Η μείωση της βιταμίνης C που παίρνει ο οργανισμός μας από τη διατροφή, φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης φλεγμονώδους αρθρίτιδας.
Η κυριότερη πηγή από την οποία ο οργανισμός μας προσλαμβάνει τη βιταμίνη C, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
Με βάση το δεδομένο αυτό, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέτασαν σε 25.000 άτομα το ρόλο που παίζει η διατροφή στη γένεση της αρθρίτιδας.
Στα πλαίσια της διαχρονικής έρευνας EPIC-Norfolk Βρετανοί γιατροί αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων στην έρευνα. Στη συνέχεια και για 8 χρόνια τους παρακολούθησαν για να δουν πόσοι από αυτούς θα παρουσίαζαν αρθρίτιδα με προσβολή μίας ή περισσοτέρων αρθρώσεων.
Κατά τη διάρκεια των 8 ετών, 73 άτομα παρουσίασαν φλεγμονώδη πολυαρθρίτιδα.
Η ανάλυση και οι συσχετισμοί με τις διατροφικές συνήθειες έδειξαν ότι τα άτομα που ελάμβαναν από τη διατροφή τους χαμηλότερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, φρουκτόζης και βιταμίνης C, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από πολυαρθρίτιδα.
Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά εάν ληφθεί υπ' όψη ότι οι αρθρίτιδες είναι σοβαρές ασθένειες που προσβάλλουν περίπου το 15% του πληθυσμού. Οι αρθρίτιδες δεν απειλούν άμεσα τη ζωή αλλά μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των αρθρίτιδων.
Επίσης στα πλαίσια της ίδιας μεγάλης διαχρονικής έρευνας διαπιστώθηκε, ότι το κάπνισμα και οι μεταγγίσεις αίματος αποτελούν παράγοντες, που αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η συχνότερη μορφή φλεγμονώδους πολυαρθρίτιδας. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού του ασθενούς, λόγω μιας παθολογικής διαταραχής, δημιουργεί αντισώματα εναντίον των αντιγόνων της άρθρωσης.
Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία έντονης φλεγμονής των υμενικών μεμβρανών της άρθρωσης. Οι μεμβράνες παθαίνουν βλάβες, γίνονται πιο χοντρές και δημιουργείται πρήξιμο. Επιπρόσθετα η φλεγμονή προκαλεί έκκριση ενζύμων που προκαλούν βλάβες στο κόκαλο, στο χόνδρο και στους συνδέσμους.
Ορισμένες μορφές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας προκαλούν σοβαρές αναπηρίες με μείωση της κινητικότητας, ελάττωση της μυϊκής δύναμης και σημαντική παραμόρφωση των αρθρώσεων.
Οι αρθρίτιδες αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία απουσίας από την εργασία για λόγους ασθένειας.
Οι συχνότερες μορφές αρθρίτιδας από τις οποίες πάσχουν η πλειονότητα των ασθενών είναι 4: Η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ποδάγρα (ουρική αρθρίτιδα) και η αρθρίτιδα του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου.