Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία μας.
Οι αλλαγές του κλίματος που προκαλούνται ευνοούν την εξάπλωση ορισμένων μεταδοτικών μολυσματικών ασθενειών.
Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι και άλλες ασθένειες , καρδιακές, αγγειακές, νευρολογικές, πνευμονολογικές και επαγγελματικές, έχουν αυξηθεί λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη προκαλείται από την αύξηση της απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Έχει παρατηρηθεί και καταμετρηθεί ότι κατά τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχει μια σταθερή αύξηση της απελευθέρωσης του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο προέρχεται από τη χρήση διαφόρων μορφών καυσίμων και από άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η αύξηση της θερμοκρασίας της γης κατά 0,3 έως 0,6 βαθμούς Κελσίου για τα τελευταία 100 χρόνια, έχει οδηγήσει στην θέρμανση της ατμοσφαίρας, το λιώσιμο των παγετώνων και την αύξηση του επιπέδου των θαλασσών.
Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σε έρευνά τους επισημαίνουν, ότι οι θάνατοι και οι ασθένειες θα αυξηθούν, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της θερμοκρασίας της γης. Το φαινόμενο αυτό προκαλεί αλλαγές στα υπάρχοντα οικοσυστήματα με άμεσες απειλές για την υγεία.
Προβλέπουν μάλιστα ότι θα υπάρξουν περισσότερες φυσικές καταστροφές λόγω των αλλαγών που παρατηρούνται στο κλίμα. Οι τροπικές ζώνες θα αυξηθούν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και ανάλογα θ' αλλάξει και η βλάστηση.
Οι μολυσματικές μεταδοτικές ασθένειες θα αυξηθούν, λόγω των αλλαγών που παρατηρούνται σε μικροοργανισμούς και μικρόβια που αναπτύσσονται και προσαρμόζονται στις νέες καιρικές συνθήκες.
Ο κύκλος ζωής ορισμένων μικροβίων αλλάζει με την θέρμανση του κλίματος. Ήδη υπάρχουν φόβοι για περισσότερη εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια (μαλάρια) και από τρωκτικά. Δεν αποκλείεται τονίζουν να επανέλθουν ασθένειες οι οποίες είχαν καταπολεμηθεί αποτελεσματικά παλαιότερα.
Η απώλεια του όζοντος στην ατμόσφαιρα έχει συσχετισθεί με αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μας μπορεί να προκαλέσει την αύξηση μικροβίων και βακτηριδίων. Ο συνδυασμός των δύο αυτών φαινομένων θα οδηγήσουν σε αύξηση των λοιμώξεων.
Η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον. Η απώλεια του όζοντος και η αύξηση της θερμοκρασίας της γης είναι δυστυχώς φαινόμενα που συνεχίζονται. Οι βιολογικές επιδράσεις των φαινομένων αυτών είναι απρόβλεπτες και τα αρνητικά τους αποτελέσματα μπορεί να έχουν καταστροφικές επιδράσεις στον άνθρωπο.
Διάφοροι διεθνείς και εθνικοί οργανισμοί όπως και τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν έρευνες που παρακολουθούν και αξιολογούν την κατάσταση στο τομέα αυτό.
Το πρωτόκολλο του Kyoto έχει θέσει ορισμένους στόχους (όπως η μείωση κατά 7% της απελευθέρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά τα επόμενα 10 χρόνια) που πρέπει να επιτευχθούν μέσω της διεθνούς συνεργασίας.