Η σπαστική κολίτιδα, που είναι επίσης γνωστή ως σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, επηρεάζει 20% των ενηλίκων εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες.
Πρόκειται για μια λειτουργική ανωμαλία του εντέρου. Δεν είναι ανωμαλία ανατομική ή της δομής του εντέρου. Δεν συνοδεύεται από χημική ή φυσική ανωμαλία, που να έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα. Δεν προκαλεί άλλες γαστροεντερικές παθήσεις και δεν σχετίζεται με τον καρκίνο.
Η σπαστική κολίτιδα είναι πάθηση που εκδηλώνεται συχνότερα σε νέους ενήλικες και τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν: Ενοχλήσεις και πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα της κοιλιάς, δυσκοιλιότητα, διάρροια.
Είναι μια μακροχρόνια πάθηση που αρχίζει συνήθως στην εφηβική ηλικία ή νωρίς στην ενήλικη ζωή. Η σπαστική κολίτιδα συμπεριλαμβάνεται στις 10 συχνότερες διαγνώσεις, που γίνονται από τους γιατρούς. Τα επεισόδια μπορεί να είναι μέτριας ή σοβαρής έντασης και επιδεινώνονται από το στρες.
Σύμφωνα με ερευνητικές εργασίες τα αντιβιοτικά, που δεν απορροφούνται, αλλά παραμένουν στον αυλό του εντέρου, είναι σε θέση να προσφέρουν ανακούφιση μακράς διάρκειας σε ασθενείς με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Γιατροί από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνια και του Σικάγο διεξήγαγαν θεραπευτική δοκιμή, σε 87 ασθενείς. Οι μισοί περίπου ασθενείς έλαβαν το αντιβιοτικό ριφαξιμίνη ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν μόνο εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Οι ασθενείς και των 2 ομάδων δεν γνώριζαν ποια από τις 2 θεραπείες λάμβαναν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
- Οι ασθενείς με σπαστική κολίτιδα που λάμβαναν το αντιβιοτικό ριφαξιμίνη, παρουσίασαν κατά 37% συνολική βελτίωση των συμπτωμάτων τους
- Αντίθετα οι ασθενείς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο παρουσίασαν μόνο 23% συνολική βελτίωση
- Μεταξύ των ασθενών που το κυρίως πρόβλημα ήταν η διάρροια, υπήρξε διπλάσια βελτίωση (49%) σε σύγκριση με αυτούς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο (23%)
- Η διάρκεια χορήγησης του αντιβιοτικού ή του πλασέμπο, ήταν 10 μέρες. Οι ασθενείς έμειναν υπό παρακολούθηση για 10 εβδομάδες. Οι ασθενείς που λάμβαναν το αντιβιοτικό, είχαν τα θετικά αποτελέσματα για σχεδόν όλο το χρονικό διάστημα των 10 εβδομάδων παρακολούθησης.
Η εργασία αυτή είναι σημαντική, διότι για πρώτη φορά φαίνεται ότι η δράση των αντιβιοτικών μπορεί να βελτιώνει άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα, τις ενοχλήσεις των ασθενών με σπαστική κολίτιδα.
Η θεραπευτική αυτή δοκιμή βασίστηκε σε προηγούμενες ανακαλύψεις που έγιναν το 2000 και έδειξαν ότι το φούσκωμα των εντέρων και της κοιλιάς, που είναι το συχνότερο πρόβλημα στη σπαστική κολίτιδα, οφείλεται στην ανάπτυξη των βακτηριδίων στο λεπτό έντερο. Ο πολλαπλασιασμός βακτηριδίων στο λεπτό έντερο, η ζύμωση και τα αέρια που δημιουργούν, θεωρήθηκαν υπεύθυνα για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Η υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων στο λεπτό έντερο μπορεί να αναγνωρισθεί με τη βοήθεια ειδικού τεστ αναπνοής. Το τεστ αναπνοής με λακτουλόζη ανιχνεύει τα επίπεδα υδρογόνου και μεθανίου στην αναπνοή. Τα εν λόγω αέρια είναι αυξημένα όταν υπάρχει υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων στο λεπτό έντερο.
Στους ασθενείς με σπαστική κολίτιδα με κύριο χαρακτηριστικό τη δυσκοιλιότητα, υπάρχει συσχετισμός με τη συγκέντρωση μεθανίου στο τεστ αναπνοής. Στις έρευνες του 2000 όπως επίσης και σε μεταγενέστερες έρευνες επιβεβαιώθηκε, ότι στη σπαστική κολίτιδα με δυσκοιλιότητα, ως κύριο χαρακτηριστικό, υπάρχει συσχετισμός με τα επίπεδα μεθανίου στην αναπνοή.
Η γνώμη μας είναι ότι χρειάζονται θεραπευτικές δοκιμές, με μεγαλύτερους αριθμούς ασθενών για να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα αποτελέσματα.
Τα ελπιδοφόρα αυτά νέα στοιχεία, πιθανόν να αποτελούν την αρχή μιας καλύτερης εποχής με μεγαλύτερη ανακούφιση από τις ενοχλήσεις και τον πόνο, για τους ασθενείς με σπαστική κολίτιδα.