Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Βρετανικός στρατός είχε ετοιμαστεί να χρησιμοποιήσει το βιολογικό όπλο του άνθρακα κατασκευάζοντας βόμβες που περιείχαν το θανατηφόρο βακτηρίδιο.
Οι Βρετανοί στρατιωτικοί φοβόντουσαν ότι οι Γερμανοί είχαν κατασκευάσει βιολογικά όπλα και γι' αυτό το λόγο αφού κατασκεύασαν βόμβες με άνθρακα, τις έριξαν σ' ένα απομονωμένο νησί, στο Gruinard κοντά στη Σκωτία, χωρίς κατοίκους αλλά με πολλά ζώα, για να δουν κατά πόσο η μέθοδος αυτή ήταν αποτελεσματική.
Τα αποτελέσματα δεν ικανοποίησαν τους στρατιωτικούς για να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν σαν όπλα μαζικής τις βόμβες του άνθρακα. Οι πιθανοί λόγοι είναι ότι τα πειράματα που έκαναν τους έδειξαν ότι ήταν πολύ δύσκολο να κατευθύνουν τα βακτηρίδια του άνθρακα εκεί που έπρεπε και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου ήταν αμφίβολη.
Παρ' όλα αυτά όμως ένα μεγάλος αριθμός ζώων που υπήρχαν στο "νησί του άνθρακα" όπως ονομάστηκε από τότε το Gruinard, πέθαναν από την ασθένεια του άνθρακα. Επίσης το νησί κηρύχθηκε σαν απαγορευμένος χώρος από τότε και παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων και για την απολύμανσή του, εντούτοις παραμένει μέχρι σήμερα ακατοίκητο.
Το βακτηρίδιο του άνθρακα όπως και τα υπόλοιπα όπλα του βιολογικού πολέμου, είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε ευρεία κλίμακα ενώ αντίθετα είναι περισσότερο εύκολο να κατασκευαστούν.
Εάν χορηγηθούν με αποτελεσματικό τρόπο μπορούν να δολοφονηθούν μεγάλες μάζες πληθυσμού. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, για παράδειγμα ψεκασμός με το βάκιλο του άνθρακα, χρειάζεται προχωρημένου επιπέδου βιοτεχνολογία που είναι πολύ δύσκολο κάποιοι να την κατέχουν.
Ένα ατύχημα που έγινε το 1979, στο Ekaterinburg (Sverdlovsk) της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, έδειξε πόσο θανατηφόρος μπορεί να είναι ο άνθρακας. Σε ένα στρατιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο, τυχαία απελευθερώθηκαν στον αέρα βάκιλοι του άνθρακα.
Όμως παρά το γεγονός ότι στο ατύχημα αυτό είχαν εκτεθεί στον άνθρακα πολλές χιλιάδες ανθρώπων εντούτοις αυτοί που μολύνθηκαν ήταν τελικά λιγότεροι. Από τους 79 ανθρώπους που μολύνθηκαν τότε οι 68 πέθαναν.
Το 1995 μια τρομοκρατική οργάνωση στο Τόκιο απελευθέρωσε σε 8 περιπτώσεις, με τη μέθοδο του ψεκασμού, βακίλους του άνθρακα. Όμως δεν κατάφεραν να μολύνουν κόσμο και δεν υπήρξαν θύματα.
Η Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας επισημαίνει, ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στην αντιμετώπιση επιθέσεων με βάκιλους του άνθρακα.
Τονίζει ότι είναι επικίνδυνο να λαμβάνει κάποιος αντιβιοτικά χωρίς λόγο, μόνο και μόνο για να προστατεύεται από τον άνθρακα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να εμφανιστούν πλέον μορφές της ασθένειας του άνθρακα που να μην ανταποκρίνονται στις αντιβιοτικές θεραπείες.
Επισημαίνει επίσης ότι για την ίαση του ασθενούς, είναι πρωταρχικής σημασίας, η άμεση έναρξη της αντιβίωσης σε περίπτωση που οι γιατροί υποψιαστούν ότι ο ασθενής έχει προσβληθεί από τον άνθρακα.
Ταυτόχρονα η Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας συστήνει προς όλα τα κράτη να προετοιμαστούν και να λάβουν άμεσα όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης επίθεσης με το βάκιλο του άνθρακα ή άλλα βιολογικά όπλα.
Η Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας έχει καταστρώσει λεπτομερή σχέδια δράσης και είναι σε θέση να δώσει προς όλες τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις όλη την αναγκαία υποστήριξη και τεχνογνωσία για την προετοιμασία αντιμετώπισης ενός τέτοιου ενδεχομένου.