Η αυξημένη λήψη αντιβιοτικών συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής μορφής καρκίνου του μαστού. Ο συσχετισμός αυτός ισχύει για διάφορες κατηγορίες αντιβιοτικών.
Γυναίκες που πήραν αντιβιοτικά για περισσότερες από 500 ημέρες για περίοδο 17 ετών, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν πήραν καθόλου αντιβιοτικά. Ο κίνδυνος είναι μικρότερος για γυναίκες που πήραν λιγότερες ποσότητες αντιβιοτικών.
Η σχέση μεταξύ λήψης αντιβιοτικών και καρκίνου του μαστού βρέθηκε σε μεγάλη έρευνα που έγινε από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου και του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 10.219 γυναίκες για τις οποίες υπήρχαν μηχανογραφημένα στοιχεία αναφορικά με το ιατρικό τους ιστορικό και τα αντιβιοτικά που είχαν λάβει κατόπιν ιατρικής συνταγής. Από το σύνολο των γυναικών οι 2.266 είχαν καρκίνο μαστού ενώ οι υπόλοιπες 7.953 δεν είχαν την ασθένεια.
Η συνολική ποσότητα αντιβιοτικών, που είχαν λάβει κατά την περίοδο που υπήρχαν τα δεδομένα στο μηχανογραφικό σύστημα του κεντρικών φαρμακευτικών υπηρεσιών, είχε σχέση με τον κίνδυνο που είχε η κάθε γυναίκα για να πάθει καρκίνο μαστού.
Όσο περισσότερες μέρες στη ζωή τους οι γυναίκες ελάμβαναν αντιβιοτικά τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες είχαν για να υποστούν καρκίνο του μαστού ο οποίος μάλιστα στις περιπτώσεις αυτές ήταν σοβαρός με συχνά θανατηφόρα εξέλιξη.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν μόνο ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ λήψης αντιβιοτικών και σοβαρής μορφής καρκίνου μαστού. Δεν βρήκαν, ότι τα αντιβιοτικά προκαλούν καρκίνο μαστού. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να φανεί εάν τα αντιβιοτικά είναι πράγματι η αιτία που προκαλεί τον καρκίνο στις γυναίκες που παίρνουν αντιβιοτικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα όπως βρέθηκε στην έρευνα αυτή.
Όπως είναι σήμερα τα δεδομένα δεν αποκλείεται να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που επενεργούν στις γυναίκες που παίρνουν αντιβιοτικά και αυτοί οι παράγοντες να είναι η πραγματική αιτία του καρκίνου.
Είναι δυνατόν οι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες υποχρεώνονται να παίρνουν περισσότερα αντιβιοτικά, να είναι ανεπάρκειες του ανοσολογικού τους συστήματος, μια χρόνια φλεγμονή ή διαταραχές του μεταβολισμού των οιστρογόνων. Δεν αποκλείεται οι ίδιοι αυτοί λόγοι που οδηγούν τη γυναίκα στο να παίρνει περισσότερα αντιβιοτικά να είναι η πραγματική αιτία του καρκίνου μαστού.
Το ερώτημα λοιπόν για το ποια είναι η πραγματική αιτία του καρκίνου μαστού στο συσχετισμό που βρέθηκε μεταξύ του καρκίνου αυτού και της αυξημένης χρήσης αντιβιοτικών παραμένει αναπάντητο. Δεν αποκλείεται η αιτία να είναι πράγματι τα ίδια τα αντιβιοτικά όπως δεν αποκλείεται να είναι άλλοι παράγοντες που θα πρέπει σε μελλοντικές έρευνες να διευκρινιστούν.
Παρά το γεγονός αυτό όμως, τα αποτελέσματα της εν λόγω σημαδιακής έρευνας, υποστηρίζουν την ανάγκη για την προσεκτική χρήση των αντιβιοτικών.
Τώρα έχουμε ακόμη ένα λόγο για να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στη χορήγηση αντιβιοτικών στους ασθενείς. Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών έχει συντείνει στην δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων σε πολλά αντιβιοτικά που είναι αιτία αυξημένης θνησιμότητα και νοσηρότητας.
Η υπόθεση ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλούν καρκίνο δεν είναι κάτι νέο. Ήδη πριν μερικές δεκαετίες η αιτιολογική σχέση μεταξύ αντιβιοτικών και καρκίνου είχε προταθεί και διερευνηθεί. Τα βιολογικά και επιδημιολογικά στοιχεία που υπήρξαν μέχρι σήμερα δεν επέτρεπαν την αποδοχή αυτής της υπόθεσης.
Επιπρόσθετα μια παλαιότερη έρευνα από τη Φινλανδία στην οποία έλαβαν μέρος 10.000 γυναίκες, είχε και πάλι δείξει συσχετισμό μεταξύ λήψης αντιβιοτικών και αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Όμως η έρευνα των Φιλανδών είχε μεθοδολογικές ανεπάρκειες σε αντίθεση με την έρευνα που σας παρουσιάζουμε σήμερα όπου η λήψη των αντιβιοτικών τεκμηριώνεται με αντικειμενικά στοιχεία.
Οι βιολογικοί μηχανισμοί με τους οποίους δρουν τα αντιβιοτικά επηρεάζουν πολλούς παράγοντες στο έντερο, στο μεταβολισμό των φυτοχημικών ουσιών και ορμονών. Οι μηχανισμοί αυτοί και οι σχέσεις αντιβίωσης, ανοσοποιητικού συστήματος και φλεγμονής είναι πολύπλοκοι.
Η διερεύνηση των ερωτημάτων αυτών για να διαφανεί τελικά εάν πράγματι τα αντιβιοτικά είναι αιτία καρκίνου του μαστού, έχει μεγάλη σημασία.
Πράγματι η κατανάλωση των αντιβιοτικών γίνεται σε ευρεία κλίμακα σε μεγάλο αριθμό χωρών. Πολλές φορές τα αντιβιοτικά είναι αχρείαστα διότι χορηγούνται σε ασθενείς με ιώσεις όπου η αντιβίωση δεν βοηθά.
Παράλληλα ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα από τους συχνότερους καρκίνους και είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου, λόγω καρκίνου στις γυναίκες.
Εάν τελικά αποδειχθεί ότι τα αντιβιοτικά προκαλούν καρκίνο μαστού τότε ο περιορισμός της χρήσης τους θα μπορούσε να αποτελέσει πρόληψη για τη σοβαρή αυτή πάθηση.