Η βιταμίνη D πόσο μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να μας προστατεύει από σοβαρές ασθένειες;
Η αναζήτηση, από τους ανθρώπους, τρόπων καταπολέμησης της γήρανσης και διατήρησης της νεότητάς τους δεν θα σταματήσει, παρά μόνο όταν πετύχουν τους στόχους αυτούς.
Οι βιταμίνες πάντοτε κέντριζαν το ενδιαφέρον. Η δράση της βιταμίνης D στους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τη γήρανση στον ανθρώπινο οργανισμό, ερεθίζει τώρα ακόμη περισσότερο την επιστημονική περιέργεια ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ελπιδοφόρες προσδοκίες.
Οι ψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης D στο αίμα, βρέθηκαν από Βρετανούς ερευνητές να σχετίζονται με επιβράδυνση των μηχανισμών γήρανσης και μείωση ασθενειών των οποίων η συχνότητα γίνεται μεγαλύτερη με την αύξηση της ηλικίας.
Το γεγονός ότι η βιταμίνη
D μπορεί εύκολα να αυξηθεί στο αίμα διαμέσου της διατροφής, καθιστά την πιθανότητα αναστολής της γήρανσης και πρόληψης ασθενειών λόγω ηλικίας, ιδιαίτερα ελκυστική απαιτώντας έτσι περαιτέρω διερεύνηση.
Οι ερευνητές, μελέτησαν το DNA των λευκοκυττάρων στο αίμα 2.160 γυναικών ηλικίας 18 έως 79 ετών. Εστίασαν την προσοχή τους στα τελομερή του DNA. Τα τελομερή είναι μέρη του DNA τα οποία μικραίνουν σε κάθε διαίρεση των κυττάρων.
Όσο πιο μικρά γίνονται τα τελομερή, τόσο πιο κοντά στο θάνατο τους φτάνουν τα κύτταρα. Αποτελούν κατά κάποιο τρόπο ένα εσωτερικό ρολόι των κυττάρων που δείχνει το βαθμό γήρανσης τους. Η εξέταση των τελομερών είναι μια καλή μέθοδος μελέτης της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο.
Τα λευκά αιμοσφαίρια όταν υπάρχει φλεγμονή για διάφορους λόγους στον οργανισμό, ανανεώνονται γρηγορότερα και τα τελομερή τους μικραίνουν γρηγορότερα. Για το λόγο αυτό, οι Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση που υπήρχε μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και του μήκους των τελομερών των λευκών τους αιμοσφαιρίων στο αίμα.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι τα μικρού μήκους τελομερή των λευκών αιμοσφαιρίων, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θα μπορούσαν να είναι δείκτες χρόνιας φλεγμονής. Η χρόνια φλεγμονή είναι καθοριστικός παράγοντας στη βιολογία της γήρανσης.
Το μήκος των τελομερών είναι μικρότερο σε άτομα με παχυσαρκία, καθιστική ζωή και στους καπνιστές. Εάν η βιταμίνη D είναι σε θέση να ενισχύει το μήκος των τελομερών, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί πολύτιμο όπλο πρόληψης.
Η βιταμίνη D έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και για αυτό μειώνει την ταχύτητα ανανέωσης των λευκών αιμοσφαιρίων. Είναι για αυτό που εξετάστηκε η σχέση της με τα τελομερή των λευκοκυττάρων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
- Η αύξηση της ηλικίας σχετιζόταν με μικρότερου μήκους τελομερή του DNA
- Βρέθηκε ότι οι γυναίκες με ψηλότερες συγκεντρώσεις της βιταμίνης D στο αίμα, είχαν λευκοκύτταρα με μεγαλύτερου μήκους τελομερή. Η διαφορά μήκους των τελομερών μεταξύ των γυναικών με τα ψηλότερα και τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D,ισοδυναμούσε με διαφορά 5 ετών ηλικίας.
Αυτό ίσχυε ακόμη και μετά τις αναγκαίες προσαρμογές ανάλογα με την έκθεση στον ήλιο, την ηλικία της κάθε γυναίκας, τη χρήση ορμονικής θεραπείας αντικατάστασης, την ύπαρξη ή όχι εμμηνόπαυσης και τη σωματική δραστηριότητα
- Η διαφορά του μήκους των τελομερών μεταξύ των γυναικών με ψηλότερες και χαμηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης D, επιδεινωνόταν όταν συνυπήρχε αυξημένη φλεγμονή (ψηλό επίπεδο C-αντιδρώσας πρωτεΐνης)
Τα εν λόγω αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα διότι για πρώτη φορά τεκμηριώνεται ότι οι άνθρωποι με ψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, φαίνεται να γερνούν με αργότερο ρυθμό.
Επισημαίνεται το γεγονός ότι πολλές έρευνες κατά τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν το γεγονός ότι η βιταμίνη D έχει δράσεις που προφυλάσσουν από πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την γήρανση όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.
Επίσης έχει ευεργετικές επιδράσεις σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η κατά πλάκας σκλήρυνση. Υπενθυμίζεται ότι επιπρόσθετα, η βιταμίνη D έχει βασικό ρόλο για την υγεία των οστών και την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης μαζί με το ασβέστιο.
Οι ερευνητές τονίζουν, ότι δεν κατάφεραν να αποδείξουν πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας, ότι είναι η βιταμίνη D που είναι η αιτία της μη σμίκρυνσης των τελομερών.
Δεν αποκλείεται επί του παρόντος ότι κάποια άλλη αιτία ευθύνεται για αυτό. Ωστόσο αυτό που απέδειξαν είναι ο ισχυρός συσχετισμός μεταξύ των δύο.
Σίγουρα η βιταμίνη D αποτελεί ένα ενδιαφέρον πεδίο στον τομέα της έρευνας κατά της γήρανσης και για την πρόληψη διαφόρων σοβαρών παθήσεων.