Η στυτική δυσλειτουργία είναι η ανικανότητα του άντρα να έχει ή να διατηρήσει μια στύση αρκετά σταθερή για να είναι δυνατή η συνουσία. Οι αιτίες μπορεί να είναι σωματικές ή ψυχολογικές.
Οι σωματικές αιτίες περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία, την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, τις ορμονικές ανωμαλίες (χαμηλά επίπεδα αίματος σε τεστοστερόνη) και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως μερικά που χορηγούνται για την ψηλή πίεση ή την κατάθλιψη.
Επειδή ορμονικές ανωμαλίες μπορούν να προκαλούν στυτική δυσλειτουργία, μερικοί γιατροί μετρούν συστηματικά στο αίμα των ανδρών με πρόβλημα στύσης τα επίπεδα διαφόρων ορμονών. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρη η αξία της εν λόγω εξέτασης σε άνδρες που δεν έχουν άλλα σημεία ορμονικών προβλημάτων (ατροφία όρχεων, μυϊκή ατροφία, μειωμένη σεξουαλική διάθεση ή λίμπιντο, πρόωρη εκσπερμάτωση, κούραση).
Τα φάρμακα σιλδεναφίλη (Βιάγκρα), βαρδεναφίλη (Λεβίτρα) και ταδαλαφίλη (Σιάλις) ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων της 5-φωσφοδιεστεράσης (5-PDE) και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών των Ηνωμένων Πολιτειών διεξήγαγε εκτεταμένη ανασκόπηση πέραν των 130 τυχαιοποιημένων ερευνών, που δημοσιεύτηκαν σχετικά με την αξία της ορμονικής διερεύνησης σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, την αποτελεσματικότητα και τους κινδύνους των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της πάθησης.
Τα ευρήματα τους μας προσφέρουν ενδιαφέρουσα πληροφόρηση:
- Δεν υπάρχουν έρευνες υψηλής ποιότητας που να επιτρέπουν την εξαγωγή έγκυρων συμπερασμάτων για την αξία του ορμονικού ελέγχου σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία
- Οι έρευνες έδειξαν, ότι τα φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων της 5-PDE, σιλδεναφίλη (Βιάγκρα), βαρδεναφίλη (Λεβίτρα) και ταδαλαφίλη (Σιάλις) είναι αποτελεσματικά για την επίτευξη και διατήρηση στύσης ανεξάρτητα, από την αιτία πρόκλησης της στυτικής δυσλειτουργίας (διαβήτης, κατάθλιψη, καρκίνος προστάτη)
- Μερικές έρευνες έδωσαν αποδείξεις, ότι ψηλότερες δόσεις Βιάγκρα και Λεβίτρα έχουν καλύτερα αποτελέσματα απ' ότι οι χαμηλότερες δόσεις. Για το Σιάλις αυτό δεν τεκμηριώθηκε
- Οι ψηλότερες δόσεις των φαρμάκων συνοδεύονταν από αυξημένο κίνδυνο για παρενέργειες. Αυτές ήσαν κυρίως ήπιας ή μέτριας έντασης και περιελάμβαναν πονοκέφαλο, εξάψεις ή ναυτία στους περισσότερους άνδρες. Όμως οι άνδρες, που λάμβαναν ταυτόχρονα αναστολείς της 5-PDE και νιτρώδη φάρμακα ή που είχαν ασταθή καρδιακή πάθηση κινδύνευαν να παρουσιάσουν καρδιακή προσβολή
- Υπήρξαν μερικές αναφορές τύφλωσης σε ασθενείς που λάμβαναν φάρμακο της κατηγορίας των αναστολέων της 5-PDE. Όμως οι περιπτώσεις αυτές δεν αποδεικνύουν ότι η πάθηση έχει σχέση με το εν λόγω φάρμακο
- Δεν υπάρχουν στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες που αποδεικνύουν ότι ένα από τα τρία φάρμακα σιλδεναφίλη (Βιάγκρα), βαρδεναφίλη (Λεβίτρα) και ταδαλαφίλη (Σιάλις) είναι καλύτερο από τα άλλα όσον αφορά στα ωφελήματα και στις παρενέργειες για τον ασθενή.
Με βάση τα ευρήματα της σημαντικής αυτής εργασίας το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών, στα πλαίσια της τεκμηριωμένης ιατρικής εξέδωσε τις ακόλουθες συστάσεις για τους γιατρούς και τους ασθενείς:
- Για τους άνδρες, που ζητούν θεραπεία για στυτική δυσλειτουργία, είναι κατάλληλο να χορηγείται ένα φάρμακο της κατηγορίας των αναστολέων της 5-PDE εκτός εάν ο ασθενής πάσχει από ασταθή καρδιακή νόσο ή λαμβάνει νιτρώδες φάρμακο
- Οι ασθενείς, που λαμβάνουν νιτρώδη φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων της 5-PDE
- Η επιλογή ποιου, από τα τρία φάρμακα Βιάγκρα, Λεβίτρα ή Σιάλις πρέπει να παίρνει ο ασθενής, να αφήνεται στην προτίμηση του ανάλογα με το κόστος, την ευκολία χρήσης και των παρενεργειών του φαρμάκου. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το ένα φάρμακο είναι σαφώς καλύτερο από το άλλο
- Η απόφαση για μέτρηση των ορμονών στον άνδρα πριν από την έναρξη θεραπείας για στυτική δυσλειτουργία πρέπει να λαμβάνεται από το γιατρό μαζί με τον ασθενή γνωρίζοντας όμως ότι δεν υπάρχουν καλές έρευνες που καθορίζουν τα οφέλη και τις ζημιές μιας τέτοιας αξιολόγησης.