Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιδράσεις στην υγεία ενός ατόμου των εμπειριών της συζυγικής ζωής, του διαζυγίου ή της χηρείας;
Το εν λόγω ερώτημα για τις σχέσεις υγείας και έγγαμης ζωής διερευνήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σικάγο. Εξέτασαν για πρώτη φορά σε 8.652 ανθρώπους ηλικίας 51 έως 61 ετών την επίδραση τόσο των συζυγικών μεταβολών όσο και της έγγαμης κατάστασης σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας.
Οι απαντήσεις που μας δίνουν είναι:
1. Το διαζύγιο και η χηρεία έχουν μια παρατεταμένη φθοροποιό επίδραση στην υγεία ακόμη και όταν το άτομο ξαναπαντρεύεται
2. Η διακοπή της συζυγικής ζωής μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία και οι επιπτώσεις μπορούν να είναι εμφανείς πολλά χρόνια αργότερα
3. Οι άνθρωποι που περνούν περισσότερα χρόνια ως διαζευγμένοι ή χήροι παρουσιάζουν περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας και περιορισμούς της κινητικότητας.
Στην έρευνα τους, οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν, ότι μεταξύ των ανθρώπων που πρόσφατα παντρεύτηκαν, αυτοί που είχαν ιστορικό διαζυγίου, δείχνουν χειρότερη κατάσταση σε όλους τους δείκτες υγείας. Τόσο οι διαζευγμένοι όσο και οι χήροι, που δεν παντρεύονται δείχνουν επίσης χειρότερους δείκτες υγείας σε όλους του τομείς.
Ανάλογα με το κληρονομικό υπόβαθρο και άλλους παράγοντες, οι άνθρωποι εισέρχονται στην ενήλικη ζωή με ένα απόθεμα υγείας. Οι εμπειρίες του κάθε ατόμου που σχετίζονται με απώλειες ή κέρδη από την έγγαμη ζωή επηρεάζουν το εν λόγω απόθεμα υγείας που διαθέτει.
Για παράδειγμα η μετάβαση στη έγγαμη ζωή συνήθως προσφέρει ένα άμεσο όφελος στην υγεία. Οι Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει διότι βελτιώνει τις συμπεριφορές σε σχέση με την υγεία των ανδρών ενώ στις γυναίκες βελτιώνει την οικονομική τους κατάσταση και ευεξία.
Τα εν λόγω πλεονεκτήματα ισχυροποιούνται κατά τη διάρκεια της συζυγικής ζωής. Το διαζύγιο και η χηρεία υποσκάπτουν την υγεία διότι το εισόδημα μειώνεται και αυξάνεται το στρες για διάφορα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το πρόβλημα του ποιος θα φροντίζει τα παιδιά.
Μεταξύ των ευρημάτων των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Σικάγο σημειώνουμε τα ακόλουθα:
- Οι διαζευγμένοι ή οι χήροι, σε σύγκριση με τους παντρεμένους είχαν 20% περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας όπως παθήσεις της καρδίας, διαβήτη ή καρκίνο. Επιπρόσθετα είχαν 23% περισσότερα προβλήματα περιορισμού της κινητικότητας όπως ανέβασμα σκαλοπατιών ή περπάτημα ενός οικοδομικού τετραγώνου
- Οι άνθρωποι που ποτέ δεν παντρεύτηκαν είχαν 12% περισσότερα προβλήματα κινητικότητας και 13% περισσότερα συμπτώματα σε σχέση με κατάθλιψη από ότι οι παντρεμένοι. Ωστόσο δεν ανέφεραν διαφορές στον αριθμό των χρόνιων προβλημάτων της υγείας από ότι οι παντρεμένοι
- Οι άνθρωποι που ξαναπαντρεύτηκαν έχουν 12% περισσότερα χρόνια προβλήματα και 19% περισσότερους περιορισμούς της κινητικότητας αλλά όχι περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ότι εκείνοι που ήταν συνεχώς παντρεμένοι.
Οι επιδράσεις της έγγαμης ζωής, του διαζυγίου και του ξαναπαντρέματος στην υγεία βασίζονται στους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι ασθένειες δημιουργούνται και γιατρεύονται. Μερικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη φαίνεται ότι ανταποκρίνονται γρήγορα και έντονα σε αλλαγές των τρεχουσών συνθηκών.
Αντίθετα, ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες αναπτύσσονται αργά κατά τη διάρκεια σημαντικής χρονικής περιόδου. Για αυτό αντικατοπτρίζουν τις επιδράσεις των προηγούμενων εμπειριών ή βιωμάτων και είναι για αυτό που η υγεία υποσκάπτεται από το διαζύγιο ή τη χηρεία έστω και εάν το άτομο παντρεύεται ξανά.