Η συχνή κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με μείωση του κινδύνου προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Στη νόσο Αλτσχάιμερ συσσωρεύεται στον εγκέφαλο η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη. Για τις φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες, που περιέχονται στα φρούτα και λαχανικά, όπως οι βιταμίνες και οι πολυφαινόλες, υπήρξαν υποψίες ότι εμπλέκονται στους μηχανισμούς αποτροπής σχηματισμού της εν λόγω πρωτεΐνης στον εγκέφαλο προσφέροντας έτσι ένα βαθμό προστασίας κατά της νόσου.
Σχετικά με τις βιταμίνες C, Ε και το καροτένιο, πρόσφατες έρευνες δεν έδειξαν μια τέτοια προστατευτική δράση. Αντίθετα για τις αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες που δεν ανήκουν στην οικογένεια των βιταμινών, ερευνητικά δεδομένα σε πειραματόζωα και καλλιέργειες κυττάρων, στηρίζουν την θέση ότι έχουν ισχυρότερη προστατευτική δράση για το νευρικό σύστημα από ότι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες.
Οι πολυφαινόλες υπάρχουν σε σημαντικές συγκεντρώσεις στο τσάι, στο κρασί, στους χυμούς από φρούτα και λαχανικά και ιδιαίτερα στη φλούδα τους. Διάφορες έρευνες έδειξαν, ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να αυξάνουν σημαντικά κατά 59% τη διάρκεια ζωής πειραματόζωων και να μειώνουν τον εκφυλισμό των γνωστικών τους ικανοτήτων λόγω αύξησης της ηλικίας.
Στην Ιαπωνία, η συχνότητα της νόσου Αλτσχάιμερ είναι χαμηλή. Όμως οι Ιάπωνες, που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσιάζουν ψηλότερη συχνότητα της νόσου που φτάνει σχεδόν σε αυτήν που παρουσιάζουν οι Αμερικανοί. Το επιδημιολογικό αυτό δεδομένο δείχνει ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής εμπλέκονται στον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Vanderbilt του Nashville των Ηνωμένων Πολιτειών, παρακολούθησαν για 10 χρόνια, 1836 Αμερικανούς Ιαπωνικής προέλευσης αξιολογώντας τη διατροφή τους και άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στη νόσο Αλτσχάιμερ όπως το κάπνισμα, η μόρφωση, η σωματική άσκηση, η πρόσληψη λίπους από τη διατροφή και άλλους.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξέτασε το ρόλο των χυμών πλούσιων σε πολυφαινόλες ως προληπτικό μέτρο εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ. Παράλληλα με την παρακολούθηση της διατροφής των συμμετεχόντων στην έρευνα, κάθε δύο χρόνια για περίοδο δέκα χρονών, γινόταν αξιολόγηση των πνευματικών και γνωστικών τους ικανοτήτων.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε:
- Άτομα που έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών που ήσαν πλούσιοι σε πολυφαινόλες, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, είχαν 76% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν χυμούς λιγότερο από 1 φορά την εβδομάδα
- Άτομα που έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών που ήσαν πλούσιοι σε πολυφαινόλες 2 φορές την εβδομάδα, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 16% σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν χυμούς λιγότερο από 1 φορά την εβδομάδα.
Οι πολυφαινόλες περιορίζουν τις οξειδωτικές βλάβες, που προκαλούνται από τη βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη στο εγκέφαλο. Οι οξειδωτικές βλάβες προκαλούνται διαμέσου του υπεροξειδίου του υδρογόνου.
Οι πολυφαινόλες είναι οι πιο άφθονες διατροφικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Πολλές από αυτές προσφέρουν ισχυρότερη προστατευτική δράση στον εγκέφαλο κατά του υπεροξειδίου του υδρογόνου από ότι οι βιταμίνες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Πρέπει να τονίσουμε, ότι η σημαντική αυτή έρευνα παρουσιάζει κάποιους περιορισμούς. Ενώ δείχνει συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης χυμών φρούτων και λαχανικών και χαμηλότερου κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ, εντούτοις δεν δίνονται μετρήσεις των συγκεντρώσεων των πολυφαινολών στο αίμα των συμμετεχόντων.
Οι μετρήσεις αυτές είναι απαραίτητες για την περαιτέρω τεκμηρίωση του συσχετισμού που βρέθηκε. Επίσης θα επιτρέψει να διευκρινιστεί ποιοι είναι εκείνοι οι χυμοί φρούτων και λαχανικών που είναι πλουσιότεροι σε ευεργετικές για τον εγκέφαλο ουσίες με τη μεγαλύτερη προστατευτική δράση κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.