Διερωτηθήκατε γιατί περίπου οι μισοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο;
Φαίνεται ότι ένας βασικός λόγος είναι το ότι δίνουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία στις απογοητεύσεις όταν αυτά που συμβαίνουν μας δίνουν χαμηλότερη συναισθηματική ικανοποίηση από τις προσδοκίες παρά στις περιπτώσεις όπου οι πραγματικές μας εμπειρίες, είναι καλύτερες από τις προσδοκίες μας.
Όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι, συνήθως προβλέπουμε ή νομίζουμε ότι ξέρουμε το πως θα αισθανόμαστε όταν θα κάνουμε τη συγκεκριμένη πράξη ή όταν θα βιώνουμε τη μελλοντική κατάσταση.
Το λάθος στη συναισθηματική πρόβλεψη γίνεται όταν τα πράγματα όπως εξελίσσονται μελλοντικά, μας δημιουργούν διαφορετική ψυχολογική κατάσταση από αυτά που προσδοκούσαμε.
Σύμφωνα με ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Γεωργίας και της Καλιφόρνιας, οι άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο όταν αυτά που στην πράξη συμβαίνουν αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες τους.
Για παράδειγμα η απογοήτευση είναι πολύ μεγαλύτερη όταν η ζωή μετά το γάμο για την οποία είχαμε μεγάλες προσδοκίες και που νομίζαμε ότι θα ήταν θαυμάσια, αρχίζει να χάνει τη λάμψη και την ομορφιά της αποτυγχάνοντας έτσι να εκπληρώσει τα όνειρα μας.
Αντίθετα, εάν νιώθουμε πολύ καλύτερα από ότι προσδοκούσαμε, το θεωρούμε δεδομένο και έτσι δεν επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε την εμπειρία είτε αυτή είναι μια ανθρώπινη σχέση ή ένα προϊόν ή μια υπηρεσία.
Εάν όμως ένα προϊόν, μια υπηρεσία ή μια ανθρώπινη σχέση, μας δημιουργούν αισθήματα ή μας προσφέρουν λιγότερα από όσα προσδοκούσαμε, τότε αρχίζουμε να δίνουμε μεγάλη σημασία, πράγμα το οποίο δημιουργεί απογοήτευση.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες, στην έρευνα τους, έβαλαν τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν μια ταινία και τους έδωσαν κριτικές να διαβάσουν για την ταινία αυτή. Στους μισούς δόθηκε κριτική, που ήταν πολύ θετική για το έργο που θα έβλεπαν, Στους υπόλοιπους δόθηκε αρνητική κριτική που δήλωνε ότι το έργο ήταν ανιαρό και πολύ κακό.
Στη συνέχεια τους έβαλαν να δουν την ταινία που ήταν μαυρόασπρη και που προηγουμένως ταξινομήθηκε ως ουδέτερη, δηλαδή ούτε καλή ούτε κακή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει την αρνητική κριτική για το έργο και ανέμεναν να παρακολουθήσουν μια ανιαρή και κακή ταινία, δεν έδωσαν σημασία στο γεγονός ότι το έργο ήταν τελικά καλύτερο.
Ωστόσο οι συμμετέχοντες που είχαν διαβάσει τις εγκωμιαστικές κριτικές για το έργο, έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις διαφορές που υπήρχαν μεταξύ του αναμενόμενου και του τελικού αποτελέσματος στο συναισθηματικό τους τομέα. Για το λόγο αυτό, βαθμολόγησαν το έργο πολύ χαμηλότερα.
Το βασικό συμπέρασμα για όλους είτε πρόκειται για ανθρώπους του μάρκετιγκ, για άλλους επαγγελματίες ή ανθρώπους στην καθημερινή ζωή, είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στις προσδοκίες που δημιουργούμε.
Το να ανεβάζουμε πολύ ψηλά το πήχυ, ωραιοποιώντας τα αναμενόμενα και αυξάνοντας τις προσδοκίες, μπορεί στο τέλος να μην είναι καλή ιδέα.
Εάν στο τέλος η υπηρεσία, το προϊόν ή η σχέση που θα προσφερθεί, δεν θα είναι στο ύψος των υποσχέσεων και των συναισθηματικών προσδοκιών που προκλήθηκαν, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές.