Οι γιατροί ξέρουν εμπειρικά, ότι το αλκοόλ επηρεάζει τις πέτρες στη χολή. Εμποδίζει τη δημιουργία τους λόγω του ότι επεμβαίνει στο μεταβολισμό της χοληστερόλης.
Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αποδείξεις που να τεκμηριώνουν τις ευεργετικές δράσεις του αλκοόλ εναντίον της χολολιθίασης (η πάθηση με πέτρες στη χολή). Η ακριβής ποσοτική επίδραση της κάθε μονάδας αλκοόλ στις πιθανότητες σχηματισμού πετρών στη χολή (χολόλιθων) διαφάνηκε σε μια μεγάλη ερευνητική εργασία.
Με τη χρήση ερωτηματολογίων ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες 25.639 ανδρών και γυναικών. Τους παρακολούθησαν για περίοδο 10 ετών κατά την οποία 267 άτομα παρουσίασαν πέτρες στη χολή.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν λεπτομερείς πληροφορίες για τη συχνότητα και την ποσότητα της κατανάλωσης αλκοόλ που είχαν. Για ομοιόμορφη αξιολόγηση της κατανάλωσης αλκοόλ χρησιμοποίησαν τη μονάδα κατανάλωσης αλκοόλ Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ). Μια μονάδα κατανάλωσης ΗΒ περιέχει 8 γραμμάρια αλκοόλ. Ένα σύνηθες αλκοολούχο ποτό στις Ηνωμένες Πολιτείες περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ.
Οι γιατροί στην ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπίστωσαν, ότι αυτοί που ανέφεραν ότι κατανάλωναν 2 μονάδες ΗΒ αλκοόλ κάθε μέρα είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν πέτρες στη χολή. Κάθε επιπρόσθετη μονάδα αλκοόλης ΗΒ που καταναλωνόταν εβδομαδιαίως μείωνε τον κίνδυνο προσβολής από την πάθηση κατά 3%.
Οι ερευνητές τονίζουν με έμφαση, ότι τα αποτελέσματα τους δείχνουν θετικές επιδράσεις για την πρόληψη της χολολιθίασης μόνο όταν το αλκοόλ καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες. Η ψηλή κατανάλωση αλκοόλ είναι αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Στους άνδρες συστήνεται να μην πίνουν περισσότερο από 3 έως 4 και στις γυναίκες όχι περισσότερο από 2 έως 3 μονάδες αλκοόλ. Μία μονάδα αλκοόλ ισούται με ένα ποτήρι μπίρας των 280 ml ή με ένα μικρό ποτήρι κρασί των 125 ml ή με μια μικρή μεζούρα 25 ml άλλου πλουσιότερου σε αλκοόλ ποτού όπως το ουίσκι ή η βότκα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γιατροί σε ποιες ποσότητες η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει το κίνδυνο να δημιουργηθούν πέτρες στη χολή. Με βάση αυτή την πληροφόρηση μπορούν να δίνουν συμβουλές πρόληψης χωρίς να δημιουργούν προϋποθέσεις που προάγουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Η κατανόηση των συνθηκών και μηχανισμών που οδηγούν στο σχηματισμό χολόλιθων έχει μεγάλη σημασία. Το αλκοόλ μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο χολολιθίασης λόγω του ότι επηρεάζει το μεταβολισμό της χοληστερόλης.
Το αλκοόλ αυξάνει στο αίμα τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL. Η αύξηση αυτή μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και μπορεί να επηρεάζει τη σύνθεση της χολής μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο σχηματισμού χολόλιθων.