Πολλοί άνθρωποι, που ταξιδεύουν από τις ανεπτυγμένες χώρες προς τις αναπτυσσόμενες, προσβάλλονται από τη διάρροια του ταξιδιώτη.
Η ασθένεια αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή του ταξιδιού ή ακόμη μετά από αυτό όταν πλέον ο ταξιδιώτης φτάσει πίσω στο σπίτι του.
Συνήθως είναι μια πάθηση που αυτοπεριορίζεται και που διαρκεί για μερικές μέρες. Προκαλείται από μολυσμένα φαγητά και νερά.
Τα μικρόβια που προκαλούν την πάθηση στους ταξιδιώτες δεν βλάπτουν τους κατοίκους της συγκεκριμένης αναπτυσσόμενης χώρας αλλά επηρεάζουν τους νεόφερτους ταξιδιώτες. Οι κάτοικοι αναπτύσσουν ανοσία εναντίον των μικροβίων αυτών.
Σε χώρες που οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι καλές ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Σε φτωχές ή και αναπτυσσόμενες χώρες στη Λατινική Αμερική, Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή οι επισκέπτες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διάρροια.
Τα συμπτώματα της διάρροιας του ταξιδιώτη είναι:
- Φούσκωμα της κοιλιάς
- Ξαφνικοί κοιλιακοί πόνοι
- Ναυτία
- Επείγουσα ανάγκη μετάβασης στο αποχωρητήριο
- Συχνές διάρροιες με υδαρή χαλαρά κόπρανα
- Ελαφρύς πυρετός
- Γενική αδιαθεσία.
Τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν τη διάρροια του ταξιδιώτη είναι πολλά. Οι κυριότεροι ένοχοι είναι τα βακτηρίδια και ιδιαίτερα αυτά της οικογένειας των Escherischia Coli, Campylobacter, Shigella, Salmonella. Τα παράσιτα και οι ιοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν την ίδια ασθένεια.
Σε ένα σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων που κυμαίνεται από το 20% έως το 50% η αιτία δεν ανακαλύπτεται. Είναι πιθανόν να οφείλεται στις περιπτώσεις αυτές σε σπάνια μικρόβια που δεν αναγνωρίζονται.
Η κατανάλωση μολυσμένων φαγητών είναι η κυριότερη αιτία της διάρροιας του ταξιδιώτη. Ορισμένα φαγητά έχουν ψηλό κίνδυνο να είναι μολυσμένα και έτσι είναι προτιμότερο να αποφεύγονται. Τέτοια φαγητά είναι:
- Λαχανικά και φρούτα που δεν είναι ψημένα ή που έχουν καθαριστεί από τη φλούδα τους
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως οι σαλάτες και το σπανάκι
- Τα κρέατα οποιουδήποτε είδους τα οποία δεν έχουν ψηθεί καλά
- Τα θαλασσινά είδη, ψάρια ή μαλάκια, ιδιαίτερα αυτά που καταναλώνονται ωμά ή δεν έχουν ψηθεί καλά
- Οι σάλτσες και οι μαγιονέζες
- Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν υποβληθεί σε παστερίωση
- Τα φαγητά που αγοράζονται από πλανόδιους πωλητές
- Τα φαγητά που έχουν αφεθεί να κρυώσουν για πολύ χρόνο και τα φαγητά από μπουφέ.
Το νερό που είναι μολυσμένο από κοπρώδες υλικό είναι μια από τις συνηθέστερες αιτίες μετάδοσης μικροβίων που προκαλούν τη διάρροια του ταξιδιώτη.
Για να αποφύγετε μια τέτοια μόλυνση από το νερό, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:
- Εάν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα του νερού, μην το πίνετε και μη βουρτσίζετε τα δόντια σας με αυτό
- Να προμηθεύεστε εμφιαλωμένο νερό για να πίνετε ή ακόμη πίνετε καλύτερα αεριούχο νερό
- Εάν είναι ανάγκη, τότε να βράζετε μέχρι κοχλασμού για 5 λεπτά το νερό προτού να το πιείτε
- Αποφεύγετε ποτά με παγάκια
- Αποφεύγετε το νερό της βρύσης για να πλένετε τα φρούτα και λαχανικά σας.
Για να μειώσετε ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες σας να προσβληθείτε από τη διάρροια του ταξιδιώτη ακολουθείστε κάποιους κανόνες υγιεινής που θα σας προστατέψουν:
- Πλένετε πάντοτε τα χέρια σας με νερό και με σαπούνι προτού φάτε ή προτού αρχίσετε να ετοιμάζετε το φαγητό. Επίσης το ίδιο πλύσιμο χρειάζεται μετά από το αποχωρητήριο
- Μετά από το πλύσιμο, τα χέρια θα πρέπει να στεγνώσουν πλήρως προτού αγγίσετε οποιοδήποτε φαγητό
- Προσπαθείτε πάντοτε να τρώτε σε γνωστά εστιατόρια που χαίρουν καλής φήμης.
Τα παιδιά που προσβάλλονται από τη διάρροια του ταξιδιώτη κινδυνεύουν περισσότερο από την αφυδάτωση και χρειάζονται άφθονα υγρά για να καλύψουν τις απώλειες υγρών που έχουν λόγω διάρροιας.
Για τα παιδιά κάποιες επιπρόσθετες προφυλάξεις μπορούν να βοηθήσουν:
- Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να παίζουν και να αρκουδίζουν στα πατώματα
- Διδάξτε στα παιδιά σας να μη βάζουν τα λερωμένα δάχτυλα στο στόμα και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους
- Όταν θα τους ετοιμάζετε γάλα από σκόνη χρησιμοποιείτε είτε εμφιαλωμένο νερό είτε βράστε μέχρι κοχλασμού για 5 λεπτά το νερό της βρύσης.
Η διάγνωση της διάρροιας του ταξιδιώτη βασίζεται πάνω στο ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εξέταση και την καλλιέργεια των κοπράνων. Η αναγνώριση του μολυσματικού παράγοντα που προκάλεσε τη διάρροια είναι σημαντική. Ανάλογα με το είδος του μικροβίου θα χρειαστεί και η αντίστοιχη αντιβίωση.
Η καλύτερη άμυνα που έχουμε εναντίον της διάρροιας του ταξιδιώτη είναι η πρόληψη. Τα θεραπευτικά μέτρα που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν:
- Άφθονο νερό για αποφυγή της αφυδάτωσης
- Υγρά με ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία για να καλυφθούν οι απώλειες
- Αντιβιοτικά εναντίον των μικροβιακών παραγόντων
- Φάρμακα εναντίον της ναυτίας
- Αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων, του αλκοόλ και των πικάντικων φαγητών
- Αποφυγή των φαρμάκων που είναι εναντίον της διάρροιας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχει ψηλός πυρετός. Η παρεμπόδιση της εκκένωσης του εντέρου από αυτά τα φάρμακα θα αφήσει για μεγαλύτερο χρονικό τα βακτηρίδια και τις τοξίνες τους που παράγουν μέσα στο έντερο προκαλώντας έτσι μεγαλύτερες βλάβες.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι εάν κάποιος πάθει μια φορά διάρροια του ταξιδιώτη μπορεί να προσβληθεί ξανά. Ο λόγος είναι ότι οι μικροβιακοί παράγοντες που προκαλούν τη διάρροια αυτή είναι πολλοί.