Δυστυχώς οι περισσότεροι καπνιστές, δεν συνειδητοποιούν στο βαθμό που θα έπρεπε, τις βλάβες και αναπηρίες που δημιουργεί το κάπνισμα στο σώμα τους.
Επιπρόσθετα, επειδή έχουν ακούσει τόσο συχνά ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, νομίζουν ότι γνωρίζουν όλες τις επιπτώσεις που έχει διαχρονικά, η παθολογική αυτή συνήθεια.
Όμως η εμπειρία και αρκετές έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καπνίζουν έχουν ελλιπή ενημέρωση για σημαντικές και συχνές παθήσεις που δημιουργούνται από το κάπνισμα.
Να τονίσουμε, ότι σε ειδικά προγράμματα που έγιναν διαφάνηκε ότι όταν οι καπνιστές, αντιληφθούν στην πράξη τις συνέπειες του εθισμού στο τσιγάρο, τότε το ποσοστό που σταματά το κάπνισμα είναι μεγαλύτερο.
Με λίγα λόγια η ελλιπής ενημέρωση και η άγνοια, δημιουργούν στους καπνιστές μια κατάσταση ημιμάθειας που τους δίνει ένα λανθασμένο αίσθημα σιγουριάς. Το αποτέλεσμα είναι ότι συνεχίζουν, προκαλώντας μακροχρόνια παθήσεις στο σώμα τους, οι οποίες είναι βάρος τόσο για αυτούς όσο και για την οικογένεια τους και την κοινωνία.
Υπάρχουν μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται από τις τοξικές ουσίες του καπνού που εισέρχονται στον οργανισμό, που δεν είναι γνωστές στο πλατύ κοινό.
Το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο καρκίνο στους πνεύμονες όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Είναι σημαντική αιτία καρκίνου της γλώσσας, του στόματος, του λάρυγγα. Είναι επίσης μια πολύ συχνή αιτία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης παρουσιάζει σημαντική αύξηση και πιθανόν ο λόγος να είναι η αύξηση του καπνίσματος που παρατηρείται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Η επίδραση του καπνίσματος στη πρόκληση καρδιακών παθήσεων άρχισε να γίνεται καλύτερα γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Η στένωση και απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών της καρδίας, είναι σημαντική αιτία θανάτων που προστίθενται στις εκατοντάδες χιλιάδες θανάτων που οφείλονται στο κάπνισμα κάθε χρόνο.
Η χρόνια βρογχίτιδα, ο χρόνιος βήχας και το πνευμονικό εμφύσημα είναι πολύ συχνές παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος στους καπνιστές.
Υπάρχει όμως μια σειρά από λιγότερο γνωστές στο ευρύτερο κοινό σοβαρές παθήσεις, που είναι σημαντική πηγή νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Είναι ξεκάθαρο ότι η κακή αυτή συνήθεια οδηγεί στην απώλεια πολύτιμων αγαθών που μας προσφέρει η ζωή.
Ας δούμε λοιπόν, εκτός από τις προαναφερθείσες ζημιές που προκαλεί το κάπνισμα στο σώμα των καπνιστών, τι μπορεί να μας στερήσει από τη ζωή το κάπνισμα:
1. Πρόκληση έλκους στο στομάχι:
Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο πρόκλησης έλκους στο στομάχι. Τα περισσότερα έλκη προκαλούνται από το βακτηρίδιο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το κάπνισμα δυσκολεύει την ίαση του έλκους στις περιπτώσεις αυτές.
Ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν προκαλεί έλκος, το κάπνισμα δημιουργεί το αίσθημα καύσου στο στομάχι (καούρα) το οποίο είναι πολύ δυσάρεστο και δείχνει ότι το στομάχι υποφέρει.
2. Ανδρική ανικανότητα:
Οι διαταραχές της στύσης, οφείλονται πολύ συχνά σε προβλήματα της κυκλοφορίας του αίματος. Τα αγγεία του λειτουργικού συστήματος του πέους που είναι υπεύθυνο για την έναρξη και διατήρηση της στύσης, επηρεάζονται από τις τοξικές ουσίες του καπνού, από την ψηλή χοληστερόλη και την ψηλή πίεση.
Οι ειδικοί συστήνουν, ότι μια από τις δράσεις για την πρόληψη της ανδρικής ανικανότητας είναι η αποφυγή του καπνίσματος.
3. Τύφλωση:
Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας του ματιού, είναι μια πάθηση που επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους και οδηγεί στην τύφλωση.
Το κάπνισμα επιταχύνει την πάθηση αυτή, η οποία εκδηλώνεται συχνότερα στους καπνιστές.
4. Στειρότητα:
Οι γυναίκες που καπνίζουν δυσκολεύονται να συλλάβουν και να μείνουν έγκυες. Οι καπνίστριες επισκέπτονται συχνότερα τους ειδικούς γιατρούς για θέματα αντιμετώπισης της στειρότητας.
Σε περίπτωση που σταματήσει το κάπνισμα, η κατάσταση είναι ανατρέψιμη.
5. Σύνδρομο υπερκινητικότητας:
Τα παιδιά γυναικών που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν το σύνδρομο υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας, ΔΕΠΥ).
Επίσης τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα ομιλίας και μπορούν να έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
6. Κακό παράδειγμα για τα παιδιά:
Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά γονιών που κάπνιζαν παρουσιάζουν κάποια χαρακτηριστικά: Είναι λιγότερο δραστήρια όσον αφορά τη σωματική εξάσκηση, κοιτάζουν περισσότερες ώρες τηλεόραση, έχουν μια λιγότερο υγιεινή διατροφή και καπνίζουν πολύ πιο συχνά παρά τα παιδιά μη καπνιστών.
Δηλαδή οι γονείς που καπνίζουν υποθηκεύουν και βλάπτουν όχι μόνο τη δική τους υγεία, αλλά και εκείνη των παιδιών τους.
Οι καπνιστές πρέπει να συνειδητοποιήσουν το σύνολο των ζημιών που προκαλούν στο εαυτό τους και στα παιδιά τους. Και να μη ξεχνούν ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί ανάλογες βλάβες στον οργανισμό άλλων που δεν καπνίζουν αλλά υποχρεώνονται να εισπνέουν το δικό τους καπνό που στέλλουν στην ατμόσφαιρα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το 66% των καπνιστών ξέρουν ότι το κάπνισμα θα τους σκοτώσει μια μέρα. Επίσης το 75% των καπνιστών δοκίμασαν τουλάχιστο μια φορά να σταματήσουν αλλά απέτυχαν.
Πιστεύουμε ότι εάν οι καπνιστές γίνουν καλύτεροι γνώστες του προβλήματος, θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες και περισσότερα κίνητρα για να πετύχουν την επόμενη φορά που θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τη θανατηφόρα αυτή συνήθεια.