Αγαπητοί μας φίλοι και αναγνώστες του Medlook,
Θέμα: Τα βίντεο και περιεχόμενο του σεμιναρίου «Νόσος Αλτσχάιμερ και άνοια: Πρόληψη, θεραπεία και προστασία εγκεφάλου»
Με ομολογουμένως εξαιρετική επιτυχία έγινε, με συμμετοχή 330 ατόμων, το σεμινάριο «Νόσος Αλτσχάιμερ και άνοια: Πρόληψη, θεραπεία και προστασία εγκεφάλου» την Τετάρτη 25/10/2023.
Διαβάστε τα κείμενα των παρουσιάσεων εδώ και στο You Tube https://www.youtube.com/@AcademicWatch
Παρακολουθήστε όλο το σεμινάριο, ή ξεχωριστά το καθένα από τα τρία συνεχόμενα μέρη του στα βίντεο που κάναμε για σας, στο You Tube στο Academic Watch Medlook στους συνδέσμους:
- Το σεμινάριο στην ολότητά του (διάρκεια 1 ώρα και 58 λεπτά): https://youtu.be/tXQiEfy4QO0
Τη λίστα με τα 4 βίντεο (όλο το σεμινάριο, μέρος Α, Β, και Γ): https://www.youtube.com/playlist?list=PLtIVdmVAIt0oe2MxWKyLXyejnoTsL9JnP
- Το μέρος Α: https://youtu.be/7EYhXyActhQ
Καλωσόρισμα και εισαγωγή: Ανδρέας Παναγιώτου, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
Χαιρετισμός: Δρ Πόπη Κανάρη, Υπουργός Υγείας
- Το μέρος Β: https://youtu.be/A71iNajWxZc
Νόσος Αλτσχάιμερ, άνοια και πρόληψη: Ποτέ δεν είναι νωρίς, ποτέ δεν είναι πολύ αργά
Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου, Καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Λευκωσίας
- Το μέρος Γ: https://youtu.be/eAK3DWdFiuM
Ενημέρωση, συζήτηση πάνελ και στη συνέχεια ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο με απαντήσεις από ειδικούς
- Κληρονομικότητα, συμπτωματολογία, βιοδείκτες, ανίχνευση και έγκαιρη διάγνωση νόσου Αλτσχάιμερ
Δρ Δημήτρης Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Νευρολογία, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.
- Νέα φάρμακα και τρόπος ζωής για αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ
Δρ Σάββας Παπακώστας, Καθηγητής, Νευρολογία, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
- Αιτιολογία, γένεση και εξέλιξη νόσου Αλτσχάιμερ: Η σχέση κληρονομικότητας και νοσηρών περιβαλλοντικών παραγόντων
Δρ. Βαβουγυιός Γιώργος, Λέκτορας, Νευρολογία, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου
- Γνωστικά τεστ αξιολόγησης, νευροψυχολογικός έλεγχος για διάγνωση άνοιας
Δρ Στέλιος Γεωργιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
- Συντονισμός
Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου, Παιδίατρος, Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Λευκωσίας
Πρόκειται για το 8ο σεμινάριο του ενημερωτικού και εκπαιδευτικού προγράμματος που διοργανώνουμε από τον Απρίλιο του 22, με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού, των ασθενών και των επαγγελματιών της υγείας από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας και την AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association).
Η Οργανωτική Επιτροπή επιθυμεί να ευχαριστήσει τους διαχρονικούς χορηγούς μας που στήριξαν το σεμινάριο, που είναι TRUST Ασφαλιστική, LOGICOM, Στρώμα, Παγωτά Παπαφιλίππου, ATLANTIC Ασφαλιστική, Γιαούρτια ΚΡΙ ΚΡΙ Super Spoon, MEDOCHEMIE, GAP Vassilopoulos, Γάλα ALAMBRA, PRIMETEL, ACS Courrier, Υπεραγορές ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ, EKO, Δικηγορικός Οίκος Chrysostomides Advocates & Legal Consultants, Δικηγορικός Οίκος Μοντάνιος & Μοντάνιος, Βιομηχανία MUSKITA, Βάσσος Ηλιάδης Λτδ, Όμιλος Χ. Α. Παπαέλληνα, πάνες ενηλίκων Tender & Tender Easywear, McDonalds, Σύμβουλοι Εξωτερικού Εμπορίου Γαλλίας.
Η Οργανωτική Επιτροπή επιθυμεί επίσης να ευχαριστήσει την Υπουργό Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη, που έθεσε υπό την αιγίδα της το σεμινάριό μας.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με αμείωτο ζήλο.
Θα σας ενημερώνουμε έγκαιρα για τις προσεχείς μας εκδηλώσεις και παραγωγές.
Βασικά σημεία που καλό είναι να γνωρίζετε για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια:
1. Η άνοια δεν είναι μια ασθένεια.
Είναι εκφυλιστικό σύνδρομο στον εγκέφαλο που οδηγεί σε νέκρωση νευρώνων και ατροφία εγκεφάλου. Υπάρχουν διάφορες μορφές άνοιας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ (60%-70% του συνόλου), οι άνοιες αγγειακής προέλευσης, με σώματα Lewis, η μετωποκροταφική και η μικτού τύπου.
2. Υπάρχουν παθήσεις που μιμούνται την άνοια.
Μεταξύ αυτών, η έλλειψη βιταμίνης Β12, ο υποθυρεοειδισμός, η κατάθλιψη και παρενέργειες φαρμάκων (πολυφαρμακία, συνδυασμοί φαρμάκων). Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται έλεγχος για να τοποθετείται η ορθή διάγνωση.
3. Η νόσος επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, την κρίση, τον λόγο (γλώσσα, έκφραση), τη συμπεριφορά και προοδευτικά καταστρέφει ζωτικές λειτουργίες.
Πλάκες βήτα αμυλοειδούς ουσίας και συμπλέγματα πρωτεΐνης ταυ συσσωρεύονται σταδιακά στον εγκέφαλο ατόμων με Αλτσχάιμερ και σχετίζονται με νέκρωση νευρώνων.
4. Δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη ενημερότητας και κατανόησης της άνοιας.
Η απουσία διαπαιδαγώγησης για την πρόληψη στερεί τις δυνατότητες μείωσης έως και κατά 40% των περιπτώσεων άνοιας. Ο φόβος και ο στιγματισμός αποτελούν επιπρόσθετα εμπόδια για έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και φροντίδα.
5. Οι αιτίες είναι άγνωστες.
Όμως παίζουν ρόλο η κληρονομικότητα (ευθύνεται για λιγότερο του 5% περιπτώσεων Αλτσχάιμερ), ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον.
6. Οι πρώιμες μορφές της νόσου Αλτσχάιμερ αρχίζουν πριν την ηλικία των 65 ετών.
Οι καθυστερημένης έναρξης μορφές (90% του συνόλου) αρχίζουν μετά τα 65. Ασθενείς με σύνδρομο Down κινδυνεύουν πιο πολύ από Αλτσχάιμερ: 50% προσβάλλονται σε ηλικία 50 έως 60 ετών.
7. Η πρόληψη βασίζεται στο τρόπο ζωής που εφαρμόζει την καταπολέμηση των 12 παραγόντων κινδύνου που προάγουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι παράγοντες είναι:
1) μειωμένη μόρφωση,
2) απουσία επαρκούς άθλησης,
3) υπέρταση,
4) διαβήτης,
5) κατάθλιψη,
6) παχυσαρκία,
7) κάπνισμα,
8) μοναξιά,
9) ανεπάρκεια ακοής,
10) τραυματισμοί στο κεφάλι,
11) αλκοόλ και
12) ατμοσφαιρική ρύπανση.
8. Τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
1) προβλήματα μνήμης (αρχικά επηρεάζεται η πρόσφατη μνήμη),
2) δυσκολίες για αριθμητικούς υπολογισμούς,
3) διαταραχές λόγου (χρήση λέξεων, κατανόηση, επικοινωνία),
4) πρόβλημα προσανατολισμού (χώρου και χρόνου),
5) ανεπάρκεια κρίσης και λήψης αποφάσεων,
6) απώλεια αυτονομίας (εκτέλεση καθημερινών αναγκών),
7) συναισθηματικές ή ψυχικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα, ψύχωση),
8) απώλεια ζωτικών λειτουργιών (κίνησης, κατάποσης, αναπνοής).
9. Η διάγνωση:
Βασίζεται στη σύνθεση δεδομένων που προκύπτουν από εξατομικευμένη αξιολόγηση του ασθενούς που περιλαμβάνει
1) τη κλινική εικόνα (δυναμική εξέλιξης συμπτωμάτων),
2) την ψυχολογική γνωστική αξιολόγηση (τεστ νοητικής κατάστασης),
3) αναλύσεις αίματος (βήτα αμυλοειδές, πρωτεΐνη ταυ, φωσφο-ταυ 182, GFAP),
4) αναλύσεις εγκεφαλονωτιαίου υγρού),
5) μαγνητική τομογραφία,
6) PET scan (βήτα αμυλοειδούς, πρωτεΐνης τ, FDG) και
7) έλεγχο γονιδίων.
10. Θεραπεία που προσφέρει ίαση δεν υπάρχει!
Ο μέσος όρος προσδόκιμου επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι 8 χρόνια.Όμως, υπάρχουν ασθενείς που ζουν μέχρι και 20 χρόνια.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα περιλαμβάνουν τη μεμαντίνη, τη δονεπεζίλη (ΑΧ = αναστολέας ακετυλοχολινεστεράσης), τη ριβαστιγμίνη (ΑΧ) τη γκαλανταμίνη (ΑΧ), τον συνδυασμό μεμαντινίνης και δονεπεζίλης, τη μπρεξπιπραζόλη (αντιψυχωσικό).
11. Πρόσφατα εγκρίθηκαν νέα φάρμακα (Lecanemab, Donanemab, Aducanumab).
Είναι μονοκλωνικά αντισώματα. Μειώνουν τη βήτα αμυλοειδή ουσία στον εγκέφαλο. Μειώνουν τον ρυθμό επιδείνωσης της νόσου κατά 27%. Δεν βελτιώνουν την κατάσταση των ασθενών. Έχουν σοβαρές παρενέργειες και πολύ ψηλό κόστος.
Η μνήμη σας: Πώς θα την προστατεύετε και ενισχύετε συνεχώς;
Η μνήμη είναι πολύτιμο εργαλείο στη ζωή μας! Πόσο καλά γνωρίζουμε το τι βοηθά και δυναμώνει τη μνήμη μας; Τι κάνουμε για να προστατεύουμε και ενισχύουμε την πολύτιμη αυτή λειτουργία του εγκεφάλου μας; Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν πολλά για τη μνήμη τους και πολύ λίγα κάνουν για να τη φροντίζουν.
Η μνήμη μας δεν λειτουργεί πάντοτε τέλεια. Με την αύξηση της ηλικίας ή για διάφορους άλλους λόγους (αϋπνία, κούραση, νόσος Αλτσχάιμερ, διάφορες άλλες μορφές άνοιας, υποθυρεοειδισμός, έλλειψη βιταμίνης Β12, κ.α.) η μνήμη υποφέρει και χάνει από την αποτελεσματικότητά της.
Φοβόμαστε όλοι την απώλεια μνήμης. Ωστόσο, και παρά τη μεγάλη σημασία που έχει στη ζωή μας, πολλοί δεν την προσέχουν όσο θα έπρεπε. Η μνήμη χρειάζεται φροντίδα. Εάν δεν τη φροντίζουμε, δεν πρέπει να έχουμε παράπονο εάν αυτή αρχίζει να μας εγκαταλείπει.
Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει πολλά για να προστατεύει το πολύτιμο αγαθό που είναι η μνήμη του. Ακόμη και άτομα που αρχίζουν να χάνουν μέρος της μνήμης τους, λόγω κάποιας ασθένειας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, μπορούν να κερδίζουν πολλά εφαρμόζοντας μερικά απλά αλλά αποτελεσματικά μέτρα για τη διαφύλαξη της μνήμης τους. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τρόπους προστασίας και ενίσχυσης της μνήμης τους και γι' αυτό ας θυμηθούμε μερικούς:
- Προσέξτε τον ύπνο σας: Η στέρηση ύπνου βλάπτει τη μνήμη, μειώνει την ποιότητα ζωής, ελαττώνει την παραγωγικότητα, προκαλεί ατυχήματα, αυξάνει τη νευρικότητα και προκαλεί διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης με τριβές στις διαπροσωπικές σχέσεις.
- Ποια φαγητά βοηθούν περισσότερο τη μνήμη; Μπρόκολο, μπιζέλι, μπανάνες, πορτοκάλια, όσπρια, ξηροί καρποί, ζυμαρικά, ψωμί και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
- Θέλετε να διατηρήσετε μέχρι τα βαθιά γεράματα τη μνήμη σας; Μάθετε ότι η άθληση (αερόβια και αναερόβια) αυξάνει το μέγεθος του εγκεφάλου, ιδιαίτερα τον ιππόκαμπο και έτσι προστατεύει τη μνήμη μας.
- Ποιες είναι δυο από τις καλύτερες μεθόδους για να ασκείτε τον εγκέφαλο και ιδιαίτερα τη μνήμη σας; Η μάθηση μιας ξένης γλώσσας και η μάθηση ενός μουσικού οργάνου. Η συνεχής ενεργοποίηση του εγκεφάλου με το διάβασμα, την εκπαίδευση, τα σταυρόλεξα, τα παζλ και τις κοινωνικές δραστηριότητες ενισχύουν επίσης τη μνήμη.
- Η έλλειψη βιταμίνης Β12 σχετίζεται με ατροφία εγκεφάλου και μείωση της μνήμης. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β12 είναι το συκώτι, το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια και το γάλα.
- Ψάρια σε κονσέρβες (σαρδέλες, κολιός, σολομός, ρέγκα, αντζούγια, τόνος): Ωφελούν τη μνήμη, την καρδία και τον εγκέφαλο, διότι έχουν τις ίδιες θρεπτικές ουσίες, ιδιαίτερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα φρέσκα ψάρια.
- Ποια βιταμίνη προστατεύει τη μνήμη και πού τη βρίσκουμε; Το φολικό οξύ, που υπάρχει άφθονο σε φασόλια, δημητριακά, σπαράγγια, πορτοκάλια, φράουλες, λαχανικά, αβοκάντο και μπανάνες.
- Μην αμελείτε να φροντίζετε τη μνήμη σας: Να κοιμάστε αρκετά, πίνετε μαύρο ή πράσινο τσάι, τρώτε ψάρια, φρούτα, όσπρια, ελαιόλαδο, λαχανικά και μη θυμώνετε, μην αγχώνεστε.
- Περίπου 10% των ηλικιωμένων έχουν παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Αυτό έχει άμεσες συνέπειες για τη μνήμη. Η θεραπεία βελτιώνει τις διαταραχές της μνήμης.
Ευχόμαστε ο χρόνος, που θα αφιερώσετε εδώ, να είναι καρποφόρος.
Όταν φύγετε, να νιώθετε πιο πλούσιοι σε γνώσεις παρά όταν ήρθατε.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής και Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία
Τηλ + 357 99 660 662 - Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Twitter @DrLoizos - Facebook https://www.facebook.com/DrLoizou/