Λιπαρές ουσίες που προέρχονται από ψάρια, μπορεί να είναι σε θέση να καθυστερούν σε σημαντικό βαθμό την προοδευτική επιδείνωση των εγκεφαλικών λειτουργιών που παρατηρείται σε ασθενείς με νόσο του Αλτσχάϊμερ.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι μπορούν να μειώνουν την παραγωγή και να αυξάνουν την καταστροφή της αμυλοειδούς ουσίας που συγκεντρώνεται παθολογικά προκαλώντας βλάβες στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάϊμερ.
Στον εγκέφαλο ασθενών που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάϊμερ, η συγκέντρωση των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, είναι χαμηλή. Επίσης τα οξέα αυτά και ιδιαίτερα του DHA (docosahexaenoic acid),δεν είναι μόνο χαμηλά στον εγκέφαλο αλλά και στο αίμα των εν λόγω ασθενών.
Επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι σε πληθυσμούς με αυξημένη κατανάλωση ψαριών, που είναι η κυριότερη πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και του DHA, η συχνότητα της νόσου Αλτσχάϊμερ είναι χαμηλότερη. Η αυξημένη συγκέντρωση του DHA στη διατροφή έχει σχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο.
Σε μια ενδιαφέρουσα ερευνητική εργασία με πειραματόζωα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, προσπάθησαν να εξετάσουν τα αποτελέσματα μιας διατροφής πλούσιας σε
DHA στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάϊμερ.
Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησαν ποντίκια που έτυχαν γενετικής τροποποίησης για να προσβάλλονται από τη νόσο Αλτσχάϊμερ. Σε ποντίκια του είδους αυτού που βρίσκονταν σε προχωρημένη ηλικία και ήδη είχαν αναπτύξει τη νόσο, χορήγησαν διατροφή πλούσια σε DHA. Ταυτόχρονα σε άλλες ομάδες ποντικιών με το ίδιο στάδιο νόσου Αλτσχάϊμερ, χορήγησαν διατροφή κανονικού τύπου ή χωρίς το λιπαρό οξύ DHA.
Μετά από 3 έως 5 μήνες (που ισοδυναμούν με μερικά χρόνια ζωής στον άνθρωπο), η συγκριτική μελέτη των εγκεφάλων των διαφόρων ομάδων των ποντικιών, έδειξε ότι η διατροφή πλούσια σε DHA, πετύχαινε μείωση κατά 70% της παραγωγής της αμυλοειδούς ουσίας.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι ότι η διατροφή πλούσια σε DHA,μπορεί να καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάϊμερ. Ακόμη και σε ασθενείς που έχουν γενετική προδιάθεση για τη νόσο, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των ψαριών πιθανόν να μειώνουν την παραγωγή ή να αυξάνουν τη διάσπαση των πλακών αμυλοειδούς που χαρακτηρίζουν την προοδευτική επιδείνωση της νόσου.
Δυστυχώς στη διατροφή μας σήμερα, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα δεν υπάρχουν στο βαθμό που θα έπρεπε. Αυτό είναι ατυχές διότι βοηθούν όχι μόνο τον εγκέφαλο αλλά και την καρδία, το κυκλοφορικό σύστημα, τα μάτια.
Λόγω των επιδημιολογικών στοιχείων που έδειξαν ότι τα λιπαρά οξέα και ιδιαίτερα το DHA όταν είναι αυξημένα στη διατροφή συσχετίζονται με μείωση του κινδύνου προσβολής από Αλτσχάϊμερ, έχουν ήδη αρχίσει σε διάφορες χώρες, κλινικές δοκιμές για να διαφανεί κατά πόσο πράγματι η θεραπεία με DHA επιβραδύνει τη νόσο.
Οι κυριότερες πηγές των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι:
- Ψάρια: Σολομός, σαρδέλες, κολιός
- Αμύγδαλα, καρύδια
- Σόγια
- Φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν DHA.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ερευνητές του πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας που έκαναν την πιο πάνω έρευνα έχουν ασχοληθεί εκτεταμένα με τη σχέση διατροφής και νόσου Αλτσχάϊμερ.
Σε άλλη παλαιότερη τους έρευνα διαπίστωσαν ότι στην Ινδία η συχνότητα της νόσου Αλτσχάϊμερ είναι χαμηλότερη. Με βάση την επιδημιολογική αυτή παρατήρηση, ανακάλυψαν ότι η κουρκουμίνη που είναι βασικό συστατικό του κάρι το οποίο καταναλώνεται ευρέως στην Ινδία, έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά τις πλάκες αμυλοειδούς ουσίας στον εγκέφαλο.
Εμείς τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε την τεράστια σημασία που έχει η διατροφή στην υγεία μας.
Βλέπουμε ότι η επιλογή των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά, μπορεί να έχει καθοριστική επίδραση στους κινδύνους προσβολής από ασθένειες και στην ποιότητα ζωής μας.