Το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου σε βρέφη είναι ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα που μπορούν να συμβούν σε μια οικογένεια.
Επιπρόσθετα η ύπαρξη του συνδρόμου αυτού, προκαλεί δικαιολογημένα, μεγάλο φόβο σε πολλούς γονείς.
Το σύνδρομο προκαλεί ξαφνικά το θάνατο σε ένα βρέφος, που συνήθως είναι ηλικίας μεταξύ 1 και 12 μηνών. Το τραγικό είναι ότι συμβαίνει χωρίς καμιά προειδοποίηση, σε ένα παιδί που ήταν υγιές.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα δεδομένα δείχνουν ότι κάθε μέρα, πεθαίνει 1 παιδί από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου του βρέφους.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές έρευνες για την αναζήτηση των παραγόντων εκείνων που προκαλούν το σύνδρομο.
Οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι οι οποίοι ευνοούν την εκδήλωση του συνδρόμου είναι η θέση μπρούμυτα του παιδιού όταν κοιμάται και το κάπνισμα από τους γονείς.
Με βάση την ύπαρξη των πιο πάνω στοιχείων εδώ και αρκετά χρόνια έγινε μια εκστρατεία, η οποία σκοπό είχε να πληροφορεί τους γονείς ότι τα βρέφη κάτω των 12 μηνών, πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα.
Αναμφίβολα η εκστρατεία αυτή είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, με σημαντική μείωση των θανάτων στα βρέφη από το σύνδρομο.
Το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου, σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 12 μηνών.
Για τους λόγους αυτούς, οι ερευνητές συγκέντρωσαν την προσοχή τους στην αναζήτηση και άλλων παραγόντων που πιθανόν να προκαλούν το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου.
Μια παλαιότερη μελέτη που έγινε στη Σκωτία είχε δείξει ότι υπήρχε συσχετισμός μεταξύ μεταχειρισμένων στρωμάτων που είχαν χρησιμοποιηθεί για ένα άλλο βρέφος και του σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου.
Η πρώτη αυτή μελέτη είχε επικριθεί για μεθοδολογικές ανεπάρκειες. Η ίδια ομάδα επιστημόνων και γιατρών από τη Γλασκόβη της Σκωτίας, σε μια νεότερη έρευνα, που αφορούσε 131 βρέφη, που πέθαναν από σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου, επιβεβαιώνει το συσχετισμό.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα για 131 παιδιά που πέθαναν από το σύνδρομο και τα σύγκριναν με τα στοιχεία από 278 υγιή παιδιά.
Η ανάλυση των ευρημάτων τους έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από το σύνδρομο, αυξάνεται όταν για το βρέφος χρησιμοποιείται ένα μεταχειρισμένο στρώμα. Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος, όταν το στρώμα προέρχεται από μια άλλη οικογένεια.
Είναι σημαντικό, τονίζουν οι ερευνητές να γίνει κατανοητό, ότι πρόκειται για ανεύρεση και επιβεβαίωση συσχετισμού χρήσης μεταχειρισμένου στρώματος και σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Δεν απέδειξαν, προς το παρόν, ότι υπάρχει άμεση αιτιολογική σχέση μεταξύ των δύο.
Δηλαδή το μεταχειρισμένο στρώμα μπορεί να υπάρχει κατά το θάνατο των παιδιών αλλά να είναι κάτι άλλο που συνοδεύει την κατάσταση αυτή, που προκαλεί τελικά το θάνατο.
Οι υποψίες στρέφονται προς τοξικά μικρόβια, τα οποία σε μεταχειρισμένα στρώματα, μπορούν να παράγουν τοξικά αέρια τα οποία αθόρυβα να προκαλούν το θάνατο των παιδιών.
Συγκεκριμένα όταν ένα ή περισσότερα παιδιά χρησιμοποίησαν το ίδιο στρώμα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει προστατευτικό κάλυμμα, υπάρχει η υποψία ότι τα σάλια, τα ούρα, ή το γάλα που μπορεί να μούσκεψαν το στρώμα, προκαλούν μια αλλαγή στο μικροβιακό πληθυσμό που υπάρχει μέσα στο στρώμα.
Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία τοξικών αερίων από βακτηρίδια ή μύκητες. Σε περίπτωση που το παιδί εξασθενεί λόγω κάποιας ίωσης, τότε η συνύπαρξη τοξικών αερίων μπορεί να προκαλεί το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου.
Φαίνεται λοιπόν ότι μαζί με τον παράγοντα που αφορά το μεταχειρισμένο, συνδυάζεται και ο παράγοντας καθαριότητας του στρώματος.
Για τους λόγους αυτούς οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι το στρώμα δεν πρέπει να είναι μόνο καινούργιο, αλλά να παραμένει και καθαρό. Έτσι ορισμένα καλύμματα μπορούν να προστατεύουν το στρώμα από το μούσκεμα με ούρα, σάλια ή γάλα.
Συμπερασματικά εμείς θα τονίσουμε ότι, παρά το γεγονός ότι η Σκωτική μελέτη δεν αποδεικνύει μια αιτιολογική σχέση μεταξύ μεταχειρισμένων στρωμάτων και σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου, εντούτοις δείχνει το συσχετισμό και υποβάλλει την ανάγκη του νέου αλλά και καθαρού, προστατευόμενου στρώματος.
Τέλος οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν τις διεθνώς αποδεκτές οδηγίες για την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου του βρέφους:
- Τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται τοποθετημένα σε θέση ανάσκελα
- Δεν πρέπει να καπνίζει κανένας στο περιβάλλον των παιδιών. Επίσης κατά την εγκυμοσύνη η μητέρα όχι μόνο δεν πρέπει να καπνίζει αλλά και να προστατεύεται από το παθητικό κάπνισμα.
Επιπρόσθετα εμείς θα θέλαμε να προσθέσουμε, παρά το γεγονός ότι αυτό ακόμα δεν έχει τελεσίδικα αποδειχθεί, ότι είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται καθαρά στρώματα, όχι μεταχειρισμένα και ιδιαίτερα όχι από άλλες οικογένειες.
Η χρήση προστατευτικών καλυμμάτων που μπορούν να πλένονται και να εμποδίζουν ούρα, γάλα ή σάλια από του να μουσκεύουν το στρώμα του βρέφους, ίσως να αποδειχθούν βοηθητικά.