Η έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό μας, μπορεί να μειώνει τη μνήμη και τις δυνατότητες μάθησης.
Αντίθετα η αφθονία μαγνησίου μπορεί να βελτιώνει τις γνωστικές μας λειτουργίες.
Το μαγνήσιο ρυθμίζει στον εγκέφαλο υποδοχέα ο οποίος έχει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη και στη μάθηση.
Η διατήρηση κανονικής συγκέντρωσης μαγνησίου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία των συνάψεων του κεντρικού νευρικού συστήματος στις οποίες βασίζεται η μνήμη μας.
Σε ανεπτυγμένες χώρες, η πρόσληψη δια μέσου της διατροφής της ποσότητας μαγνησίου που χρειάζεται για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας, φαίνεται να είναι μειωμένη.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υπολογισθεί ότι περίπου 50% των ενηλίκων δεν παίρνουν από τη διατροφή τους την ποσότητα μαγνησίου που χρειάζονται. Η μείωση του μαγνησίου μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη μάθηση και προκαλεί μείωση της μνήμης.
Η ποσότητα μαγνησίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας καθημερινά ανέρχεται στα 400 mg.
Το μαγνήσιο υπάρχει σε φυλλώδη λαχανικά χρώματος πράσινου σκούρου. Επίσης υπάρχει σε όσπρια, αμύγδαλα και άλλους ξηρούς καρπούς, στο ρύζι με φλούδα, στις μπανάνες και στα αβοκάντο.
Το μαγνήσιο βοηθά στη σύνθεση πρωτεϊνών, στην κατασκευή των οστών, απελευθερώνει ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στους μυς και συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού.
Η έλλειψη μαγνησίου έχει ενοχοποιηθεί για αλλεργίες, άσθμα, ελλειμματική προσοχή, μυϊκές κράμπες, κούραση, υπνηλία, ευερεθιστικότητα, απάθεια, σύγχυση, φτωχή μνήμη, δυσκολίες μάθησης, άγχος, καρδιοπάθειες.
Οι σοβαρές ελλείψεις μαγνησίου μπορούν να προκαλούν ταχυκαρδία, μυρμηγκιάσματα, μουδιάσματα, παρατεταμένες κράμπες, ψευδαισθήσεις και ντελίριο.
Ερευνητές από το Massachusetts Institute of Technology (MIT) βρήκαν ότι το μαγνήσιο σε κανονικές συγκεντρώσεις στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, είναι απαραίτητο για την ευπλαστότητα των συνάψεων. Η ευπλαστότητα που είναι η ικανότητα αλλαγής και προσαρμογής των νευρώνων του εγκεφάλου, είναι απαραίτητη για τη μάθηση και μνήμη.
Οι συνάψεις είναι οι διασυνδέσεις μεταξύ των νευρώνων. Επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και υπόκεινται σε αλλαγές ανάλογα με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Η αύξηση της ηλικίας και οι ασθένειες, μειώνουν την ευπλαστότητα των εγκεφαλικών συνάψεων. Η απώλεια ευπλαστότητας στον ιππόκαμπο (δομή του εγκεφάλου, υπεύθυνη για τη βραχυπρόθεσμη μνήμη), είναι η αιτία για την οποία οι ηλικιωμένοι ξεχνούν συχνά.
Οι Αμερικανοί ερευνητές, κατάφεραν να αναγνωρίσουν το μηχανισμό με τον οποίο χημικές ουσίες, όπως το μαγνήσιο μπορούν και ρυθμίζουν και αυξάνουν την ευπλαστότητα των εγκεφαλικών συνάψεων.
Η γνώμη μας είναι ότι τα ευρήματα αυτά πιθανόν να οδηγήσουν σε νέες μεθόδους αντιμετώπισης της απώλειας μνήμης και δυνατοτήτων μάθησης που παρατηρούνται με την αύξηση ηλικίας και σε σοβαρές ασθένειες. Δεν αποκλείεται με βάση τα στοιχεία αυτά, να δημιουργηθούν φάρμακα που να αποκαθιστούν ή να βελτιώνουν τη μνήμη και τη μάθηση.
Αναμένοντας δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι έρευνες δείχνουν ότι ο σύγχρονος τρόπος διατροφής, πιθανόν να οδηγεί σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων, σε ελλείψεις μαγνησίου.
Η καλύτερη πρόληψη είναι η διατροφή πλούσια σε λαχανικά και ιδιαίτερα αυτά που είναι φυλλώδη και χρώματος πράσινου σκούρου που περιέχουν άφθονο μαγνήσιο.