό ή εκπληκτικό πράγμα, που οι άνθρωποι ψάχνουν από αρχαιότατων χρόνων για να προφυλάσσονται από τις ασθένειες, να καταπολεμούν τη γήρανση, να παραμένουν νέοι και ευτυχισμένοι με υγεία, για όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο;
Η επιστήμη μάς λέει ότι δεν είναι ένα μοναδικό πράγμα, που μπορούμε να κάνουμε για να προσεγγίσουμε έστω και λίγο τους στόχους αυτούς. Είναι περισσότερα: Είναι η άθληση, η υγιεινή διατροφή, η ορθή διαχείριση του στρες, ο καλός ύπνος και η πρόληψη.
Η τακτική σωματική άσκηση, η άθληση δηλαδή, αποτελεί ένα θησαυρό! Παρά το γεγονός ότι ο θησαυρός αυτός είναι τόσο εύκολα προσιτός σε όλους, εντούτοις γενικά τον αφήνουμε εκεί ανεκμετάλλευτο. Ασχολούμαστε με άλλα πράγματα ψάχνοντας την ευτυχία, την υγεία και τη μακροζωία αντί να πάρουμε αμέσως το πολύτιμο αγαθό, που σχεδόν ανέξοδο, μάς προσφέρεται απλόχερα και βρίσκεται μπροστά μας.
Λέμε ότι δεν έχουμε χρόνο. Πολλοί νιώθουμε καλά όταν λέμε ότι είμαστε συνεχώς υπερβολικά απασχολημένοι και δεν έχουμε χρόνο για άθληση. Δυστυχώς, το κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε είναι αναπόφευκτο και τεράστιο!
Στο άρθρο εδώ παραθέτουμε παραθέτουμε κείμενα και περιεχόμενο από το σεμινάριο/συζήτηση με θέμα «Πώς η σωματική άσκηση προστατεύει την υγεία, την καρδία, τον εγκέφαλο και επιβραδύνει τη γήρανση;» που έγινε την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 στη Λευκωσία, Αίθουσα Εκδηλώσεων ΠΟΕΔ, Λεωφόρος Κυρήνειας 184, Αγλαντζιά, Λευκωσία, ώρα 18:30 έως 20:30, υπό την αιγίδα και στήριξη της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνάς Μιχαηλίδη, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της AΧEΠA (AHEPA, American Hellenic Educational Progressive Association).
Μπορείτε να παρακολουθήσετε είτε όλο το σεμινάριο με τη συζήτηση που ακολούθησε είτε, εάν προτιμάτε, το καθένα από τα τρία συνεχόμενα μέρη του ξεχωριστά στα βίντεο που κάναμε για σας και ανεβάσαμε στο You Tube στο Academic Watch Medlook στις ακόλουθες σελίδες του You Tube με τις αντίστοιχες διευθύνσεις url, δηλαδή συνδέσμους:
Α. Το σεμινάριο στην ολότητα του
Διάρκεια 1 ώρα και 54 λεπτά, https://youtu.be/U-ly-aYFZg8
Β. Η λίστα, (playlist)
Η λιστα με τα 4 βίντεο (όλο το σεμινάριο, μέρος Α, Β, και Γ): https://shorturl.at/iqvW1
Γ. Μέρος πρώτο, https://youtu.be/UlVhlb03RNs :
1. Καλωσόρισμα και εισαγωγή, Ανδρέας Παναγιώτου
2. Χαιρετισμός, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας
Δ. Μέρος δεύτερο, https://youtu.be/jAhWg7Izwsc :
Σωματική άσκηση για ψυχική, διανοητική και σωματική υγεία και ευεξία, Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου, Καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Ε. Μέρος τρίτο https://youtu.be/qyEZApyZ_hM :
Πώς η σωματική άσκηση προστατεύει την υγεία, την καρδία, τον εγκέφαλο και επιβραδύνει τη γήρανση; Ενημέρωση, συζήτηση πάνελ και στη συνέχεια ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο με απαντήσεις από ειδικούς
1. Αθλητισμός και καρδία: Επιδράσεις, οφέλη, πρόληψη, έλεγχος και αιφνίδιος θάνατος, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Καρδιολόγος, Προέδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου
2. Σπορ για παιδιά και έφηβους: Ο ρόλος στην ανατροφή και η διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μας, Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, Παιδίατρος, Πρόεδρος Παιδιατρικής Εταιρίας Κύπρου
3. Πώς η σωματική άσκηση επιβραδύνει τη γήρανση και προστατεύει από χρόνιες παθήσεις; Δρ. Χριστόφορος Γιαννάκη, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα επιστημών ζωής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κλινικός Εργοφυσιολόγος, Πρόεδρος “Exercise is Medicine Cyprus”
4. Νέοι και αθλητισμός στην Κυπριακή κοινωνία: Πώς το βίωσα και πώς το βιώνω, Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, Πρωταθλητής, Πρώην Διεθνής ποδοσφαιριστής, UEFA PRO Προπονητής ποδοσφαίρου, Πρόεδρος «Γκολ στη ζωή»
5. Συντονισμός, Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου, Παιδίατρος, Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Λευκωσίας
Η Οργανωτική Επιτροπή επιθυμεί να ευχαριστήσει τους διαχρονικούς χορηγούς του σεμιναρίου αυτού, που είναι οι ακόλουθοι οργανισμοί ή εταιρείες: TOYOTA και Dickran Ouzounian, Occhio Hospitality Group, Ελληνική Τράπεζα, Στρώμα, Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ, Παγωτά Παπαφιλίππου, Γκολ στη Ζωή, Γιαούρτια ΚΡΙ ΚΡΙ Super Spoon, FRIDAYS, MEDOCHEMIE, Γάλα Χαραλαμπίδης Κρίστη, GAP Vassilopoulos, George Petrou Φαρμακευτική και Novalac, PRIMETEL, ATLANTIC Ασφαλιστική, VTTV, KEAN, EKO, McDonald’s, Ιωαννίδης Υπεραγορές, Βίκος, φυσικά μεταλλικά νερά.
Η Οργανωτική Επιτροπή επιθυμεί επίσης να ευχαριστήσει την Υπουργό Υγείας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδη, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας και την AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association), που έθεσαν υπό την αιγίδα και στήριξή τους το πρόγραμμα μας, καθώς και για τη συμμετοχή τους στην Ομάδα γιατρών και επιστημόνων για την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού, των ασθενών και των επαγγελματιών της υγείας.
Το πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης θα συνεχιστεί με αμείωτο ζήλο.
Θα σας ενημερώνουμε έγκαιρα για τις προσεχείς μας εκδηλώσεις και παραγωγές.
Σπορ, αθλητισμός και άσκηση: Οφέλη για ψυχική και σωματική υγεία και ευεξία
Η σωματική άσκηση με αθλητισμό, γυμναστική, σπορ και παιχνίδια είναι σημαντική, για την πρόληψη σοβαρών χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ο καρκίνος, η ψηλή πίεση, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και η οστεοπόρωση.
Ο αθλητισμός και τα σπορ στα παιδιά συμβάλλουν στο να έχουν υγιή οστά, αποτελεσματική λειτουργία της καρδίας και των πνευμόνων, καλύτερες κινητικές ικανότητες και υψηλότερου επιπέδου γνωσιακές ή άλλες πνευματικές λειτουργίες.
Στους ηλικιωμένους, η τακτική σωματική άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη των καταγμάτων και των πτώσεων και μειώνει τις επιδράσεις της οστεοπόρωσης. Επιπλέον βελτιώνει τις λειτουργικές τους δυνατότητες, βοηθά στη διατήρηση της αυτονομίας τους και τους προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τα σπορ, ο αθλητισμός και η σωματική εξάσκηση έχουν θεραπευτικό ρόλο για την αντιμετώπιση διαφόρων ψυχολογικών παθήσεων. Επίσης επηρεάζουν θετικά την εξέλιξη των ασθενών με κατάθλιψη.
Η αντίληψη που έχει ένα άτομο για τις σωματικές του ικανότητες και εικόνα συσχετίζεται με το συναίσθημα αυτοεκτίμησής του.
Ας δούμε μερικά επιπλέον στοιχεία, που προέκυψαν από έρευνες αναφορικά με τα οφέλη, τα οποία μπορούμε να αποκομίζουμε από τα σπορ, τη σωματική εξάσκηση και τον αθλητισμό:
- Μάθετε ότι δυστυχώς αυτοί που δεν βρίσκουν χρόνο για σωματική άσκηση θα πρέπει να βρουν χρόνο για γιατρούς και φροντίδα, λόγω ασθενειών που θα προκύψουν εξαιτίας της απουσίας της τακτικής άσκησης του σώματός τους.
- Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε σκαλοπάτια και όχι ανελκυστήρα. Η συνήθεια αυτή μειώνει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και προσφέρει μακροζωία.
- Να θυμάστε: Ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, της μήτρας και άλλων καρκίνων είναι η τακτική σωματική άσκηση 30 λεπτών κάθε μέρα!
- Να ξέρετε ότι η σωματική άσκηση επιδρά σε νευρώνες εγκεφάλου. Τους κάνει να ελέγχουν και να μειώνουν την όρεξη και έτσι σας βοηθά να έχετε κανονικό βάρος σώματος.
- Η προπόνηση δύναμης μπορεί να γίνεται με την άρση βαρών, το σκουός, το σπριντ, το ποδόσφαιρο, το σκι που είναι αναερόβιες ασκήσεις, οι οποίες αυξάνουν τη δύναμη και τη μάζα μυών, ενώ ταυτόχρονα ισχυροποιούν τα οστά.
- Στους άνδρες η χαμηλή τεστοστερόνη αίματος σχετίζεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα. Η τακτική σωματική άσκηση των ανδρών συμβάλλει στην αύξηση της τεστοστερόνης και απομακρύνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
- Φροντίζετε για τον εγκέφαλο σας! Οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης είναι ωφέλιμη για τον εγκέφαλο. Η πνευματική διαύγεια ευεργετείται από τη σωματική άσκηση.
- Μην ξεχνάτε τη σημασία της τακτικής σωματικής άσκησης για τη σεξουαλική ζωή: Τα καλύτερα αφροδισιακά είναι η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή.
Σωματική άσκηση για τα παιδιά και ενήλικες : Από τα σημαντικότερα και καλύτερα δώρα ζωής
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαμορφώσουμε τους χαρακτήρες των παιδιών μας, έτσι ώστε να αγαπούν την άθληση.
Πώς θα το πέτυχουμε αυτό; Με την ανατροφή, την εκπαίδευση και των παραδειγμάτων, που θα τους δίνουμε εμείς οι ίδιοι με τη συμπεριφορά μας.
Αν το πετύχουμε, θα έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα από τα καλύτερα δώρα ζωής. Ας μην ξεχνούμε ότι σήμερα είμαστε η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών και από τα μεγαλύτερα στους ενήλικες. Τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες. Η παχυσαρκία είναι ασθένεια, που ευθύνεται για πολύ μεγάλο ποσοστό θανάτων εξαιτίας καρκίνου, καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη, υπέρτασης και άλλων δεινών που συνεχώς προκαλεί. Δυστυχώς, εάν δεν λάβουμε επειγόντως μέτρα, η γενιά των παιδιών μας θα είναι η πρώτη γενιά που θα έχει προσδόκιμο επιβίωσης μικρότερο από αυτό της προηγούμενης, δηλαδή της δικής μας, λόγω ακριβώς του τρόπου ζωής που έχουν.
Απαιτούνται για τα παιδιά μας, αλλά και για τους ηλικιωμένους, επείγοντα μέτρα με στόχο την ανάπτυξη κουλτούρας άθλησης. Αυτά μας προσφέρουν τεράστια οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία, στην οικονομία και στο περιβάλλον. Αντίθετα, η αδράνεια είναι πηγή συμφοράς.
Ας δούμε μερικά μέτρα, που μπορούμε να εφαρμόζουμε προς όφελος των παιδιών μας, τα οποία δύνανται να προεκταθούν και εφαρμοστούν με ανάλογο τρόπο και για όλες ηλικιακές ομάδες:
- Άθληση κάθε μέρα: Να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας, να είναι σωματικά δραστήρια για 60 λεπτά ή περισσότερο κάθε μέρα.
- Νωρίς στη ζωή: Όσο πιο γρήγορα αρχίζουμε τη ρουτίνα αυτή, τόσο πιο καλά. Τα μικρά παιδιά αγαπούν να παίζουν και να είναι δραστήρια. Η ενθάρρυνση της άθλησης διαφόρων τύπων και παιχνιδιών δημιουργεί σε αυτά μια ισχυρή βάση για ενεργό τρόπο ζωής.
- Θετικό παράδειγμα: Ισχυρότερο από όλα αποτελούν αυτά, που εμείς κάνουμε. Το παράδειγμα που τους δίνουμε, διαμορφώνει βαθύτατα και μόνιμα τον δικό τους τρόπο ζωής.
- Άθληση, ως αναπόσπαστο μέρος της οικογενειακής ζωής κάθε μέρα: Περίπατοι, παιχνίδια, περπάτημα για διεκπεραίωση δουλειών στο σπίτι ή αλλού, κηπουρική, συμμετοχή σε σπορ πρέπει να εντάσσονται ως αναγκαίο και απαραίτητο μέρος της οικογενειακής ζωής κάθε μέρα.
- Ασφάλεια και εξοπλισμός: Οι δραστηριότητες άθλησης πρέπει να είναι κατάλληλες για την ηλικία. Άκρως απαραίτητος είναι και ο προστατευτικός εξοπλισμός (κράνη, μαξιλαράκια καρπού ή επιγονατίδες) για δραστηριότητες όπως ποδηλασία, σκέιτμπορντ, πατινάζ, αναρρίχηση σε τοίχους και άλλες δραστηριότητες όπου μπορεί να υπάρχει υψηλός κίνδυνος τραυματισμών.
- Θετικότητα και διευκόλυνση: Το ενδιαφέρον, η θετικότητα και η ενθάρρυνση για δραστηριότητες άθλησης στις οποίες συμμετέχει το παιδί προσφέρουν δύναμη και αντοχή για αποπεράτωση των δοκιμασιών προπόνησης ή άσκησης. Οι διευκολύνσεις μεταφοράς στους χώρους άθλησης είναι βέβαια μια αυτονόητη πράξη που δίνει σαφή μηνύματα εμπράγματης στήριξης.
- Άθληση ως ψυχαγωγία: Κάντε τη σωματική δραστηριότητα διασκεδαστική. Διασκεδαστικές δραστηριότητες μπορεί να είναι οτιδήποτε απολαμβάνει το παιδί. Οι δραστηριότητες μπορεί να κυμαίνονται από ομαδικά ή ατομικά αθλήματα έως ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο, πατινάζ, ποδηλασία, κολύμπι, δραστηριότητες παιδικής χαράς ή παιχνίδι ελεύθερου χρόνου.
Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου MD, PhD
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής, Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία
Twitter: @DrLoizos
Facebook https://www.facebook.com/DrLoizou/