Το μασάζ βοηθά στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Μειώνει το στρες και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Είναι ένα αποτελεσματικό όπλο για την αντιμετώπιση του πόνου και ανακούφιση των ασθενών.
Για ασθενείς με χρόνιο πόνο, το τακτικό μασάζ ανακουφίζει και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Σε αθλητές που έχουν υποστεί τραυματισμούς, επιταχύνει την αποκατάσταση.
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους μυς και τους κάνει περισσότερο εύκαμπτους. Βοηθά στην αποβολή άχρηστων ουσιών που δημιουργούνται από το μυϊκό μεταβολισμό.
Βελτιώνει τις δυνατότητες συγκέντρωσης των ασθενών. Απομακρύνει την ένταση, προκαλεί χαλάρωση και αυξάνει το αίσθημα αυτοπεποίθησης των ασθενών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το μασάζ είναι περισσότερο αποτελεσματικό από άλλες συμπληρωματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου της πλάτης. Επίσης το μασάζ βρέθηκε να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των μετατραυματικών πονοκεφάλων.
Σε ασθενείς, που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση με αορτοστεφανιαία παράκαμψη (το γνωστό by-pass), το μασάζ, όταν αποτελεί μέρος της θεραπείας κατά τη διάρκεια της ενδονοσοκομειακής θεραπείας μετά από την επέμβαση, μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς και τον πόνο.
Σε καρκινοπαθείς ασθενείς, το μασάζ βρέθηκε ότι μειώνει την αίσθηση του πόνου και κατευνάζει τις ανησυχίες και φοβίες.
Το μασάζ δεν είναι μόνο για ενήλικες. Μια πρωτοποριακή έρευνα έδειξε ότι γονείς που είχαν εκπαιδευτεί για τον σκοπό αυτό, όταν έκαναν 15 λεπτά μασάζ, 3 φορές την ημέρα, στα πρόωρα παιδιά τους, ενώ ήταν ακόμη στο νοσοκομείο, τα βρέφη κέρδιζαν βάρος και πήγαιναν στο σπίτι τους γρηγορότερα από άλλα πρόωρα βρέφη που δεν ελάμβαναν θεραπεία με μασάζ.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το μασάζ έχει ευρύ φάσμα θεραπευτικών εφαρμογών. Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι το μασάζ επενεργεί θετικά στο ανθρώπινο σώμα δια μέσου τουλάχιστο τριών μηχανισμών.
Οι μαλάξεις, που γίνονται στο σώμα του ασθενούς, επιτρέποντας τη χαλάρωση οδηγούν τον εγκέφαλο στο να παράγει λιγότερες ορμόνες του στρες. Ταυτόχρονα βελτιώνουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη πνευματική διαύγεια και εγρήγορση κάτω από συνθήκες χαλάρωσης.
Ένας τρίτος μηχανισμός με τον οποίο επενεργεί το μασάζ και συμβάλλει στη μείωση του πόνου, είναι η παραγωγή των εγκεφαλινών ή ενδορφινών από τον εγκέφαλο. Το μασάζ ευνοεί την παραγωγή των φυσικών αυτών ουσιών από το εγκέφαλο.
Οι ενδορφίνες έχουν παρόμοια δράση όπως η μορφίνη. Καταπολεμούν τον πόνο και είναι κατά κάποιο τρόπο φυσικοί αναλγητικοί παράγοντες που παράγει και χρησιμοποιεί το σώμα μας για την αντιμετώπιση του πόνου.
Το μασάζ είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Ιστορικές αναφορές δείχνουν ότι οι Κινέζοι και Ινδοί το χρησιμοποιούσαν πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και ο Ιπποκράτης το εφάρμοζαν από τον πέμπτο αιώνα π.Χ.
Υπάρχουν πολλών ειδών μασάζ. Τα γνωστότερα είναι το Σουηδικό μασάζ, το σιάτσου, η ρεφλεξολογία και άλλα. Το μασάζ μπορεί να είναι ωφέλιμο όχι μόνο για άτομα με προβλήματα υγείας αλλά και σε υγιή άτομα, που επιδιώκουν χαλάρωση και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Παρά το γεγονός ότι το μασάζ είναι μια ασφαλής μέθοδος θεραπείας, εντούτοις είναι προτιμότερο οι ασθενείς να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την πάθηση τους και να συζητούν την ένδειξη θεραπείας μασάζ. Ο γιατρός θα κρίνει εάν για ορισμένες καταστάσεις ασθενών με ψηλή πίεση ή με ιστορικό θρομβοφλεβίτιδας, μπορούν ή όχι να λαμβάνουν θεραπεία με μασάζ.