Το σκόρδο σύμφωνα με αφθονία ερευνητικών στοιχείων έχει ευεργετικές επιδράσεις για την καρδία, μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα και χαμηλώνει την υψηλή πίεση σε ασθενείς με υπέρταση, που δεν έλαβαν θεραπεία.
Σε ασθενείς με υπέρταση, που λαμβάνουν θεραπεία με αντιυπερτασικά φάρμακα αλλά δεν ανταποκρίνονται καλά και διατηρούν υψηλή πίεση, είναι πιθανόν ότι ουσίες από το σκόρδο μπορούν να μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία. Οι Αυστραλοί γιατροί διενήργησαν θεραπευτική δοκιμή σε 50 ασθενείς που έπασχαν από υπέρταση και έπαιρναν φάρμακο, αλλά η πίεσή τους παρέμενε υψηλή.
Ο στόχος τους ήταν να εξετάσουν, εάν η χορήγηση συμπληρωμάτων σκόρδου στους εν λόγω ασθενείς, μπορούσε να μειώνει την υψηλή τους αρτηριακή πίεση, που δεν υποχωρούσε παρά το γεγονός ότι λάμβαναν θεραπεία με κατάλληλα αντιυπερτασικά φάρμακα.
Οι γιατροί χορήγησαν στους ασθενείς 4 κάψουλες ενός συμπληρώματος σκόρδου κάθε μέρα ή πλασέμπο για διάρκεια 12 εβδομάδων. Η έρευνα ήταν προοπτική, διπλά τυφλή και τυχαιοποιημένη. Η μεθοδολογία αυτή επιτρέπει την εξαγωγή πολύ αξιόπιστων συμπερασμάτων.
Οι γιατροί εξέταζαν την εξέλιξη της αρτηριακής πίεσης στους ασθενείς στις 4, 8 και 12 εβδομάδες. Επίσης αξιολογούσαν το πόσο καλά ανέχονταν οι ασθενείς την αγωγή που χορηγείτο με τις κάψουλες σκόρδου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν τις κάψουλες σκόρδου παρουσίαζαν σημαντική μείωση της πίεσης τους σε σύγκριση με τους ασθενείς που λάμβαναν το πλασέμπο.
Οι Αυστραλοί γιατροί εισηγούνται με βάση τα αποτελέσματά τους, ότι τα συμπληρώματα σκόρδου, που χρησιμοποίησαν πιθανόν να αποτελούν ένα επιπρόσθετο όπλο στη θεραπεία ασθενών με υπέρταση, που δεν ανταποκρίνεται στην κλασική φαρμακευτική θεραπεία. Τονίζουν επίσης ότι η εν λόγω συμπληρωματική θεραπεία είναι αποδεκτή και ανεκτή από τους ασθενείς.
Επισημαίνεται ότι τα συμπληρώματα σκόρδου πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συμβουλή. Ο λόγος είναι διότι ουσίες από το σκόρδο επηρεάζουν την πήξη του αίματος παρατείνοντας την και δυνατόν να αλληλεπιδρούν με μερικά φάρμακα.
Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το σκόρδο έχει ευεργετικές για την υγεία δράσεις εδώ και χιλιετίες. Η σύγχρονη επιστήμη έχει συγκεντρώσει πολλά ερευνητικά στοιχεία που συνηγορούν υπέρ αυτής της αρχαίας αντίληψης.
Η κατανάλωση του σκόρδου στη διατροφή είναι σήμερα ο καλύτερα επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος για να επωφελούμαστε των ευεργετικών του δράσεων. Η σχέση του σκόρδου της διατροφής και του μειωμένου κίνδυνου για καρδιακές ή εγκεφαλικές παθήσεις και για την πρόληψη του καρκίνου έχει αναδειχθεί σε μεγάλο αριθμό παρατηρητικών επιδημιολογικών ερευνών.
Για τη φαρμακευτική δράση των διαφόρων συμπληρωμάτων σκόρδου χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες μέχρις ότου αποδειχθεί τελεσίδικα η θέση τους στο θεραπευτικό οπλοστάσιο.
Για αυτό οι ασθενείς δεν πρέπει από μόνοι τους να λαμβάνουν τέτοια συμπληρώματα και να αμελούν τα φάρμακά τους, αλλά να ζητούν την άποψη του γιατρού τους και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του.
Βέβαια εφόσον σε κάποιον αρέσει το σκόρδο, μπορεί να συνεχίζει να το απολαμβάνει στη διατροφή του κερδίζοντας έτσι από τα φυσικά οφέλη που προσφέρει η υγιεινή διατροφή.