Η ποδάγρα είναι η συχνότερη μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας στους άνδρες. Τα ψηλά επίπεδα στο αίμα του ουρικού οξέος, συμβάλλουν καθοριστικά στην πρόκληση της πάθησης.
Η σχέση κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, συνολικής πρόσληψης καφεΐνης, ποδάγρας και επιπέδων στο αίμα του ουρικού οξέος απασχόλησαν την ερευνητική κοινότητα.
Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και ποδάγρας γιατροί από τα πανεπιστήμια της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά και του Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρακολούθησαν προοδευτικά για 12 χρόνια, 45.869 άνδρες άνω των 40 ετών.
Στην αρχή όλοι οι άνδρες δεν είχαν ιστορικό ποδάγρας, που εκτός από το γεγονός ότι είναι συχνή πάθηση είναι και ιδιαίτερα οδυνηρή. Η κατανάλωση καφέ των ανδρών, αξιολογείτο με τη βοήθεια ερωτηματολογίου που συμπλήρωναν κάθε 4 χρόνια.
Τα ευρήματα δείχνουν με πειστικό τρόπο, ότι η κατανάλωση 4 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα σχετίζεται με δραστική μείωση κινδύνου προσβολής των ανδρών, από ποδάγρα.
Η αύξηση κατανάλωσης καφέ σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου προσβολής, από ποδάγρα. Ο κίνδυνος προσβολής από την πάθηση ήταν 40% χαμηλότερος σε άνδρες, που έπιναν 4 έως 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα και 59% χαμηλότερος σε αυτούς που έπιναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα σε σύγκριση με άνδρες που δεν έπιναν ποτέ καφέ.
Επισημαίνεται, ότι η κατανάλωση τσαγιού και η συνολική πρόσληψη καφεΐνης, δεν βρέθηκαν να έχουν σχέση με τον κίνδυνο προσβολής από ποδάγρα των ανδρών. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι ευεργετικές επιδράσεις του καφέ που σχετίζονται με την πρόληψη της ποδάγρας δεν οφείλονται στην καφεΐνη, αλλά στο χλωρογενικό οξύ. Πρόκειται για ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που εντάσσεται στην οικογένεια των φαινολών.
Οι πληροφορίες, που προσφέρονται από τη σημαντική αυτή έρευνα προσθέτουν στις γνώσεις, που έχουμε για τις επιδράσεις του καφέ στους άνδρες, που δεν έχουν ποδάγρα. Στις γυναίκες ο ρόλος των σεξουαλικών ορμονών και στους άνδρες που έχουν ήδη προσβληθεί από ποδάγρα ο ρόλος της διατροφής στο ουρικό οξύ αίματος, απαιτούν ξεχωριστές ανάλογες προοδευτικές έρευνες.
Σε μια παράλληλη έρευνα, οι γιατροί του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά βρήκαν, ότι η αύξηση κατανάλωσης καφέ μειώνει στο αίμα τα επίπεδα του ουρικού οξέως.
Το ίδιο δεν βρέθηκε να ισχύει για την κατανάλωση τσαγιού. Επίσης φάνηκε και σε αυτή την έρευνα, ότι δεν είναι η καφεΐνη που ευθύνεται για τη μείωση του ουρικού οξέος, αλλά όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, οι ωφέλιμες δράσεις, οφείλονται σε άλλα συστατικά του καφέ όπως οι αντιοξειδωτικές ουσίες (φαινόλες, χλωρογενικό οξύ).
Η ποδάγρα ή ουρική αρθρίτιδα όπως είναι επίσης γνωστή, δημιουργείται όταν παράγεται υπερβολικό ουρικό οξύ από το μεταβολισμό του οργανισμού. Τότε δημιουργούνται κρύσταλλα που εναποτίθενται στις μικρές αρθρώσεις. Πολύ συχνά προσβάλλεται το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Μπορούν επίσης να επηρεαστούν και άλλες αρθρώσεις όπως αυτές του αστραγάλου, του ποδιού, του καρπού και του χεριού.
Η ποδάγρα εκδηλώνεται επεισοδιακά και σε μερικές ώρες μπορεί να συμπληρωθεί η εικόνα σε μια άρθρωση που ήταν υγιής. Χαρακτηρίζεται από πόνο, κοκκίνισμα και πρήξιμο. Η κρίση διαρκεί για μερικές μέρες και σε μία έως δύο εβδομάδες, η άρθρωση επανέρχεται στο φυσιολογικό. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία η ποδάγρα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη και παραμόρφωση της άρθρωσης.
Επιπρόσθετα μπορούν να δημιουργηθούν λόγω του αυξημένου ουρικού οξέος και πέτρες στους νεφρούς.
Συνήθως προσβάλλονται από την ποδάγρα οι άνδρες άνω των 40 ετών αλλά μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες.
Οι επιδράσεις του καφέ στην υγεία απασχολούν ιδιαίτερα του γιατρούς και άλλους ερευνητές λόγω του ότι πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα, με ευρεία και τακτική κατανάλωση παγκοσμίως.
Οι επιδράσεις του καφέ στον άνθρωπο είναι πολύπλοκες. Επηρεάζει πολλές παθήσεις όπως διάφορες μορφές καρκίνου (μαστού, ήπατος, παχέος εντέρου και άλλους), διαβήτη, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, πέτρες στους νεφρούς ή στη χολή, ψηλή πίεση και καρδιοπάθειες.