Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις σχέσεις στο ζευγάρι. Η επαγγελματική και προσωπική ζωή, η οικογένεια, τα παιδιά, τα οικονομικά, η σεξουαλικότητα, οι σχέσεις με άλλους, είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας στο ζευγάρι.
Η κατανόηση της βαρύτητας που έχει ο κάθε παράγοντας ξεχωριστά, μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να κτίσουν μια καλύτερη σχέση μεταξύ τους. Έτσι η σχέση τους θα μπορεί να αντέχει διαχρονικά στις πολλαπλές αντιξοότητες που θα βρίσκουν μπροστά τους αδιάκοπα στην κοινή ζωή τους.
Ποια όμως είναι η σημασία του κάθε παράγοντα ξεχωριστά;
Έρευνα που έγινε στην Αυστραλία σε 1.215 ενήλικες μάς δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το πως σήμερα αντιλαμβάνονται τη σχέση τους τα ζευγάρια.
Για τους παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά στη σχέση τους, οι απαντήσεις ήσαν οι ακόλουθες:
1. Έλλειψη χρόνου: 38%
2. Δυσκολίες στην κατανόηση του ενός από τον άλλο: 27%
3. Δυσκολίες στην επικοινωνία μεταξύ τους: 21%
4. Προβλήματα χρημάτων: 20%
5. Προβλήματα με τα παιδιά: 14%.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες που έγιναν για το ίδιο θέμα σε προηγούμενα χρόνια, τα χρήματα και τα παιδιά, δεν είναι πλέον οι κυριότερες ανησυχίες στα ζευγάρια.
Αντίθετα φαίνεται ότι η έλλειψη χρόνου για να είναι μαζί θεωρείται τώρα ως το κυριότερο εμπόδιο για να έχουν μια ευτυχισμένη ζωή.
Όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για το τι θεωρούσαν ως τους κυριότερους παράγοντες που επενεργούσαν θετικά στη σχέση τους οι απαντήσεις ήταν οι ακόλουθες:
1. Φιλία και συντροφικότητα: 28%
2. Ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη: 14%
3. Ενδιαφέρον και φροντίδα για τη σχέση: 13%
4. Να είναι ερωτευμένοι: 5%
5. Καλή αίσθηση χιούμορ: 3%.
Βλέπουμε λοιπόν ότι παρά τις δύσκολες επαγγελματικές και οικογενειακές συνθήκες που χαρακτηρίζουν τη ζωή μας, η ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων παραμένει ο κεντρικός πυρήνας στη ζωή των ζευγαριών.
Σχετικά με την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας, τα αποτελέσματα έδειξαν:
1. 40% δήλωσαν ότι δεν εξαρτιόταν από αυτούς η δυνατότητα επίτευξης ενός καλού ισοζυγίου μεταξύ των 2 αυτών σημαντικών τομέων της ζωής
2. Όταν ρωτήθηκαν για το τι θεωρούσαν ως την καλύτερη βοήθεια που θα μπορούσαν να έχουν για να βελτιώσουν το ισοζύγιο μεταξύ εργασίας και οικογένειας, 46% απάντησαν το ελαστικό ωράριο εργασίας, 47% αύξηση της κρατικής οικονομικής βοήθειας, 39% τη μερική απασχόληση για τις γυναίκες και 34% μια αλλαγή στην αντιμετώπιση του προβλήματος από το σύζυγο ή τη σύζυγο.
Οι απαντήσεις αυτές δείχνουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει μια πολύ καλή συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας στο ζευγάρι για να επιτυγχάνεται μια όσο το δυνατή καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικών υποχρεώσεων και οικογένειας.
Σχετικά με το τι απειλεί περισσότερο τις σχέσεις στο ζευγάρι, οι απαντήσεις δίνουν ενδιαφέροντα στοιχεία:
1. Έλλειψη συμβιβασμού μεταξύ άνδρα και γυναίκας, οι οποίοι και οι δύο επιζητούν πετυχημένη επαγγελματική καριέρα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη σχέση τους: 90%
2. Δυσκολία στην εύρεση καλού ισοζυγίου εργασίας και προσωπικής ζωής: 89%.
Όσον αφορά την προσέγγιση του θέματος των παιδιών τους, οι συμμετέχοντες δήλωσαν τα ακόλουθα:
1. 57% δήλωσαν ότι το να βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν και να ξοδεύουν χρόνο μαζί τους, αποτελούν την πιο ευχάριστη πτυχή του να είναι κάποιος γονιός
2. Όσον αφορά τις αρνητικές πτυχές του να είναι κάποιος γονιός, 12% δήλωσαν ότι το πιο άσχημο πράγμα του να είναι κάποιος γονιός είναι το ότι υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία των παιδιών, 10% την ανάγκη να τιμωρούν τα παιδιά τους, 6% τα νυκτερινά ξυπνήματα, 6% το οικονομικό κόστος και 1% την έλλειψη εκτίμησης από τα παιδιά τους
3. Οι περισσότεροι γονείς δήλωσαν ότι οι ανησυχίες για τα παιδιά τους δεν μειώνονται όταν αυτά ενηλικιωθούν και αντίθετα οι ανησυχίες αυξάνονται και γίνονται εντονότερες όταν αυτά ξεπεράσουν την ηλικία των 18 ετών.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η προσοχή των ζευγαριών εστιάζεται πλέον στην βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων, αναγνωρίζοντας ότι η αδυναμία των σχέσεων επηρεάζει την επικοινωνία στην οικογένεια και την καθιστά ευάλωτη στις αντιξοότητες της ζωής.