Η βιταμίνη Ε που υπάρχει στη διατροφή μπορεί να προστατεύει από τη νόσο Πάρκινσον. Το ευεργετικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι επιτυγχάνεται με τις συνήθεις ποσότητες της βιταμίνης που περιέχονται στα τρόφιμα.
Ψηλές ποσότητες διατροφικής βιταμίνης Ε δεν προσφέρουν περισσότερη προστασία. Είναι άγνωστο κατά πόσο τα φαρμακευτικά σκευάσματα πλούσια σε βιταμίνη Ε προσφέρουν ανάλογη προστασία από τη νόσο Πάρκινσον.
Η βιταμίνη C και οι καροτινοειδείς ουσίες δεν φαίνεται να έχουν οποιαδήποτε ευεργετική δράση κατά της νόσου.
Τα πιο πάνω σημαντικά συμπεράσματα προκύπτουν από ανασκόπηση που διεξήγαγαν Καναδοί ερευνητές, των δεδομένων που υπάρχουν στην επιστημονική βιβλιογραφία από το 1966 έως στο 2005.
Συγκεκριμένα η ανάλυση οκτώ ερευνών που έγιναν στα τελευταία 39 χρόνια για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ βιταμίνης Ε,
C και καροτινοειδών ουσιών στη διατροφή από τη μια και κινδύνου προσβολής από τη νόσο Πάρκινσον από την άλλη, έδειξε την ευεργετική προστατευτική επίδραση της βιταμίνης Ε.
Η βιταμίνη Ε περιέχεται σε:
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών)
- Ελαιόλαδο, σιτέλαιο, ηλιέλαιο και άλλα φυτικής προέλευσης έλαια
- Ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα)
- Δημητριακά, σπόροι ηλιοτροπίου
- Γλυκιά πιπέρια
- Ψάρια (σαρδέλες, σολομός, τόνος)
- Τοματοπολτός, τομάτες.
Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση. Η προστασία από την οξείδωση των κυττάρων της μέλαινας ουσίας στον εγκέφαλο, θεωρείται ως πιθανός μηχανισμός δράσης της βιταμίνης Ε που αποτρέπει τη νόσο Πάρκινσον.
Στη νόσο Πάρκινσον η μέλαινα ουσία του εγκεφάλου υφίσταται μόνιμες βλάβες. Τα κύτταρα που παράγουν τη ντοπαμίνη που έχει μεταξύ άλλων σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των κινήσεων, καταστρέφονται.
Πρόκειται για μια συχνή, χρόνια, μη ανατρέψιμη, εκφυλιστική νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος. Προσβάλλει περίπου 1% των ανθρώπων άνω των 65 ετών. Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες (αναλογία 3:2).
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον περιλαμβάνουν:
- Βραδυκινησία
- Δυσκαμψία
- Δυσκολία κινήσεων, προβλήματα συντονισμού και ισορροπίας, αστάθεια όρθιας θέσης
- Έκφραση αμιμίας στο πρόσωπο (καθηλωμένο πρόσωπο χωρίς έκφραση)
- Τρόμος
- Περπάτημα με μικρά χαρακτηριστικά βήματα
- Άνοια.
Πιστεύουμε ότι η εν λόγω εργασία επικεντρώσει την προσοχή μας στην προληπτική δράση που μπορεί να έχει η διατροφή μας για την καταπολέμηση της ασθένειας Πάρκινσον όπως επίσης και για πολλές άλλες διαταραχές της υγείας μας.
Είναι γεγονός επίσης ότι ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα χάπια ή άλλα σκευάσματα πλούσια σε βιταμίνη Ε, δεν έχουν προστατευτική δράση κατά της νόσου. Οι Καναδοί ερευνητές με βάση τα στοιχεία που διέθεταν συμπέραναν ότι παραμένει άγνωστο κατά πόσο η φαρμακευτική βιταμίνη Ε έχει οποιαδήποτε δράση κατά της νόσου.
Φυσικά πρέπει να επισημάνουμε ότι τα δεδομένα στα οποία βασίζονται οι γνώσεις μας σήμερα, προέρχονται από αναδρομικές έρευνες της διατροφής ασθενών με ασθένεια Πάρκινσον και άλλων υγιών εθελοντών.
Η γνώμη μας είναι ότι για να αποδειχθεί τελεσίδικα η προστατευτική δράση της διατροφικής βιταμίνης Ε στην ασθένεια Πάρκινσον, θα πρέπει να διεξαχθούν προοδευτικές, ελεγχόμενες τυχαιοποιημένες έρευνες σε μεγάλους αριθμούς ανθρώπων.
Σε τελική ανάλυση, ακόμη μια φορά βλέπουμε ότι τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση: Η διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και άλλα ευεργετικά στοιχεία στη φυσική τους μορφή, είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά όχι μόνο για να μας προστατεύουν από εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου αλλά και από πολλές άλλες απειλές κατά της υγείας μας.