Print

Λιπαντικά για το σεξ σε γυναίκες και άνδρες

Pin It
Η χρήση λιπαντικών συμβάλλει σε σημαντικά μεγαλύτερη ικανοποίηση και απόλαυση του σεξ.

Η χρήση λιπαντικών στη συνουσία συστήνεται εδώ και πολλά χρόνια στις γυναίκες για μείωση του κινδύνου πρόκλησης μικροτραυματισμών του κόλπου και για αύξηση της ευχαρίστησης.

Η μείωση του κινδύνου πρόκλησης σχισιμάτων και ραγάδων στις γεννητικές περιοχές της γυναίκας, ιδιαίτερα στον κόλπο που προσφέρουν τα λιπαντικά μειώνει τον κίνδυνο αυτή να προσβληθεί από ασθένειες που μεταδίδονται κατά τις σεξουαλικές δραστηριότητες όπως το AIDS, η ηπατίτιδα B ή C και άλλες.

Παρά το γεγονός ότι τα λιπαντικά συστήνονται σε άνδρες και γυναίκες για τις σεξουαλικές τους δραστηριότητες που έχουν με ερωτικό σύντροφο ή μόνοι, εντούτοις πολύ λίγες μελέτες έχουν γίνει για να αξιολογήσουν και να τεκμηριώσουν τα αποτελέσματα της χρήσης τους.

Γιατροί από το Κέντρο Προαγωγής της Σεξουαλικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Ινδιάνας των Ηνωμένων Πολιτειών διενήργησαν δύο έρευνες για να τεκμηριώσουν επιστημονικά τα αποτελέσματα της χρήσης των λιπαντικών ουσιών κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών δραστηριοτήτων σε γυναίκες και άνδρες.

Χρήση λιπαντικών για το σεξ σε γυναίκες

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ινδιάνας μελέτησαν τη χρήση λιπαντικών για το σεξ σε 2.453 γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 68 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 32,5 ετών. Από αυτές το 85,6% ήταν ετεροφυλόφιλες και το 56,4% ήταν παντρεμένες. Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν ένα από έξη διαφορετικά λιπαντικά με βάση νερό (υδατοδιαλυτά) ή σιλικόνη.

Τα ευρήματα τους ήταν:

  1. Υπήρχαν πολύ σπάνια παρενέργειες λόγω χρήσης λιπαντικών
     
  2. Μικροτραυματισμοί, σχισίματα ή ραγάδες στον κόλπο συνέβησαν σε λιγότερο από 1% των κολπικών συνουσιών με χρήση λιπαντικού
     
  3. Όταν χρησιμοποιείτο λιπαντικό, ο πόνος στην γεννητική περιοχή αναφερόταν μόνο σε λιγότερο από 1% των συνουσιών
     
  4. Σε περισσότερο από 70% των σεξουαλικών επαφών οι γυναίκες δήλωναν ότι η χρήση λιπαντικών έκανε το σεξ πιο ευχάριστο και άνετο
     
  5. Οι γυναίκες υποστήριξαν έντονα ότι η χρήση λιπαντικών βελτιώνει κατά πολύ την απόλαυση στο σεξ
     
  6. Οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες αποφάσιζαν να χρησιμοποιήσουν λιπαντικά ήταν για να μειώσουν τον κίνδυνο σχισίματος (22% των περιπτώσεων) και να κάνουν τη σεξουαλική επαφή πιο άνετη (21,8%)
     
  7. Σε 58,4% των περιπτώσεων γινόταν τοποθέτηση του λιπαντικού από το σεξουαλικό σύντροφο της γυναίκας στη γεννητική της περιοχή. Σε 54,7% των περιπτώσεων υπήρχε τοποθέτηση του λιπαντικού από τη γυναίκα στα δάκτυλα της ή σε αυτά του συντρόφου της. Σε 53,4% των περιπτώσεων υπήρχε τοποθέτηση λιπαντικού από τη γυναίκα στα γεννητικά της όργανα ή σε αυτά του συντρόφου της.

Χρήση λιπαντικών από τους άνδρες

Η χρήση λιπαντικών από τους άνδρες κατά τη διάρκεια της κολπικής συνουσίας μελετήθηκε σε έρευνα με τη συμμετοχή 1.834 ανδρών. Εξετάστηκαν 8.876 συνουσίες.

Τα ευρήματα ήταν:

  1. Σε 46,8% των περιπτώσεων χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικό από λάτεξ. Από αυτές, στο 24,7% χρησιμοποιήθηκε λιπαντικό
     
  2. Το λιπαντικό τοποθετείτο στην εξωτερική άκρη του προφυλακτικού μετά που αυτό εφαρμοζόταν στο πέος (22,5% των περιπτώσεων)
     
  3. Σε 16,2% των περιπτώσεων το λιπαντικό τοποθετείτο πάνω ή γύρω από τον κόλπο
     
  4. Σε 16,2% των περιπτώσεων το λιπαντικό τοποθετείτο τόσο στο προφυλακτικό όσο και στον κόλπο
     
  5. Οι άνδρες χρησιμοποιούσαν λιπαντικό πολύ συχνότερα όταν έκαναν σεξ με τη σύζυγο τους παρά όταν έκαναν σεξ με γυναίκα με την οποία δεν ήσαν δεσμευμένοι και σε συνουσίες μακράς διάρκειας. Η χρήση λιπαντικού ήταν επίσης συχνότερη όταν η ερωτική σύντροφος τοποθετούσε το προφυλακτικό στο πέος του άνδρα και όταν η σύντροφος χρησιμοποιούσε ως αντισυλληπτική μέθοδο σπερματοκτόνο γέλη ή αφρό, ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ, IUD) ή δακτύλιο τύπου Nuva  

Συνοπτικά βλέπουμε ότι οι έρευνες από το πανεπιστήμιο της Ινδιάνας τεκμηριώνουν ότι για τη σεξουαλική δραστηριότητα της γυναίκας με σύντροφο ή μόνη της, η χρήση λιπαντικών συμβάλλει σε σημαντικά μεγαλύτερη ικανοποίηση και απόλαυση του σεξ.

Το γεγονός ότι δημιουργεί συνθήκες καλύτερου σεξ, με λιγότερο πόνο και μεγάλη μείωση του κινδύνου σκισιμάτων, ραγάδων και μικροτραυματισμών των γεννητικών οργάνων δεν αυξάνει μόνο την απόλαυση από το σεξ αλλά μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης σοβαρών ασθενειών όπως το AIDS και η ηπατίτιδα B ή C.

 

S8-SampleBelowArticle