Η αποβολή είναι η αυτόματη διακοπή της κύησης και η απώλεια του παιδιού πριν από την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Σε γυναίκες στις οποίες η διάγνωση της εγκυμοσύνης έχει γίνει, το ποσοστό των αποβολών ανέρχεται στο 15%.
Υπολογίζεται ότι στην πραγματικότητα, το συνολικό ποσοστό των αποβολών που υπάρχει ανέρχεται στο 50%, εάν ληφθεί υπ' όψη το άθροισμα των γυναικών στις οποίες έγινε η διάγνωση της εγκυμοσύνης και εκείνων στις οποίες δεν έγινε η διάγνωση εγκυμοσύνης.
Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, δηλαδή κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες.
Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες των αποβολών;
Οι κυριότερες αιτίες αποβολών είναι οι ακόλουθες:
- Χρωμοσωμιακές ή γονιδιακές ανωμαλίες του εμβρύου
- Ασυμβατότητα των ομάδων αίματος ΑΒΟ
- Ανωμαλίες της μήτρας και του τραχήλου
- Μολύνσεις του γεννητικού και ουροποιητικού συστήματος
- Ενδοκρινολογικές παθήσεις όπως ο διαβήτης
- Σε ορισμένες περιπτώσεις η αιτιολογία είναι άγνωστη.
Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που συσχετίζονται με τη μητέρα, όπως η ανεπάρκεια του τραχήλου, το κάπνισμα, η χρήση των ναρκωτικών, η κατάχρηση αλκοόλ, οι χρόνιες ασθένειες, οι μολύνσεις και η προχωρημένη ηλικία, αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολών.
Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα της αποβολής;
Τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα όταν εκδηλώνονται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να συσχετίζονται με μια αποβολή:
- Απώλεια αίματος από τον κόλπο (αιμόρροια)
- Απώλεια υγρών από τον κόλπο
- Κοιλιακοί και υπογαστρικοί πόνοι
- Απώλεια ιστών από τον κόλπο
Η εξέταση από το γυναικολόγο της εγκύου σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται.
Θεραπεία, πρόληψη και πρόγνωση
Η θεραπεία θα εξαρτηθεί και από την αιτιολογία που προκαλεί μια απειλούμενη αυτόματη αποβολή.
Η παραμονή της εγκύου στο κρεβάτι είναι ένα από τα μέτρα που λαμβάνονται. Αυτό συμβάλλει στη σωματική και ψυχική ανάπαυση της εγκύου.
Σε περίπτωση ανεπάρκειας του στομίου του τραχήλου, μπορεί να εφαρμοστεί η περίδεση του τραχήλου.
Εάν υπάρχει κάποια μόλυνση που εξελίσσεται, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί κατάλληλα και σύμφωνα με το μικροβιακό οργανισμό που την προκαλεί.
Η ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων που αντιμετωπίζει η γυναίκα, μπορούν να βοηθήσουν τόσο στη θεραπεία όσο και στην πρόληψη μιας απειλούμενης αποβολής.
Η καλή διατροφή, η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού της εγκύου με τις απαραίτητες βιταμίνες, η αποφυγή του παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος, η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και οποιασδήποτε μορφής αλκοόλ συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση και πρόληψη μιας απειλούμενης αποβολής.
Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων αποβολών θα χρειαστεί φροντίδα από εξειδικευμένο γιατρό στα θέματα αυτά. Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί και ο άντρας.
Μια γυναίκα που παρουσιάζει μια απειλούμενη αυτόματη διακοπή της κύησης έχει 70% πιθανότητες να συνεχίσει την κύηση της και να γεννήσει τελειόμηνα το παιδί της. Σε 2% θα υπάρξει πρόωρος τοκετός και σε 28% δυστυχώς θα υπάρξει αποβολή.
Επαναλαμβανόμενες αποβολές
Μερικές γυναίκες έχουν 2 ή περισσότερες αποβολές. Οι γυναίκες αυτές, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες αποβολές, μπορούν στη συνέχεια να έχουν κανονική εγκυμοσύνη και ένα υγιές παιδί.
Η αντιμετώπιση των αιτιολογικών καταστάσεων που πιθανόν να υπάρχουν, όπως και η μείωση των επιβαρυντικών παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής όπως αναφέρουμε πιο πάνω, είναι βασικές προϋποθέσεις της θεραπείας για τις επαναλαμβανόμενες αποβολές.
Μετά από 1 επεισόδιο αποβολής, το 85% των γυναικών μπορεί στη συνέχεια να έχει μια κανονική εγκυμοσύνη και ένα υγιές παιδί. Το ίδιο ισχύει και για το 60% των γυναικών που είχαν επαναλαμβανόμενα επεισόδια αποβολής.